Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoossa parkkipaikasta pyydetään 500 000 puntaa, Helsingissäkään ei ole halpaa –  tästä näet, missä pysäköinti on ilmaista

Auto
 
Pekka Elomaa
Pysäköinninvalvoja työssään Oikokadulla Kruununhaassa. Kadulle pysäköinti maksaa Helsingissä korkeimmillaan 4 euroa tunti.
Pysäköinninvalvoja työssään Oikokadulla Kruununhaassa. Kadulle pysäköinti maksaa Helsingissä korkeimmillaan 4 euroa tunti. Kuva: Pekka Elomaa

Pysäköinti on ikävää puuhaa.

Paikan etsimistä, taskuparkkeerauksia ja tietenkin rahanmenoa. Kaupunkien keskustoissa ei saa pysäköidä autoaan ilmaiseksi mihinkään.

Helsingissä pysäköinti ei ole halpaa (tästä kartasta näet, millä kaduilla se on ilmaista), mutta esimerkiksi Manhattanilla ja Lontoossa pysäköintihinnat ovat paikoitellen karanneet ihan käsistä.

Brittilehti Telegraph kertoo, että Lontoon kalleimmilla yleisillä pysäköimispaikoilla muutamasta pysäköintitunnista saa maksaa kahden ihmisen ravintolaillisen verran rahaa.

Brewer Streetin parkkipaikalla Sohon alueella yli kolmen tunnin pysäköinti maksaa 50 puntaa eli tämän hetken kursseilla 71 euroa.

Halpaa ei ole myöskään Covent Gardenissa. Neljän tunnin pysäköinti maksaa siellä noin 47 euroa.

Nämäkään hinnat tosin eivät tunnu missään, jos niitä vertaa oman pysäköintipaikan ostoon.

Tänä keväänä Lontoossa on tullut myyntiin pysäköintipaikka South Kenisngtonista. Siitä pyydetään 500 000 puntaa eli 710 000 euroa.

Jos ostaa tämän paikan ja pitää autoaan siinä kymmenen vuotta, paikan kuukausihinnaksi tulee lähes 6 000 euroa.

710 000 eurolla saa Helsingin keskustan Bulevardilta yli 100 neliön asunnon, ja rahaa jää vielä vaikkapa auton ostoon.

Toinen parkkipaikka Lontoossa on tällä hetkellä tarjolla 480 000 punnalla eli noin 680 000 eurolla Kingston House Northissa.

Tähän paikkaan sisältyy auton parkkeeraava palvelija, ”kuljettajan aula”, sekä ympärivuorokautinen turvallisuuspalvelu.

Näistä palveluista täytyy kylläkin maksaa ylimääräistä 1 500 puntaa eli 2 130 euroa vuodessa.

New Yorkin Manhattanilla on vieläkin kalliimpaa. Siellä luksustalon asukas saattaa maksaa ihan tavallisesta parkkipaikasta miljoona dollaria eli noin 900 000 euroa, kertoo Wall Street Journal.

Suomessa kalleinta on parkkeerata Helsingissä, mutta lähellekään suuren maailman hintoja ei päästä.

Kadulle pysäköinti maksaa Helsingissä korkeimmillaan 4 euroa tunti. Tällöin ollaan ykkösvyöhykkeen alueella eli aivan keskustassa.

Kalleimmillaan parkkihallihinnat ovat Stockmannilla pysäköidessä, jossa puoli tuntia parkkeerausta välillä 7– 21 maksaa 3 euroa.

Jos siis vaikkapa shoppailee ja käy syömässä ostelun ohessa, pelkkään pysäköintiin saa helposti tuhlattua yli 20 euroa. Sama hinta on P-Simonkentällä 8– 18.

Autopaikan saa ostettua Taloustaito-lehden mukaan kalleimmillaan noin 60 000 eurolla keskustasta Mikonkadulta ja Vuorikadulta.

Helsingissä on käytössä myös asukaspysäköintijärjestelmä, jossa kaupungissa asuva saa parkkeerata tietyllä alueella pysäköintiluvan turvin.

Muutokset asukaspysäköinnissä ovat suututtaneet autoilijoita viime aikoina.

Vajaat kymmenen vuotta sitten asukaspysäköintitunnus maksoi keskustaa myöten 36 euroa vuodessa. Hintaa on nostettu viime vuosina rivakasti. Tänä vuonna vuoden pysäköintilupa maksoi 216 euroa. Vuonna 2021 se tulee maksamaan 360 euroa vuodessa.

Hinta tulee siis kymmenkertaistumaan verrattuna vajaan kymmenen vuoden takaiseen.

Jos asioi Helsingissä autolla ja haluaa tietää, missä ilmaista tilaa on tarjolla ja missä saa pysäköidä maksullisesti, kannattaa tulostaa auton hansikaslokeroon tämä kartta, jonka löydät tämän linkin takaa.

Kyseessä on kaupungin suunnittelema kartta, joka kertoo suhteellisen selkeästi kantakaupungin pysäköintimahdollisuuksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit