Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parkkikiekot vapautuvat tiukasta säätelystä – katso videolta millaiset kiekkoviritelmät kelpaavat

Auto
 
10 ehdotusta parkkikiekoksi - katso kelpaavatko
10 ehdotusta parkkikiekoksi - katso kelpaavatko
Kun pysäköintikiekon ominaisuuksia ei enää määritellä asetuksissa tarkasti, kelpaako parkkikiekoksi mikä vain viritys? Videolla esitellään 10 ehdokasta, jotka kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila Helsingin rakennusvirastosta arvioi. Toimittaja: Heidi Lämsä, graafikko: Boris Stefanov

Parkkikiekko saa olla pyöreä, pinkki tai vaikka tekninen väline 1. joulukuuta alkaen, kun pysäköintikiekon ominaisuuksia tiukasti rajanneet määräykset poistuvat.

Pysäköintikiekko nimetään uudessa liikenne- ja viestintäministeriön asetuksessa laitteeksi. Tärkeimmät voimaan jäävät määräykset ovat tässä: pysäköinnin alkamisajan täytyy olla auton ulkopuolelta selvästi luettavissa ja laite on asetettava näkyvälle paikalle tuulilasin sisäpuolelle.

Yksiselitteisesti kiellettyjä viritelmiä ovat paperiset tai pahviset laput, joille pysäköinnin alkamisaika on piirretty tai kirjoitettu. Parkkikiekko voi kuitenkin olla tuulilasiin kiinnitettävä pysäköintikiekkotarra.

Perinteisestä poikkeavien parkkikiekkojen kelpaavuus testataan käytännössä. Pysäköinnintarkastajat joutuvat puntaroimaan tapauksia yksi kerrallaan.

Helsingin rakennusviraston kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila suosittelee, että autoilijat eivät lähtisi liian villisti irrottelemaan pysäköintikiekkoviritelmillä, vaikka yksityiskohtaisista määräyksistä luovutaankin.

”Jos tarkastaja joutuu aprikoimaan, onko kyseessä vaikkapa kojelaudalle unohtunut kello vai parkkikiekko, siitä voi saada virhemaksun. Sitten autoilijalla on oma vaivansa kirjoittaa oikaisuvaatimusta ja ehkä valitusta hallinto-oikeuteen”, Kossila sanoo.

”Parempi ottaa varman päälle”, Kossila ohjeistaa.

Kossila uskoo, että autoilijat ottavat nyt käyttöön joissakin autoissa valmiina tuulilaseissa olevat kiekot, jotka aiemmin eivät virallisesti kelvanneet.

”Samoin niitä joidenkin liikkeiden jakamia eri värisiä, vihreitä kiekkoja otetaan käyttöön. Niissäkin tuli aikaisemmin ne tiukat rajat vastaan”, Kossila kertoo.

Tulevaisuudessa parkkikiekot saattavat jäädä vähitellen pois käytöstä, kun sähköisesti etäluettavat parkkikiekkopalvelut tai -järjestelmät otetaan käyttöön. Sellainen voi olla esimerkiksi matkapuhelinsovellus.

Helsingissä kokeiltiin keväällä kamera-autoa, jonka skanneri luki pysäköityjen autojen rekisteritunnuksia. Jatkossa autoilija voi matkapuhelinsovelluksella ilmoittaa auton saapumisajan parkkiruutuun. Kamera-auto skannaa autoja, ja jos johonkin rekisteritunnukseen ei löydy tietoja parkkeerausajasta tai -maksusta, lähtee asiasta tieto tarkastajille.

”Sitten tarkastajat tulevat paikalle ja todentavat tilanteen, mistä on kysymys. Voihan siellä olla vielä manuaalinen kiekko käytössä”, Kossila katsoo tulevaan.

Rekisteritunnuksen perusteella pysäköintiä tarkastavia järjestelmiä ei kuitenkaan ole vielä kunnissa käytössä. Kunkin ilmoitustavan käyttökelpoisuus on ensin vahvistettava kunnan alueella ja uudenlaisen ilmoitustavan käyttömahdollisuudesta on kerrottava kunnan verkkosivuilla.

Tähän saakka pysäköinnin alkamisaika on merkitty seuraavaan tasa- tai puoleentuntiin riippuen siitä, kumpi ajankohta on lähempänä saapumisaikaa. Uuden asetuksen mukaan alkamisajaksi voidaan merkitä myös täsmälleen se kellonaika, jona ajoneuvo pysäköidään. Riippumatta merkitsemistavasta, pysäköintiaika lasketaan kuitenkin alkavaksi seuraavasta puoli- tai tasatunnista kuten nykyisinkin.

Kokemuksia pysäköintikiekon sääntelyn vapauttamisesta kerätään heti joulukuun alusta alkaen. Pysäköintikiekkoa ja sen käyttöä koskevat säännökset käsitellään vielä uudestaan tieliikennelain kokonaisuudistuksen yhteydessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit