Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS koeajoi BMW i8:n, joka on ällistyttävä auto

Auto
 
Markus Markkanen
Kimmo Taskinen / HS
BMW i8 vangitsee katseen erottuvalla muotoilullaan. Muutenkin huomiota herättävään ulkokuoreen on saatu lisähuomiota ovista, jotka aukeavat ylöspäin.
BMW i8 vangitsee katseen erottuvalla muotoilullaan. Muutenkin huomiota herättävään ulkokuoreen on saatu lisähuomiota ovista, jotka aukeavat ylöspäin. Kuva: Kimmo Taskinen / HS
Koeajossa

BMW i8

 BMW i8 on mainiosti onnistunut yhdistelmä taloudellista hybridiä ja oikeaa urheiluautoa.

 Hinta: 158 498 euroa.

 Kulutus (ilmoitettu): EU-yhdistetty 2,1 litraa / 100 km.

 Hiilidioksidipäästöt: 49 g/km.

 Kilpailijoita: Porsche 911, Tesla Model S.

BMW i8 tekee hybridiautoista kertaheitolla viileitä ja haluttavia.

BMW i8 on erityinen auto. Se kiinnittää heti huomion ulkonäöllään: ulkokuori näyttää kuin tulevaisuuden superauton ja villisti muotoillun konseptiauton risteytykseltä. Tämän takia tekniikka auton hiilikuitukuoren alla kiinnostaa autoharrastajien lisäksi myös autoista tietämättömiä ohikulkijoita.

Auto tuli Suomessa myyntiin viime viikolla.

Paperilla BMW:n moderni hybridiurheiluauto ei juuri säväytä. 360 hevosvoiman kokonaisteho ei tunnu nykyisten urheiluautojen teholukemiin verrattuna kovinkaan kummalliselta, varsinkaan i8:n huimaan ulkonäköön verrattuna.

Onhan Teslan perhesedanissakin jo 700 pelkästään sähkömoottoreilla tehtyä hevosvoimaa.

Jos i8:aa arvostelee papereiden perusteella, ei kuitenkaan voisi olla enempää väärässä.

Yllätykset alkavat ovia avatessa – ne aukeavat nimittäin ylöspäin. Oven alta paljastuu korkea sivupalkki, jonka päältä hivuttaudutaan takamus edellä kuskin penkille.

Väli on ahdas, ja autoon on vaikea mennä, mutta näin auton hiilikuitukorista on saatu erityisen jäykkä.

Ohjaamo on monilta osin tuttua BMW:tä hieman futuristisemmalla otteella. Istuimet jäävät kuitenkin turhan korkealle muuten matalassa autossa.

Comfort-tilassa liikkeellelähtö tuntuu mukavalta ja hiljaiselta.

Eturenkaita pyörittävä sähkömoottori kuljettaa autoa varsin vaivatta, ja ladattavan hybridin akuilla pääsee noin 30 kilometriä pelkän sähkön avulla.

Vauhtia lisätessä 1,5-litrainen polttomoottori ja takaveto heräävät avuksi, jolloin nopeus nousee tarpeen vaatiessa pikaisesti.

Tekniikka on kokonaisuudessaan hyvin fiksua. Auto miettii esimerkiksi sopivat hetket sähkömoottorin käytölle navigaattoriin syötetyn reitin mukaan.

Suurin yllätys tapahtuu kuitenkin, kun vaihdevalitsin vedetään Sport-tilaan. Mittariston väri muuttuu punaiseksi, ja polttomoottori herää voimakkaiden moottoriäänien saattelemana.

Vähänkin ronskimpi kaasunpainallus, ja i8 lähtee salamana jo alakierroksilta. Tässä hybridivoimansiirron parhaat puolet tulevat esille.

Sähkömoottorin huima vääntö auttaa polttomoottoria sen parhaan toiminta-alueen ulkopuolella. Fiilis on kuin perinteisessä isomoottorisessa urheiluautossa. Erona on ainoastaan kulutus: se jää nimittäin urheilullisessakin ajossa alle seitsemään litran satasella.

Ajo-ominaisuudet ovat hienon voimalinjan lisäksi vähintäänkin kohdallaan. Jäykkä ja kevyt hiilikuitukori, matala painopiste ja tasapainoinen jousitus pitävät auton vakaana ja helppona ajaa.

Alusta toimii hienosti niin huonokuntoisella mutkatiellä kuin tasaisella moottoriradallakin. Auton taka-akselin polttomoottori on tehokkaampi kuin etuakselin sähkömoottori. Silti i8 aliohjautuu hieman, kun sillä kiihdytetään moottoriradan mutkasta.

Aiemmin hybridiautot eivät ole olleet autoharrastajien suosikkeja. Lähes kaikki hybridimallit ovat keskittyneet taloudellisuuteen muiden ominaisuuksien kustannuksella.

BMW:n i8 näyttää kuitenkin, kuinka hybriditekniikka taipuu taloudellisuuden lisäksi myös suorituskyvyn parantamiseen. Myös urheiluautoharrastajien tulevaisuus näyttää jälleen valoisammalta.

Auton takapään muotoilu on kuin konseptiautosta.
Auton takapään muotoilu on kuin konseptiautosta.
Sisätiloissa on paljon sinisiä yksityiskohtia.
Sisätiloissa on paljon sinisiä yksityiskohtia.
Kimmo Taskinen HS
Sisustan yleisilme on tavallista BMW:tä moderneilla yksityiskohdilla.
Sisustan yleisilme on tavallista BMW:tä moderneilla yksityiskohdilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit