Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoveroa vältelleet suomalaiset ovat suunnitelleet upeita autoja: ”Ei siinä teollisia muotoilijoita käytetty”

Uusi Truckmasters-kuorma-auto jatkaa autoveron pitkää välttelyperinnettä

Auto
 
Jättirenkaisia maastureita muokkaavan yhtiön pomo paljastaa yllättävän lempiautonsa
Jättirenkaisia maastureita muokkaavan yhtiön pomo paljastaa yllättävän lempiautonsa
Islantilainen Arctic Trucks -yhtiö rakentaa autoja huonoimpiin mahdollisiin oloihin, esimerkiksi Etelämantereelle. AT:n Sipoon tehtaalla muokataan muun muassa Toyotan avolava-autoista järeämpiä Truckmasters-kuorma-autoja. Arctic Trucksin Suomen pomo Ville Viikari on autohullu. Hänen suosikkiautonsa on aika yllättävä. Toimittaja: Petteri Ala-Kivimäki, kuvaus ja leikkaus: Juhani Niiranen.
Fakta

Autovero

 Autovero tuli voimaan tilapäisenä verona vuonna 1958.

 Verotus ja säädökset vaihtuivat, mutta pakettiautot olivat pitkään verottomia. Se johti siihen, että henkilöautoja muutettiin pakettiautoiksi verotuksen välttämiseksi.

 Pakettiautoksi muutetun henkilöauton hinnasta saattoi lähteä yli 60 prosenttia.

 Maastoautot olivat pitkään verottomia, sillä haluttiin, että Suomessa olisi varmuuden vuoksi tarpeeksi maastoautoja armeijan äkillisiin tarpeisiin.

 Vuonna 1983 maastoautoille määrättiin 30 prosentin autovero. Kymmenen vuotta myöhemmin maastoautojen verotus nousi samaan kuin henkilöautojen verotus.

 Vuonna 1993 pakettiautojen verottomuus päättyi, mutta uusi vero oli kuitenkin huomattavasti pienempi kuin henkilöautoissa.

 Vuonna 2008 autovero sidottiin auton hiilidioksidipäästöihin. Henkilö- ja pakettiautojen autovero riippuu hiilidioksidipäästöistä ja on 5–50 prosenttia. Jos auton hiilidioksidipäästöjä ei tiedetä, vero määräytyy auton kokonaismassan ja käyttövoiman perusteella.

Suomen korkeaa autoveroa on moitittu ja kirottu vuosikymmeniä, mutta autoverolla on paljon myös hyviä puolia.

Henkilöautojen autovero on saanut tavalliset suomalaiset kekseliäiksi ja innostumaan uudenlaisesta teollisesta muotoilusta, autoverosuunnittelusta. Vuonna 1958 voimaan tulleen autoveron takia suomalaisten autoja on pilkottu, pidennetty, korotettu ja riisuttu.

Peruskaava on ollut se, että raskaasti verotetuista henkilöautoista on tehty pienillä muutoksilla verottomia tai ainakin vähemmän verotettuja paketti- tai lava-autoja.

Avolava-autojen lavoja on pidennetty välipaloilla ja urheiluautoista on rälläköity avolava-autoja. Ilman autoveroa Suomen teillä ei olisi lipunut veneilyn ja autoilun yhdistäneitä kaunottaria eli suksiboksipakuja, kuten Mitsubishi Space Van ja Citroen BX Van.

Nämä omaperäiset design-pakut luotiin 1980-luvun lopulla siten, että kotimainen venetehdas teki henkilöautoihin korokekaton lasikuidusta, jotta autot täyttäisivät pakettiauton katon korkeudelle vaaditut mitat ja saavuttaisivat suomalaisen automuotoilun nirvanan, verottomuuden.

Esimerkiksi Citroen BX oli maineikkaan italialaisen suunnittelutalon Bertonen luomus. Suomalaiset kuitenkin tiesivät, että hyvästä saa parempaa. Citroen BX:n katolle valmistettiin venetehtaassa lasikuituinen lisäkatto, ja syntyi Citroen BX Van, jota kateelliset ja tyylitajuttomat kutsuivat ”Bertonen painajaiseksi”.

IS
Citroen BX muuttui Suomessa verovapaaksi pakettiautoksi eli BX Vaniksi lasikuituisella lisäkatolla 1988–90.
Citroen BX muuttui Suomessa verovapaaksi pakettiautoksi eli BX Vaniksi lasikuituisella lisäkatolla 1988–90.

Näistä perheautoista poistettiin takapenkki ja sen myötä perhe, jonka tilalle saatiin jotain käytännöllisempää – tavaraa ja verovapaus. Ne olivat eräänlaisia teiden valkoisia joutsenia, kauniita ja uljaita.

Pitkän linjan automies Matti Aarnio tunnustaa olevansa suksiboksipakujen toinen isä.

Aarnio oli 1980-luvulla Helkama-auton toimitusjohtaja. Aarnio ja pakettiautoista vastannut Veikko Ålander keksivät, että tilavasta perheautosta Mitsubishi Space Wagonista saisi pienellä katon korotuksella verottoman pakettiauton.

Suomessa viranomaiset vaativat, että auton valmistenumerossa pitäisi olla viittaus pakettiautoon. Aarnio neuvotteli asiasta Japanissa Mitsubishin päättäjien kanssa.

”He pitivät pähkähulluna. Huippuammattilaisten vuosien ajan suunnittelemaa autoa olisi pitänyt muuttaa suomalaisen autoveron takia! Mutta suostuivat lopulta lisäämään pakettiauton koodin. Kattoa eivät kuitenkaan suostuneet korottamaan”, Aarnio kertoo.

Katon korotuksen teki sitten Suomessa venevalmistaja.

”Me Ålanderin kanssa suunniteltiin se lasikuituinen katto. Ei siinä teollisia muotoilijoita käytetty. Se oli kahden insinöörin tekemä.”

Aarnio ja Olander raivasivat tien. Citroenin BX Van tuli nopeasti perässä. Yhteensä näitä autoja myytiin muutama tuhat, eikä ihme, sillä Mitsubishi maksoi pakettiautona noin 65 000 markkaa ja henkilöautona noin 160 000 markkaa.

Moni tavallinen suomalainen matki Citroenia ja Mitsubishia. Euroopasta haettiin henkilöautoja, jotka muutettiin pakettiautoiksi. Kattoon tehtiin reikä, joka paikattiin esimerkiksi suksiboksilla, ja tee se itse -paku oli valmis. Kunnes viranomaiset tukkivat koko verotusreiän.

Autoverokikkailu on lähes yhtä suomalainen ilmiö kuin pesäpallo. Molempia harrastetaan vain muutamassa länsimaassa, mutta tuskin missään yhtä intohimoisesti ja laajasti kuin Suomessa.

Viranomaiset muuttavat sääntöjä, mittoja ja verotusta, mutta aina löytyy uusia tapoja välttää autoveroa.

Tämän suomalaisperinteen tuorein jatkumo ja ehkä eräänlainen hienostunut huipentuma on Truckmasters-merkkinen auto. Truckmasters OX on jotain sellaista mitä ei pitäisi olla olemassa: viidelle ihmiselle rekisteröity autoveroton auto Suomessa.

Truckmasters OX onkin kevyt kuorma-auto. Kuorma-autot ovat autoverottomia. Truckmastersissa on viisi istuinta, koska se on tehty viisipaikkaisesta Toyota Hilux -avolava-autosta.

Toyota Hiluxiin vaihdetaan järeämpi akselisto, jonka ansiosta auton kantavuus nousee 3 500 kiloon, ja sen voi rekisteröidä kuorma-autoksi.

Samalla Toyotan logot korvataan Truckmastersin logoilla. Auton identiteetti muuttuu kokonaan Toyotasta uudeksi Truckmasters-merkiksi, sillä myös auton runkonumero muuttuu.

Muutostyö tehdään Sipoossa Arctic Trucks -yhtiön hallissa.

Truck Masters on kanadalainen, kovaan käyttöön tarkoitettujen autojen valmistaja, joka aloitti 30 vuotta sitten rakentamalla vankkoja ambulansseja.

Truckmasters OX:n valmistuttaja on Truck Masters Finland Oy. Se teettää autot Suomessa lisenssillä. Hiluxit tulevat Toyotalta ja akselistot ja muut muutososat Yhdysvalloista.

”Auto on osittain made in Finland, koska se kootaan Sipoossa”, Truck Masters Finlandin markkinointipäällikkö Nina Korelin sanoo.

Truckmasters OX on liian kallis ja eksoottinen, jotta siitä tulisi entisten aikojen piilofarkkujen ja lasikuitutötteröiden kaltainen kansanhuvi.

Truckmasters OX:n muutostyöt maksavat sen verran, että se syö hinnasta (alkaen 49 900 euroa + arvonlisävero) autoverottomuuden edun.

Truckmasters OX onkin yrityksille tarkoitettu työkalu, joka tuskin huolettaa verottajaa. Yksityishenkilöt saavat karkeahkon Truckmasters OX:n hinnalla paljon hienostuneempiakin autoja.

Lisäksi kuorma-auton mukana tulee paljon kuluja ja haittoja: auto pitää katsastaa joka vuosi, vakuutusmaksut ovat suuremmat kuin henkilöautossa, kuljettajalta vaaditaan C-ajokortti ja autossa on nopeudenrajoitin, jonka takia huippunopeus on vain 89 kilometriä tunnissa.

Yritys sen sijaan saa paljon hyötyä siitä, että se voi vähentää arvonlisäveron verotuksessa.

Truckmasters OX:ään saa asentaa muun muassa tieliikennelain mukaisen lumiauran ja hiekottajan sekä henkilönosturin, joka nostaa kaksi ihmistä seitsemään metriin. Näin ollen huoltoyhtiöt lienevät kiinnostuneita uudesta merkistä.

Pienyrittäjän perhe mahtuu silti autoon.

Myös käyttövoimavero on huomattavasti pienempi kuin henkilöautoksi rekisteröidyssä avolava-Toyotassa.

Truckmasters OX:n osia ja konseptia suunniteltiin ja testattiin lähes neljä vuotta.

”Tämä ei ole veronkiertoauto, vaan järeä työkalu ammattikäyttöön. Ei kukaan osta Scanian kuorma-autoakaan perheautoksi. Emme syö kenenkään kuormasta, sillä ilman meitä tällaisia autoja ei edes olisi Suomessa. Me vain tuomme Suomeen verotuloja, sillä työllistämme 60 ihmistä”, Korelin kertoo.

Truck Masters Finlandin tavoite on valmistaa 500 autoa vuodessa. Yhtiöllä on merkin oikeudet Euroopassa.

Juhani Niiranen / HS
Truckmasters-merkin Ox-malli on vapaa autoverosta, koska se on kuorma-auto. Maastokelpoisessa nelivetoautossa on penkit viidelle ja automaattivaihteisto. Se on muutettu Toyota Hiluxista, mutta muutos ei juuri näy ulospäin.
Truckmasters-merkin Ox-malli on vapaa autoverosta, koska se on kuorma-auto. Maastokelpoisessa nelivetoautossa on penkit viidelle ja automaattivaihteisto. Se on muutettu Toyota Hiluxista, mutta muutos ei juuri näy ulospäin.
Hannu Lindroos
Peugeotin piilofarmari eli pakettiautoksi muutettu farmari vuodelta 1970, jolloin vielä sallittiin kova takapenkki.
Peugeotin piilofarmari eli pakettiautoksi muutettu farmari vuodelta 1970, jolloin vielä sallittiin kova takapenkki.
Juhani Niiranen / HS
Truckmastersin logo korvaa Toyotan logon.
Truckmastersin logo korvaa Toyotan logon.
IS
Citroen BX muuttui Suomessa verovapaaksi pakettiautoksi eli BX Vaniksi lasikuituisella lisäkatolla 1988–90.
Citroen BX muuttui Suomessa verovapaaksi pakettiautoksi eli BX Vaniksi lasikuituisella lisäkatolla 1988–90.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Penkit valaan peniksestä, ratti alligaattorista – onko tässä maailman röyhkein autonvalmistaja?

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Oikukas Vanha leidi on arvonsa tunteva kaunotar – vuoden 1941 Cadillac on todellinen muotovalio

Autotallien aarteet

Auto käynnistyy kännykällä – autonavaimet ovat pian historiaa

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Talvikeli on pian täällä – vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta

Auto

Näistä pysäköintivirhemaksuista valitetaan eniten – ja suurin osa valituksista hylätään

Pysäköinti

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Reseptit