Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoja myydään enemmän kuin koskaan, ja päästöt pitäisi saada kuriin – näin se onnistuu

Jose Riikonen

Tässä maapallon terveyden kannalta epämiellyttäviä faktoja:

Viime vuonna maailmassa myytiin yli 88 miljoonaa ajoneuvoa.

Yhdysvalloissa ja EU:ssa autokauppa on lähtenyt nousuun.

Intian, Kiinan ja muutaman muun kehittyvän maan kauppa vasta kasvaakin. Pankeille taloustutkimusta ja ennusteita tekevän BBVA Research -yhtiön ennusteen mukaan näissä maissa vuosittainen autokannan kasvu tulee olemaan vuoteen 2020 mennessä vähintään 8 prosenttia vuodessa.

Kiinassa myytiin jo viime vuonna lähes 20 miljoonaa autoa. Intian – lähes 1,3 miljardin ihmisen maan – keskiluokkaistuessa autokannan kasvu on nopeaa.

Tällä hetkellä 14 prosenttia kaikista ihmisen tupruttelemista kasvihuonepäästöistä ja 23 prosenttia hiilidioksidipäästöistä tulee liikenteestä. Henkilö- ja kuorma-autoliikenteen osuus tästä on noin 74 prosenttia.

Näyttää siltä, että liikenteestä aiheutuva kasvihuonepäästöjen määrä tulee venähtämään kuin kasvuikäinen teini.

Mutta toisin kuin luonnonjärjestyksen säätämä teini-ikäisen kasvu, liikenteen päästöjä voi suitsia. Kuten sähköautojen parissa kahdeksan vuotta puuhaillut ParkkiSähkö Oy:n Jiri Räsänen sanoo:

”Kyse on valinnoista.”

Kun maailman ensimmäinen polttomoottorilla varustettu Benz Patent-Motorwagen valmistui vuonna 1885, ihmiset olivat autuaan tietämättömiä autojen kasvihuonepäästöistä.

Eikä siitä ole montaa kymmentä vuotta, kun muskeliautoja myytiin nykyisin hassulta kuulostavilla mainoslauseilla etenkin halvan bensan USA:ssa: oli hienoa, että oma auto kulutti enemmän kuin naapurin.

”Hiilidioksidipäästöt ja energiatehokkuus ovat nousseet keskusteluun 1980-luvun lopussa, kun ensimmäiset tutkimukset ilmastonmuutoksesta valmistuivat”, kertoo Autoalan Keskusliitto ry:n toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Yhdysvallat oli edelläkävijä päästöasioissa. Siellä on edelleen tiukimmat typen oksidien päästönormit, mutta ilmastoa pääosin lämmittävän hiilidioksidin suhteen USA:ssa ollaan oltu verrattain huolettomia.

”Öljyntuottajamaana kyse on myös kotimaisen kulutuksen bkt-vaikutuksista ja öljyomavaraisuudesta. Siksi ilmastonmuutos ei ole puhutellut yhtä paljon Yhdysvaltain ympäristö- ja liikennepolitiikkaa”, Rissa selittää.

Polttomoottoriteknologian kehittyminen on antanut etenkin viime aikoina mahdollisuuksia päästövähennyksiin.

Esimerkki:

Vuoden 2005 330-mallinen, 231-hevosvoimainen BMW päästää 218 grammaa hiilidioksidia kilometrillä.

Uusin vastaava malli päästää 138 grammaa kilometrillä, ja se on vieläpä 252-hevosvoimainen eli paljon tehokkaampi.

Moni uskoo kuitenkin, että se alkaa olla polttomoottorin osalta tässä.

”Polttomoottoritekniikkaa kehittämällä kulutuksen vähentäminen alkaa olla aika vaikeaa. Siinä alkaa fysiikan rajat tulla vastaan”, sanoo tekniikan tohtori ja Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi.

ParkkiSähkö Oy:n eli autojen lämmityspisteitä latauspisteiksi muuttavan yrityksen toimitusjohtaja Räsänen muistuttaa Volkswagenin päästöhuijauksesta, joka on laajennut viime aikoina typen oksidien lisäksi hiilidioksidipäästöihin.

”VW:n päästöskandaali on osoitus siitä, että polttomoottorin hyötysuhteen ja puhtauden kanssa rajat ovat tulossa vastaan: miljardien tuotekehityksen omaava firma turvautuu vilppiin, eikä pyri ratkaisemaan ongelmaa tekniikalla”, Räsänen sanoo.

Polttomoottoriautoilla tullaan ajelemaan vielä tovi.

”Auton elinkaari on pitkä. Autokanta uusiutuu siis hitaasti ja uusin teknologia saadaan käyttöön vasta 15–20 vuoden viiveellä”, Rissa sanoo.

Saattaa kuulosta lillukanvarsilta, mutta jokainen pystyy vaikuttamaan merkittävästi päästöihin jo omalla ajamisellaan. Samalla säästyisi rahaa.

”Lyhyellä tähtäimellä liikennekulttuuria muuttamalla voidaan vaikuttaa päästöihin. Ajetaan vaan ihmisiksi. Esimerkiksi Honda Insight Hybrid -autoni antaa palautetta ajotavasta. Se on vähän kuin peli ja ohjaa yllättävän paljon käytöstä”, Kasvi sanoo.

Voi tosin olla haihattelua, että ihmisten käyttäytymisellä saataisiin päästöjä oikeasti merkittävällä tavalla alas. Saattaa myös olla epärealistista ajatella, että autoja ei jostain syystä myytäisikään kiihtyvällä tahdilla keskiluokkaistuvissa kehittyvissä maissa.

Autoteollisuus on myös valtava työllistäjä.

”EU:ssa ala työllistää yhdessä liikenneklusterin kanssa yli 12 miljoonaa ihmistä”, Rissa sanoo.

Silti ICCT, eli kansanvälinen puhtaan liikenteen järjestö, kertoo, että liikenteen päästöjä pyritään vähentämään eri maissa rajulla tavalla vuoteen 2030 mennessä: USA:ssa 33 %, EU:ssa 26 %, Kiinassa 27 %, Japanissa 24 % ja Brasiliassa 21 %, muiden muassa.

Miten se onnistuu?

Maailmanlaajuinen markkinatutkimukseen keskittynyt konsulttiyhtiö Frost & Sullivan on listannut tulevaisuuden liikenteen megatrendejä.

Niitä ovat muun muassa kaupungistuminen ja älykaupungit, sähköautot, mikrotason liikenne eli esimerkiksi sähköpotkulauta-tyyppiset ratkaisut, vihreä joukkoliikenne sekä autojen jakaminen ja uudet liiketoimintamallit.

Kaikille näille on yhteistä se, että ne ovat mahdollisia uuden teknologian ansiosta, ja että ne ovat yhteydessä toisiinsa.

Esimerkiksi kaupunkisuunnittelu ja kaupungistuminen vaikuttavat siihen, miten mahdolliset itse ajavat, sähköiset autot tai joukkoliikenne pärjäävät kaupungissa.

Uudet liiketoimintamallit taas mahdollistavat vaikkapa itse ajavien autojen palveluiden kehittämisen siihen suuntaan, ettei puhuta enää yksityisautoista, vaan niin sanotusti liikkuvuudesta palveluna.

”Ei ole yhtä viisasten kiveä, vaan monia asioita. Pidemmällä tähtäimellä ainakin kaksi asiaa ovat erityisen merkittäviä: sähkö ja automaatio”, sanoo Kasvi.

Sähkön edut ovat aika selvä. Räsänen tiivistää:

”Sähköauto on toki vain niin puhdas kuin sille tuotettu sähkö. Sen päästöt vähenevät vuosi vuodelta, koska sähköntuotannon päästöt vähenevät.”

Tällä hetkellä sähköautot ovat joko kalliita tai epäkäytännöllisiä, joskus molempia. Mutta tekniikka on kehittynyt koko ajan ja tulee kehittymään entisestään, sanoo Räsänen.

”Kännyköihin ja läppäreihin laitetut satsaukset ovat auttaneet akkutekniikan kehityksessä myös sähköautojen suhteen. Kun akkutekniikka, tuotantotekniikka, mittakaava ja tutkimus saadaan kunnolla toimimaan ja tuotekehityksen kulut saadaan alas, teollisuus lähtee kunnolla käyntiin.”

Sähköautonvalmistaja Teslan valtava akkutehdas Gigafactory on hyvä esimerkki siitä, kuinka sähköautoihin on jo alettu panostaa isolla volyymilla. Tehtaan akkutuotannon on määrä alkaa vuonna 2017.

Se on sama vuosi, jolloin useat autonvalmistajat, Tesla mukaan lukien, ovat lupailleet keskiluokan hintatasolle sopivia, vähintään 300 kilometrin toimintasäteeseen yltäviä sähköautoja.

Sähköautoihin siirryttäneen ladattavien hybridiautojen kautta. Näitä alkaa olla jo lähes valmistajan kuin valmistajan mallistossa.

Automaatio eli autonomisesti ajavat autot taas voivat optimoida energiankulutusta.

”Kun tekoäly ajaa autoa, se optimoi polttoaineen tai sähkönkulutuksen”, Kasvi selittää.

Autonomisen auton tuloa ennakoi muun muassa se, että teknologiajätit rynnistävät liikennebisnekseen. Muun muassa Google on tulossa autonvalmistukseen mukaan. On myös lähes varmaa, että Apple tulee alalle.

”Monet autonvalmistajat ovat ilmoittaneet, että 2020 markkinoilla ovat ensimmäiset robottiautot” Kasvi sanoo.

Vaikka ensimmäiset autonomiset autot tulisivat silloin, Rissa sanoo, että yleistyminen kestää kauemmin.

”Autonomisten autojen on ennakoitu laajamittaisesti yleistyvän vasta 2030–2040-luvuilla”, Rissa sanoo.

Monet autonvalmistajat panostavat myös vetyteknologiaan, joka on sekin ajossa päästötöntä.

Vedyssä on omat ongelmansa, kuten vedyn räjähdys- ja vuotoherkkyys sekä kallis tankkausinfrastruktuurin rakentaminen, mutta tämäkään vaihtoehto ei ole mitenkään poissuljettu. Monet autonvalmistajat tehtailevat jo vetyautoja. HS testasi Toyotan vetyautoa, ja siitä kertovan jutun pääset lukemaan tästä.

Esimerkiksi Rissa uskoo sähkön lisäksi myös vetyyn.

”Painopiste on siirtymässä tulevina vuosikymmeninä yhä selvemmin vaihtoehtoisiin polttoaineisiin, lyhyellä aikavälillä kaasu- ja biopolttoaineisiin ja sähkön käyttöön, pitkällä aikavälillä vedyn ja polttokennoautojen käyttöönottoon.”

Muutamissa vuosissa sähköautoista on tullut melko tavallisia, Teslan ansiosta jopa seksikkäitä. Tämä viestii siitä, että yleinen mielipide voi kääntyä nopeastikin.

Räsänen muistelee vajaan kymmenen vuoden takaista aikaa, kun hän aloitti sähköautojen muunnostyöt Sähköautot Nyt -projektissa.

”Silloin kun kertoi toimittajille sähköautoista, ne kysyivät, että sähkö-mikä?”

Kasvin mielestä iso vastuu autojen päästöjen vähentämisestä on päättäjillä.

”Se tarkoittaa sitä, että pitäisi olla globaali, poliittinen tahtotila. Sitähän ne yrittävät siellä Pariisissa nyt saavuttaa. Kuten tuulivoima. Kyllä se lähtee, ja yllättävän nopeasti, kun luodaan tukimekanismeja.”

Rissakin sanoo, että politiikalla on suuri merkitys, mutta vastuu on myös yksittäisillä kuskeilla.

”EU:n, YK:n ja valtioiden lisäksi päästönormien määrittelyyn osallistuvat tutkimuslaitokset ja autonvalmistajat. Normeilla on erittäin suuri vaikutus ajoneuvotekniikan kehittymiseen. Päästöjä vähentävän teknologian kehittäminen ei ole valmistajille etu, elleivät kuluttajat suosi vähäpäästöisyyttä tai jos niitä ei suosita esimerkiksi verotuksellisin keinoin.”

Kuten Suomessa: Mitä korkeammat päästöt, sitä enemmän maksat veroa. Myös romutuspalkkio kannusti vähäpäästöisen auton ostoon. Vanhat autot kierrätetään tehokkaasti, joten jos on pakko ajaa autolla, on ympäristöteko ajaa uudemmalla ja vähäpäästöisemmällä autolla kuin vanhalla autolla.

Tällaiset toimet eivät tietenkään vielä riitä, mutta suunta on oikea.

Eikä se yhteinen maailmanlaajuinen tahtotila sitä paitsi ole utopiaa. On sitä ennenkin osattu: esimerkiksi bensiinissä ei ole enää lyijyä.

Maapallo on kuumeessa, ja autot ovat suurelta osin lisäämässä pallon kipeää tilaa. Mutta tämä ei ole virus, joka hoituu lepäämällä. Täytyy tehdä valintoja.

IPCC eli kansainvälinen ilmastopaneeli on ohjeistanut, että maapallon lämpötila ei saa nousta yli kahta astetta. Mitä enemmän ja nopeammin myös liikenne saa vähennettyä päästöjään, sitä todennäköisemmin on mahdollista pysyä kahdessa asteessa.

Kaksi astetta ei ole kuitenkaan kiintiö, joka oikeuttaa lopettamaan ajattelemisen. Vaikka alkaisi näyttää siltä, että kaksi astetta ei onnistuisi, missään vaiheessa ei ole syytä laittaa hanskoja tiskiin ja alkaa tehdä kaikkia matkojaan isoilla moottoreilla varustetuilla yksityisautoilla.

2,5 astetta kun on paljon parempi kuin 3 astetta. 3 astetta on paljon parempi kuin 3,5 astetta ja niin edespäin.

Tarvitaan keksijöitä, yksittäisten ihmisten asennemuutoksia ja poliitikkoja, jotka yhteistyössä ravisuttavat autonvalmistajat panostamaan ekologisempaan teknologiaan.

”Kyllä minä olen mieluummin toiveikas tämän suhteen”, Kasvi sanoo.

”Ei tätä synkkänä jaksa, sen verran iso haaste on kyseessä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Penkit valaan peniksestä, ratti alligaattorista – onko tässä maailman röyhkein autonvalmistaja?

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Oikukas Vanha leidi on arvonsa tunteva kaunotar – vuoden 1941 Cadillac on todellinen muotovalio

Autotallien aarteet

Auto käynnistyy kännykällä – autonavaimet ovat pian historiaa

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Talvikeli on pian täällä – vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta

Auto

Näistä pysäköintivirhemaksuista valitetaan eniten – ja suurin osa valituksista hylätään

Pysäköinti

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Reseptit