Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tony Sopranon Cadillac Escalade myytiin 119 000 dollarilla – autoilla oli televisiosarjassa tärkeä rooli

Auto
 
RR Auction
Huutokaupassa 2003-vuosimallin valkoinen, Tony Sopranon Escalade kaupattiin 119000 dollarilla.
Huutokaupassa 2003-vuosimallin valkoinen, Tony Sopranon Escalade kaupattiin 119000 dollarilla. Kuva: RR Auction

”You woke up this morning / got yourself a gun.”

Yksi televisiohistorian viileimmistä introista alkaa näillä sanoilla.

Kyseessä on mainio tv-sarja The Sopranos. Aloituksessa sarjan päätähti Tony Soprano istuu auton ratissa sikari huulessa ja kallista metallia ranteissaan matkalla kotiin.

Joku sarjan fani ehkä tunnelmoi tämän kappaleen tahtiin tällä hetkellä ajaessaan kaupungilla juuri ostamallaan Cadillac Escaladella.

Tämä 2003-vuosimallin valkoinen, Tony Sopranon Escalade on nimittäin juuri huutokaupattu USA:ssa ennätyshintaan, 119 000 dollarilla.

(Tosin varsinaisessa introssa Tony ajaa eri autoa, mutta sarjan aikana hän ajaa tällä Escaladella paljon.)

Hinta on siinä mielessä kova, että tavallisesti tällaisen yli 160 000 kilometriä ajetun, yli kymmenen vuotta vanhan Escaladen hinta on USA:ssa noin 8 000 dollaria.

Hintaan on vaikuttanut muun muassa se, että vuonna 2013 kuollut, Tony Sopranoa esittänyt James Gandolfini on kirjoittanut puumerkkinsä kolmeen kohtaan autossa: kuljettajan puolen häikäisysuojaan, kuskin niskatuen takaosaan ja hansikaslokeroon.

Ehkä myös lukuisien Tonyn autossaan polttamien sikarien odööri nostaa hintaa.

Autoilla oli merkittävä osuus The Sopranos -sarjassa. Sarja näyttää hyvin sen, millaisia asioita autoilla on mahdollista symboloida.

Autot esiintyivät muun muassa tällaisissa tarkoituksissa (juonipaljastuksia!):

Autoilla pönkitettiin itsetuntoa: Muun muassa Tonyn veljenpoika Christopher Moltisantilla oli useita erityisen isoja menopelejä aina Hummer H2:ta myöten. Ne epäilemättä korreloivat käänteisesti hänen itsetuntonsa kanssa. Huono itsetunto oli Christopherin leimallisin luonteenpiirre sarjassa.

Autoilla korostettiin juuria: Amerikanitalialaisen New Yorkin mafiaporukan John Sacrimoni oli onnessaan, kun oli kohti mafiamaailman huippua noustessaan viimein saanut ostettua ”oman, italialaisen urheiluauton”, josta oli aina haaveillut. Se oli Maserati 3 200 GT.

Autoilla hiljennettiin omatunto: Tony Sopranon vaimo Carmela oli miehelleen aina vähän piikki lihassa moraalisuuden puuskissaan. Mutta vaimon huono omatunto unohtui usein, kun tämä sai kalliin korun – tai silloin, kun Tony osti Carmelalle uuden Porsche Cayenne -katumaasturin lahjaksi.

Autoilla maksettiin velkoja: Christopherin huumevieroitustukihenkilö oli Christopherin tukena ylä- ja alamäissä pyyteettömästi. Mutta kun tukihenkilö jäi Christopherille velkaa, ei Christopher antanut armoa, vaan kuittasi osan veloista lunastamalla tukihenkilönsä BMW Z3 -auton.

Autoilla osoitettiin kiintymystä: Kun Tony Sopranon tytär Meadow seurusteli Jackie Aprile Jr:n kanssa ja epähuomioissaan tuhoisi tämän auton, Meadow oli kamalan pahoillaan: ”Sinä rakastit sitä autoa!” Meadow nyyhkytti, mutta Jackie rauhoitteli tyttöä ja nosti Meadown autonsa edelle – arvovalinta, joka ei Sopranos-sarjan hahmoille ole suinkaan itsestäänselvä asia.

Symboloitiin reipasta nuorta miestä: Tonyn poika eli AJ oli lähes koko sarjan ajan erityisen ahdistunut kaveri. Viimeisessä jaksossa osoitettiin, että hän oli päässyt elämässään eteenpäin ja oli viimeinkin menestyvä, dynaaminen ja reipas nuori mies: hän ajoi BMW M3:lla.

Kerrottiin historiaa: Kun Tony muistelee lapsuuttaan ja traumojaan, isossa osassa tätä muistoa on ikoninen, räikeä jenkkiauto, vuoden 1968 Cadillac DeVille Convertible.

Kerrottiin, että ollaan vanhan liiton miehiä: New Yorkin puolen mafioso Phil Leotardo ei ollut erityisen moderni ajatusmaailmaltaan. Hän inhosi syvästi homoseksuaaleja, paheksui sukulaispoikansa omituista pukeutumista ja meikkaamista ja ajatteli muutenkin, että miehen on oltava mies sillä 1950-lukulaisella tavalla. Hän luonnollisesti ajoi vanhan liiton autoa, joka oli Lincoln Town Car. Se on ikoninen yhdysvaltalainen automalli.

RR Auction
Tony Sopranoa esittänyt James Gandolfini on kirjoittanut puumerkkinsä kolmeen kohtaan autossa: kuljettajan puolen häikäisysuojaan, kuskin niskatuen takaosaan ja hansikaslokeroon.
Tony Sopranoa esittänyt James Gandolfini on kirjoittanut puumerkkinsä kolmeen kohtaan autossa: kuljettajan puolen häikäisysuojaan, kuskin niskatuen takaosaan ja hansikaslokeroon.
RR Auction
Tony Sopranolla oli tapana tuprutella sikaria ratin takana.
Tony Sopranolla oli tapana tuprutella sikaria ratin takana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Penkit valaan peniksestä, ratti alligaattorista – onko tässä maailman röyhkein autonvalmistaja?

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Oikukas Vanha leidi on arvonsa tunteva kaunotar – vuoden 1941 Cadillac on todellinen muotovalio

Autotallien aarteet

Auto käynnistyy kännykällä – autonavaimet ovat pian historiaa

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Talvikeli on pian täällä – vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta

Auto

Näistä pysäköintivirhemaksuista valitetaan eniten – ja suurin osa valituksista hylätään

Pysäköinti

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Reseptit