Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvostoliiton autoihme tarjosi vastinetta jokaiselle markalle

Auto
 
Neuvostoliiton autoihme tarjosi vastinetta jokaiselle markalle
Neuvostoliiton autoihme tarjosi vastinetta jokaiselle markalle
Neuvostoliittolaisessa Moskvitshissa arvostettiin helppoa huollettavuutta ja soveltuvuutta maaseudun huonokuntoisille teille. Toimittaja, kuvaus ja editointi Kimmo Taskinen / HS.

Lasse Mäkelän autovalikoima on vaihtunut vuosien saatossa moneen kertaan. Yksi hänen persoonallisimmista kulkupeleistään on Moskvitsh Elite vuosimallia 1967. Vanhaa autoa on ajettu varsin säästeliäästi. Mittarissa on vasta 16 400 kilometriä.

Moskvitsh eli tuttavallisemmin mosse oli ensimmäinen Suomen automarkkinoille tullut neuvostoliittolainen automerkki. Mosseja näkyi Suomen teillä 1940-luvun lopulta lähtien. Moskvitsh oli 1950-luvun alkupuolella Suomen kuudenneksi yleisin automerkki ja 1960 -luvun alkaessa se oli kaapannut jo yleisimmän auton tittelin.

Mäkelän omistaman mossen syntymän aikoihin vuonna 1967 Suomessa oli jo yli 50 000 idän ihmettä. Yksi Moskvitshin omistajista oli Lasse Mäkelän isä. Auto maksoi ostohetkellä vähän yli 6000 markkaa. "Tällaisella autolla on matkusteltu monet reissut", Mäkelä muistelee.

Nykyisen mossensa hän osti nelisen vuotta sitten. Onnelinen mossen omistaja kertoo jo nuorena epäilleensä neuvostoauton turvallisuutta. "Auto ei ollut vakaa ja se oli aika äänekäs menijä", mies kuvailee vuosikymmenten takaisia ajoretkiä. Pienistä puutteista huolimatta nostalgian nälkä yltyi kuitenkin sen verran suureksi, että vanha tuttavuus piti hankkia itselle omistukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit