Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Googlen robottiauto ajoi liian hitaasti ja joutui poliisin pysäyttämäksi –  mutta kuka maksaa sakot?

Auto
 
Kuvakaappaus Googlen Google Plus -tililtä
Google julkaisi Zandr Milewskin ottaman kuvan tilanteesta, jossa poliisi on jututtamassa Googlen robottiautoa.
Google julkaisi Zandr Milewskin ottaman kuvan tilanteesta, jossa poliisi on jututtamassa Googlen robottiautoa. Kuva: Kuvakaappaus Googlen Google Plus -tililtä

Kaliforniassa on jouduttu pohtimaan autoiluun liittyvää ongelmaa, joka tulee todennäköisesti yleistymään tulevaisuudessa.

Internetyhtiö Google on jo vuosia kehittänyt itsestään ajavia robottiautoja, joita testataan parhaillaan Kalifornian teillä.

Torstaina yksi näistä robottiautoista oli ajanut San Fransiscossa 35 mailin nopeusrajoitusalueella vain 24 mailia tunnissa.

Paikallinen poliisi huomasi tämän ja pysäytti auton.

Robotti ja poliisi siirtyivät selvittelemään asiaa parkkipaikalle.

Miten poliisi pysäytti robottiauton, ei käy ilmi tekstistä, jonka Google julkaisi omalla Google Plus -sivullaan. Todennäköisesti auton kyydissä on matkustanut Googlen työntekijä, joka otti auton hallintaansa poliisin väläytettyä valojaan.

Jos autossa ei ollut ketään, Googlen työntekijät ottivat auton todennäköisesti etäyhteydellä ohjaukseensa.

Parkkipaikan välienselvittely kiinnitti läheisessä toimistorakennuksessa työskennelleen Zandr Milewskin huomion, ja hän otti tilanteesta kuvan.

”Ei sellaista näe ihan joka päivä”, hän sanoi Mercurynews.com-sivuston mukaan.

Lopulta poliisi ei antanut tilanteesta Googlen autolle sakkoa, sillä auto ei ollut rikkonut mitään lakeja. Auto ajoi alinopeutta, sillä sen maksiminopeudeksi on määritetty 25 mailia tunnissa (noin 40 kilometriä tunnissa).

Tilanne avaa kiinnostavia vastuukysymyksiä, joita lainsäätäjät joutuvat pohtimaan itsestään ajavien autojen määrän kasvaessa tulevaisuudessa. Onko ylinopeudesta vastuussa autolleen ohjakset antanut kuljettaja vai yhtiö, jonka ohjelmisto sai auton ajamaan ylinopeutta?

Ylinopeuskiistojen lisäksi edessä on vielä vaikeampia kysymyksiä.

Näin asiaa pohdittiin HS:n artikkelissa, joka käsitteli tulevaisuuden autoilun vastuukysymyksiä:

Kun sorsaperhe ylittää kadun, miten reagoi itseohjautuva auto? Liiskaa emon ja poikaset, vai rysäyttää ojaan?

Entäpä jos eteen pyöräilee joukko pikkulapsia, väistääkö älyauto kahta ensimmäistä ja ajaa suojatielle jääneen päälle, koska silloin vain yksi lapsi joutuu hengenvaaraan?

Jonkun tehtävänä on määritellä älyautojen rajat, kertoa mitä ne saavat tehdä ja mitä eivät?

Mutta kuka tämän tekee, siitä ei ole selvyyttä.

"Älyliikenne on isoa globaalia liiketoimintaa, jonka markkinoihin myös Suomella on annettavaa", sanoo Liikenne- ja viestintäministeriön liikenneneuvos Marko Forsblom.

"Puoliautomaattiset autot ovat jo tätä päivää, niissä on jo runsaasti automaattisesti toimivia ominaisuuksia. Seuraava iso haaste ovat täysin automaattiset autot ja niiden mukanaan tuomat haasteet. Niitä ovat esimerkiksi robottiliikenteen vastuu- ja moraalikysymykset", kertoo liikenneneuvos Marko Forsblom.

"Teknologinen kehitys ratkaisee varmasti suurimman osan ongelmista, tutkajärjestelmät tunnistavat tien läheisyydessä liikkuvat ja ajoneuvo osaa täten varautua ongelmatilanteisiin. Täysin varmoja järjestelmiä on kuitenkin haasteellista rakentaa. Itseohjautuvalle autollehan pitää kertoa miten toimia kussakin tilanteessa ja mitä reunaehtoja se ei saa koskaan ylittää. Sitä, kuka luo nämä algoritmit ja määrittää käytettävät raja-arvot, ei kuitenkaan ole vielä ratkaistu", jatkaa Liikenne- ja viestintäministeriön liikennepolitiikan osastolla työskentelevä Forsblom.

Vaikka emme vielä tiedä ratkaisua, sen tiedämme, että Kaliforniassa torstaina tapahtunut ihmisen ja robotin välienselvittely ei todennäköisesti jää viimeiseksi lajissaan.

Oikaisu kello 12:01: Aikaisemmin jutussa luki, että Googlen autossa ei olisi ollut kuljettajaa. Juttua täsmennetty, sillä on todennäköistä, että itsestään ajavassa autossa matkusti myös Googlen työntekijä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit