Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Volkswagenin johto syyttää päästöhuijauksesta työntekijöitä – myönsi liian kovat tavoitteet valloittaa Yhdysvallat

Yhtiö on luovuttanut päästöhuijauksen tutkijoille 50 miljoonaa laatikollista tavaraa.

Auto
 
STRINGER
Volkswagenin pääjohtaja Matthias Müller lupasi, että yhtiö selvittää sitä ravistelevan päästökohun juurta jaksain. ”Annan sanani”, hän sanoi.
Volkswagenin pääjohtaja Matthias Müller lupasi, että yhtiö selvittää sitä ravistelevan päästökohun juurta jaksain. ”Annan sanani”, hän sanoi. Kuva: STRINGER

Alle kolme kuukautta sitten saksalainen autoyhtiö Volkswagen paistatteli myönteisessä julkisuudessa.

Yhtiö kertoi maailman suurimmilla automessuilla Frankfurtissa, että se aikoo tuoda markkinoille liudan uusia sähköautoja. Ympäristöystävällisyys oli yhtiön strategian kärjessä.

Niin se on nytkin, mutta ihan eri syystä.

Frankfurtin autonäyttelyn aikana paljastui, että Volkswagen on järjestelmällisesti huijannut päästötestejä. Huijausohjelmisto oli asennettu yli 11 miljoonaan Volkswagen-konsernin autoon.

Torstaina Volkswagenin ylin johto piti tiedotustilaisuuden, jossa yhtiö avasi sitä, miten se on reagoinut päästöskandaaliin.

Tilaisuudessa kaksi vakavaa miestä pyyteli useampaan kertaan anteeksi ja vannoi, että mitään vastaavaa ei enää koskaan tapahdu.

”Kukaan ei voinut kuvitellakaan, että yhtiömme päätyisi tällaiseen tilanteeseen”, Volkswagenin hallintoneuvoston puheenjohtaja Hans Dieter Pötsch sanoi tiedotustilaisuudessa yhtiön pääkonttorissa Saksan Wolfsburgissa.

HS seurasi netissä suorana lähetettyä tiedotustilaisuutta, jossa Pötschin lisäksi esiintyi Volkswagenin pääjohtaja Matthias Müller.

”Nyt suurin haasteemme on voittaa takaisin asiakkaidemme luottamus, ja varmistaa, että mitään tällaista ei enää koskaan tapahtuisi”, Pötsch jatkoi.

Volkswagen on asettanut sisäisen tutkimusryhmän tutkimaan sitä, miten päästöhuijaus tapahtui yhtiön sisällä. Sen lisäksi monien maiden viranomaiset tekevät huijauksesta omia tutkimuksiaan.

Pötschin mukaan Volkswagenin oma tutkimus valmistuu ensi vuoden huhtikuussa, mutta torstaina hän kertoi jo jotain alustavia tietoja asiasta.

Hän vieritti syytä huijauksesta yksittäisten työntekijöiden niskaan.

”Kyse oli henkilökohtaisista väärinkäytöksistä eräällä alueella. Toiseksi ongelmia oli omissa prosesseissamme. Ja kolmanneksi kyse oli joidenkin yksikköjen asenteesta, yksikköjen, jotka sallivat sääntöjen rikkomukset.”

Volkswagen on myöntänyt, että se vääristeli ohjelmiston avulla typpioksidipäästöjä etenkin Yhdysvalloissa.

Pötschin mukaan huijaus liittyi Volkswagenin tavoitteisiin valloittaa Yhdysvaltain markkinat. Volkswagenin tavoitteena oli nousta maailman suurimmaksi autonvalmistajaksi, ja yksi keino tehdä se oli tuoda paljon diesel-autoja Yhdysvaltain markkinoille.

Yhdysvalloissa autojen päästörajat ovat kuitenkin huomattavasti tiukemmat kuin Euroopassa, mikä aiheutti Volkswagenille ongelmia: Volkswagenin diesel-autot eivät täyttäneet Yhdysvaltojen päästövaatimuksia (lue lisää Yhdysvaltojen ja Euroopan päästövaatimusten eroista tästä jutusta).

”Projektissa mukana olleet eivät löytäneet keinoja vastatakseen Yhdysvaltojen päästövaatimuksiin. Tai ainakaan he eivät löytäneet keinoja, jotka sopisivat aikatauluihin ja annettuun budjettiin”, Pötsch sanoi.

Niinpä he päättivät huijata.

”Tässä oli kyse virheiden ketjusta, jota ei keskeytetty missään vaiheessa.”

Pötsch myönsi tavallaan, että virhe oli myös Volkswagenin tavoitteissa.

”Tämä kaikki kuulostaa kovin banaalilta, ja siksi se on niin kivuliasta. Tehdyt päätökset olivat vääriä, koska lähtökohdat olivat väärät. Aina tulee eteen tilanteita, joihin ei ole saatavilla täydellistä teknologista sovellusta. Silloin pitää keskustella vaihtoehdoista tai ajatella asioita uusiksi. Emme voi hyväksiä laittomia tai epäeettisiä keinoja”, Pötsch sanoi.

Pötsch kertoi tiedotustilaisuudessa, että he eivät aio ottaa kantaa siihen, keitä huijauksessa mukana olleet ihmiset ovat.

”Meidän pitää selvittää, kuka on laillisesti vastuussa. Ihmiset ovat syyttömiä, kunnes toisin todistetaan.”

Pötsch kertoi, että Volkswagen on antanut ulkopuolisten tutkijoiden käyttöön suuren määrän tietoja.

”He tarvitsevat paljon aikaa käydäkseen kaiken läpi. Heidän pitää analysoida valtava määrä dataa ja sähköpostiviestejä ja asettaa ne oikeaan kontekstiin. Tutkimus tulee olemaan vaikea.”

Pötschin mukaan tutkijoille on annettu yli 100 teratavua dataa, mikä vastaa Pötschin mukaan ”50 miljoonaa laatikollista tavaraa”. Lisäksi työntekijöiltä on takavarikoitu usb-tikkuja, älypuhelimia ja tietokoneita. Yhteensä tutkimuksissa on yli 1 500 työntekijöiden käyttämää laitetta.

”Kaikki on pantava pöydälle. Mitään ei lakaista maton alle”, Pötsch lupasi.

Pötschin puheenvuoron jälkeen pääjohtaja Matthias Müller kertoi, että Volkswagen pyrkii korjaamaan kaikki päästöhuijaukseen liittyvät 11 miljoonaa autoa ensi vuoden aikana.

Suomessa päästöhuijausautoja on yli 64 000 kappaletta. Konsernin brändejä ovat Volkswagenin lisäksi esimerkiksi Audi, Seat ja Skoda. Autoihin tehtävistä korjauksista voit lukea lisää tästä jutusta.

Müllerin mukaan Euroopassa autojen korjaaminen tulee olemaan helpompaa kuin Yhdysvalloissa, jossa päästörajat ovat tiukemmat.

”Me emme lepää ennen kuin kaikki on selvitetty –  annan tästä sanani”, Müller sanoi.

Marraskuussa Volkswagen kertoi, että typpioksidien lisäksi myös sen autojen hiilidioksidipäästöissä on epäselvyyksiä.

Volkswagen tiedotti, että jopa 800 000 auton hiilidioksidipäästöt voivat olla suuremmat kuin yhtiö on kertonut. Volkswagen kuitenkin kertoi keskiviikkona, että ongelma koskee vain yhdeksää mallia. Malleja valmistetaan noin 36 000 autoa vuodessa.

Näissä malleissa todelliset hiilidioksidipäästöt poikkesivat Volkswagenin mukaan ilmoitetuista keskimäärin vain muutamalla grammalla per kilometri. Katso tarkat tiedot malleista tästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit