Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle: Pistokokeet kertovat karua tarinaa katsastuksesta –  ”Ei mennyt hirveän hyvin”, sanoo A-Katsastus

Auto
 
Anssi Rantakoski
Katsastaja teki tarkastusta poliisiautolle Helsingin Teollisuuskadun A-Katsastuksessa maaliskuussa 2014.
Katsastaja teki tarkastusta poliisiautolle Helsingin Teollisuuskadun A-Katsastuksessa maaliskuussa 2014. Kuva: Anssi Rantakoski

Autokatsastuksen taso Suomessa näyttää karulta, jos katsoo Liikenneturvallisuusvirasto Trafin viimeisimpien pistokokeiden tuloksia.

Yleisradion MOT-ohjelma on tutustunut pistokokeiden tuloksiin, joita Trafi ei yleensä kerro julkisuuteen.

Lokakuussa tehdyissä testeissä kaksi vanhaa Honda-merkkistä autoa oli kiertänyt Pohjois- ja Itä-Suomessa yhteensä 75 katsastusasemalla.

MOT:n mukaan autoihin oli tehty kolme teknistä vikaa, joista jokaisen olisi pitänyt johtaa auton hylkäämiseen.

Toinen autoista kävi katsastuksessa 38 kertaa, ja se läpäisi tarkastuksen jopa 18 kertaa, vaikka se olisi pitänyt hylätä joka kerralla.

Erityisen huonosti pistokokeissa menestyivät markkinajohtaja A-Katsastuksen asemat, MOT kertoo.

A-Katsastuksen tekninen johtaja Hannu Pellikka myöntää HS:lle, että paremminkin olisi voinut mennä.

”Tällä kertaa kierros ei mennyt hirveän hyvin. Se osoittaa selkeästi, että parantamisen tarvetta on. Ryhdyimme toimenpiteisiin, kun saimme tarkemmat tiedot. Selvitämme parhaillaan syitä, miksi vikoja ei löytynyt ja teemme muutokset prosesseihin, jotta saamme jatkossa viat löydettyä.”

”Tämä on jatkuvaa parantamista”, Pellikka sanoo.

Trafi suoritti testit niin sanotulla ”mystery shopping” -menetelmällä, jossa Trafin edustaja tekeytyy tavalliseksi asiakkaaksi ja vie autot katsastukseen. Trafi tekee tällaisia salaisia pistokokeita noin pari kertaa vuodessa.

Viimeisimmän testin tulokset olivat huonommat kuin aikoihin, sanoo Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro.

Pallaspuron mukaan yhdestä testistä ei kuitenkaan kannata vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä katsastuksen yleisestä tasosta.

”Tämä on vain pieni osa valvontaa. Jos vetää johtopäätöksiä vain tämän testin perusteella, se antaa virheellisen kuvan alan toiminnasta. Ei tämän testikierroksen tuloksiin voi olla tyytyväinen, mutta kokonaisuudessa tilanne näyttää samalta kuin aikaisemmin.”

Katsastuslaki uudistui viime vuonna.

Lainmuutoksen myötä myös korjaamot saivat ryhtyä harjoittamaan katsastustoimintaa. Ennen katsastuslain uudistusta julkisuudessa puhuttiin korjaamokatsastuksen aiheuttamista riskeistä. Pelkona oli, että katsastaja löytää autosta turhia vikoja, joita saman yrityksen mekaanikko sitten korjaa.

”Ne kauhukuvat, jotka maalailtiin lakia tehdessä, eivät ole toteutuneet. Mitään viitteitä tällaisista ongelmatilanteista ei ole kohdattu ja katsastusasemien palvelutaso on edelleenkin hyvä”, tieliikennejohtaja Marko Sillanpää Trafista kertoi HS:lle viime kuussa.

Trafi tilastoi katsastusasemakohtaiset hylkäysmäärät, ja antaa asemille arvosanat. Viime vuoden arvosanat voit katsoa tästä linkistä.

A-Katsastuksen Pellikka kertoo, että autoista löytyy nykyään enemmän vikoja kuin ennen.

A-Katsastuksen katsastajat löytävät autoista keskimäärin noin 115 vikaa 100:aa katsastusta kohti. Luku on ollut pienessä kasvussa viime vuodet, Pellikka kertoo.

”Se on noussut reilusta sadasta 115:een. Autotekniikka on kehittynyt ja noin yleensä autojen luotettavuus on parantunut. Oletettavaa olisi, että vikojen määrä laskisi, mutta se onkin noussut.”

Pellikan mukaan havaittujen vikojen määrän kasvu voi johtua muun muassa siitä, että uusia autoja on yhä vaikeampi korjata itse.

”Esimerkiksi valovioissa taitaa olla niin, että niiden korjaus edellyttää monessa tapauksessa sitä, että auto käytetään huollossa. Vikoja ei saada enää aiemmassa mittakaavassa itse korjattua, mistä aiheutuu viiveitä valojen korjaukseen”, Pellikka sanoo.

MOT:n katsastusta käsittelevä ohjelma tulee Ylen TV1:ltä maanantaina kello 20.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit