Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vararenkaat katoavat autoista

Auto
 
Ari-Veikko Peltonen
Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan jo 36 prosenttia uusista autoista myydään ilman vararengasta.
Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan jo 36 prosenttia uusista autoista myydään ilman vararengasta. Kuva: Ari-Veikko Peltonen

Yhä harvemmassa uudessa autossa on vararengas. Juuri valmistuneen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan jo 36 prosenttia uusista vuosimallin 2015 autoista myydään ilman vararengasta.

Vuonna 2006 vararengas puuttui vain viidestä prosentista uusia autoja, kertoo tutkimuksesta uutisoinut Wired-lehti.

 

Euroopassa ja Suomessa myytävissä autoissa on sama trendi, sanoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen. Valtosen mukaan tulevaisuudessa vararenkaat saattavat hävitä autoista kokonaan.

”On olettavaa, että siihen suuntaan mennään.”

Vararengas on kadonnut autoista, koska autonvalmistajat pyrkivät rakentamaan autoistaan yhä kevyempiä. Mitä kevyempi auto, sitä pienempi polttoaineenkulutus ja pienemmät päästöt.

Saksalaisyhtiö Volkswagenin päästöskandaalin takia kaikille on tullut selväksi, että autonvalmistajat tekevät kaikkensa pysyäkseen kiristyvien päästörajojen sisällä.

”Hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen hillitsemiseksi käännetään kaikki kivet ja kannot. Renkaan painon merkitys voi olla yhtä autoa kohti pieni, mutta suuremmassa mittakaavassa merkitys on iso”, Valtonen sanoo.

 

Autonvalmistajat ovat voineet luopua vararenkaista, koska rengasteknologia on kehittynyt.

Monissa autoissa on esimerkiksi niin sanotut run flat -renkaat, joilla voi ajaa rengasrikon jälkeenkin, kertoo Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora.

”Sillä renkaalla voi ajaa tyhjänäkin, joten auton voi siirtää lähimpään korjaamoon. Ajonopeus on pidettävä alle 80:n, mutta renkaalla voi ajaa jopa satoja kilometrejä.”

Lisäksi vararenkaiden sijaan autoissa on usein renkaanpaikkaussarja, jonka avulla pienet rengasrikot voi korjata itse.

Viime vuonna Porvoon Autotalo Laakkosen johtaja Kim Stenström arvioi, että vähintään puolet heidän autoistaan myydään jo ilman vararengasta.

 

Vararenkaille olisi kuitenkin usein tarvetta, sillä rengasrikot ovat yleisiä Suomessa.

”Kyllä niitä korjataan useita päivässä jokaisessa rengasliikkeessä”, sanoo Autonrengasliiton Jarmo Nuora.

Nuoran mielestä vararenkaiden katoaminen ei ole hyvä uutinen. Ilman vararengasta voi selvitä kyllä kaupungeissa, joissa korjaamot ovat lähellä, mutta muualla autoilija voi joutua pulaan.

”Suomen tiet ovat aika huonossa kunnossa. Usein rengasrikot ovat niin pahoja, että run flat -renkaat eivät auta”, Nuora toteaa.

”Ne auttavat vain pienissä vaurioissa, mutta isommissa niistä ei ole apua. Lisäksi muualla kuin Etelä-Suomessa hinurin saaminen paikalle voi kestää kauan. Eivät autonvalmistajat mieti sitä, että rengas puhkeaa jossain metsätiellä peräpohjolassa.”

Vararenkaan saa silti yhä lisävarusteena uusiinkin autoihin. Myös Nuoran oma auto tuli ilman vararengasta.

”Mutta onneksi autossa oli vielä vararenkaan paikka olemassa. Ja sinne paikkaan sen laitoin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja