Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lue tämä, jos harkitset sähköauton ostoa: Esittelyssä Suomessa nyt myytävät sähköautot

Sähköautoa etsivällä on jo valinnanvaraa.

Auto
 
Vesa-Matti Väärä
Vikke Hyvönen ajaa sähköauto Nissan Leafia.
Vikke Hyvönen ajaa sähköauto Nissan Leafia. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Liikenteen sähköisestä murroksesta, sähköautoista ja niiden hienouksista ja ongelmista puhutaan paljon.

Kaikki tietävät, mikä sähköauto on, mutta harvalla on sellaisesta kokemusta saatikka käsitystä, olisiko sellainen järkeä ostaa ja millaisia autoja on tarjolla.

Puhutaan toimintasäteistä, latausajoista ja siitä, miten kauhean kalliita ne sähköautot ovat. Asiassa on paljon puhetta ja mielikuvia, vähän konkreettista faktaa.

Siksi HS esittelee kaikki Suomessa uutena myynnissä olevat sähköautot, jotta niistä mahdollisesti ostomielessäkin kiinnostuneet saavat yhdessä paketissa tarkastella, onko siellä polttomoottoriauton selättävää vaihtoehtoa järkevällä rahamäärällä.

Kaikkien sähköautojen etuja verrattuna polttomoottoriin ovat äänettömyys, portaaton vaihteisto ja hurjalta tuntuva jatkuva veto. Monissa asioissa eri sähköautoyksilöissä on toki eroja.

Esittelemme Suomessa uutena ostettavat sähköautot. Käytettynä ja ulkomailta voi saada muunkinlaisia sähköautoja, joita on aiemmin tuotu Suomeen.

Tiedot perustuvat HS:n omiin koeajoihin, kotimaisten automedioiden koeajoihin ja valmistajilta saatuihin tietoihin.

Pienet perheautot

Ford Focus Electric

Hinta alkaen 41 965 €

Teho: 145 hv

Toimintasäde (valmistajan lupaama) 162 km

Ford
Ford Focus Electric
Ford Focus Electric

Ford Focus on taistellut useina vuosina Toyota Corollan ja Volkswagen Golfin kanssa maailman myydyimmän automallin tittelistä. Kyseessä on keskikokoinen, järkisyin ostettava auto, jonka takapenkille mahtuvat myös lapset kyytiin.

Tavalliseen Focukseen verrattuna sähköversiossa on akkujen takia vähemmän tavaratilaa. Lisäksi se on tavallista Focusta painavampi ja puolet kalliimpi.

Testien perusteella auton toimintasäde on 160 kilometrin sijaan pikemminkin 100-150 kilometriä. Pakkanen syö toimintasädettä huomattavasti. Suurin osa autolla ajettavista matkoista on alle 50 kilometriä, joten tavallisessa käytössä toimintasäteen ei pitäisi olla suuri ongelma.

Sähköfocus soveltuu kaupunkiajoon ja lyhyisiin työmatkoihin mainosti, sillä se on hiljainen ja mukava. Pidemmät matkat vaativat suunnittelua toimintasäteen pienuuden vuoksi.

Nissan Leaf

Hinta alkaen 35 981 €

Teho 109 hv

Toimintasäde (valmistajan lupaama) 199 km

Vesa-Matti Väärä
Nissan Leaf
Nissan Leaf

Nissan Leaf on Trafin tietojen mukaan Suomen suosituin sähköauto. Leafeja on myyty yli 200 kappaletta.

HS:n haastatteleman Leaf-kuljettaja Vikke Hyvösen kokemukset kertovat paljon siitä, miksi moni ei vielä halua sähköautoa.

"Moottoritienopeuksissa Leafilla pääsee käytännössä noin sata kilometriä. Jos ajaa Turusta Helsinkiin, pitää käydä kaksi kertaa lataamassa autoa, koska puolivälissä ei ole pikalatausasemaa", Hyvönen kertoi HS:lle aiemmin.

Nissan Leafiin pätevät pitkälti samat puheet kuin Focukseen, joskin Leafissa on korostettu muotoilussa ja sisustuksessa auton futuristisuutta siinä missä Focus on silkka sähköversio perusmallista.

Leafin ajotuntumaa on joissain testeissä parjattu tunnottomaksi ja pinnalliseksi.

Mercedes-Benz B Electric Drive

Hinta: 44 758,10 €

Teho: 180 hv

Toimintasäde: (valmistajan ilmoittama) 200 km

Mercedes-Benz
Mercedes-Benz B Electric Drive
Mercedes-Benz B Electric Drive

Tässä autossa on kyse hieman samantyyppisestä ratkaisusta kuin Ford Focus Electricissa: käytännössä tavallinen B-Mercedes on muunnettu sähköautoksi. Akut on kuitenkin sijoitettu sillä lailla, että ne eivät vie tilaa tavaratilasta tai matkustamosta.

Tilaa autossa on paljon. Viisihenkinen perhe mahtuu matkustamaan kohtalaisen mukavasti, ja matkatavaroille jää silti tilaa.

B-Mercdes on kokoluokaltaan niin sanottu pikkutila-auto. Ulkonäöltään se sopii pikemminkin perheelle kuin sinkun näyttäytymisautoksi.

Etenkään talvisissa olosuhteissa tälläkään autolla ei pääse valmistajan lupaamaa matkaa. Todella pitkää matkaa ajava on siis ongelmissa, mutta kaupunkiautona Mercedes on hiljainen, tilava, mukava ja jonkun silmään varmasti tyylikäskin ajaa.

Volkswagen e-Golf

Hinta: 41 304 €

Teho: 115 hv

Toimintasäde: (valmistajan lupaama) 190 km

Tommi Lempinen
Volkswagen e-Golf
Volkswagen e-Golf

Kuten Ford Focus, Volkswagen Golf on yksi maailman myydyimpiä automalleja vuodesta toiseen. Sähköisessä Golfissa ei ole päällisin puolin mitään eroa tavalliseen Golfiin.

Käytännössä autoon pätevät kaikki kehut, joita Golf on saanut useissa autolehdissä. Golfia pidetään erinomaisena autona ennen kaikkea hinta/laatu-suhteeltaan.

Eroa on hinnassa ja toimintasäteessä – jos ajaa paljon yli 100 kilometrin matkoja, täytyy ryhtyä virransäästöpuuhiin esimerkiksi sulkemalla lämmityslaitte.

Myös Golfia kehutaan tilavaksi autoksi Mercedeksen tapaan, joten periaatteessa se sopii perheen ainoaksi autoksi, jos muistaa suunnitella pidemmät reissut tarkasti toimintasäteen ehdoilla.

Pikkuautot

Peugeot iOn

Hinta: 32 138 €

Teho: 64 hv

Toimintasäde: (valmistajan lupaama) 150 km

Lauri Puintila
Peugeot iOn
Peugeot iOn

Tätä autoa markkinoidaan pelkkänä kaupunkiautona, eikä ihme. Peugeot on todella pieni ja eittämättä kätevä kaupunkikärry, kaikkiaan noin kolme ja puoli metriä pitkä ja puolitoista metriä leveä.

Auto on hupaisan näköinen, mutta 32 000 euroa on aika paljon mopoauton näköisestä ja kokoisesta autosta. Bensaa tähän ei tarvitse toki tankata ja siinä säästää, mutta saman kokoluokan pikkuautoja saa polttomoottorikäyttöisenä 1/3:lla Peugeotin hinnasta.

Autoon mahtuu neljä ihmistä, mutta he eivät saa olla kovin lihavia, sillä auto kantaa vain 330 kilon painon.

Vaikka auto on pieni, sillä pärjää myös moottoritienopeuksissa, sillä auton huippunopeus on 130 km/h. Luonnollisesti etenkin nopeammassa ajossa toimintasäteestä joutuu tinkimään.

Volkswagen e-up!

Hinta: 29 096 €

Teho: 82 hv

Toimintasäde: (valmistajan lupaama) 160 km

Kimmo Taskinen
Volkswagen e-up!
Volkswagen e-up!

Tämä auto on samassa pikkuautokokoluokassa kuin Peugeot iOn. Volkswagenia on kuitenkin kehuttu jopa tilaihmeeksi. Vaikka se näyttää pieneltä, jopa takapenkillä kykenee matkustamaan kohtalaisesti, joskin tavaratila on vähän pieni.

Kaupunkiin tämä on tarkoitettu, mutta kovempaakin pääsee tarvittaessa, sillä huippunopeus on 130 km/h. Auto on yllättävän suuntavakaa, vaikka se on niin pieni.

Jos tosin talvella ajaa 130 km/h, se syö toimintasädettä pahasti. Autoexpressin testissä, jossa ajettiin mäkistä maastoa ekologisuus mielessä, autolla päästiin kuitenkin jopa yli 160 kilometriä, eli VW:n toimintasädelupaus ei ole katteeton.

Tila-autot

Nissan e-NV200

Hinta: alkaen 38 647 €. (pakettiautoversio) alkaen 33 245 €

Teho: 109 hv

Toimintasäde (valmistajan ilmoittama) 170 km

Kimmo Taskinen HS
Nissan e-NV200
Nissan e-NV200

Se, että New Yorkissa takseina toimivat tämän auton polttomoottoriversiot, kertoo auton käyttötarkoituksesta paljon: kuskataan ihmisiä paikasta toiseen. HS:n testissä paljastui, että kyse on ennen kaikkea funktionaalisuudesta:

Tavaratila on todella kookas ja kätevän laatikkomaisen muotoinen. Takapenkki on tilava ja ulkonäköään mukavampi. Kuskin paikalla istutaan yliryhdikkäästi, vähän kuin ruokapöydässä. Lue koko koeajo tästä.

Kaupungissa korkeasta autosta näkee hyvin ja auto käyttäytyy ketterästi, mutta toimintasäde on ongelmallinen. Luvatun 170 kilometrin sijaan autolla pääsi testin mukaan noin 100 kilometriä.

Kyseessä on Suomen ainoa täyssähkötila-auto tai -pakettiauto.

Luksusautot

Tesla Model S

Hinta: alkaen 89 990 €

Teho: alkaen 334 hevosvoimaa

Toimintasäde: (valmistajan ilmoittama) alkaen 442 km

Kimmo Taskinen HS
Tesla Model S
Tesla Model S

Tämä on se auto, joka teki lähes yksin sähköautoilusta haluttavaa, tyylikästä ja toimintasäteensä puolesta myös käytännöllistä.

Model S:ää on lukuisissa autotesteissä ympäri kehuttu vuolaasti, mutta viime aikoina auton tiimoilta on kuultu myös soraääniä. Marraskuussa yhtiö takaisinkutsui kaikki 90 000 valmistamaansa Model S -autoa.

Lokakuussa taas innokkaat Tesla-omistajat olivat kyseenalaistaneet Teslan tehokkaan P85D-mallin tehot. Tesla oli todennäköisesti ilmoittanut tehot hieman yläkanttiin, sillä vastatoimena Teslalta vastattiin syytteeseen hyvin hähmäisesti. Lisäksi yhtiön nettisivuilta poistettiin P85D-mallin ilmeisesti virheellinen teholukema.

Niin ikään USA:lainen kuluttajalehti Consumer Reports veti takaisin kehujaan. Alun perin auto oli rikkonut lehden testiasteikon hyvyydellään, mutta pian tämän jälkeen pikkuvikojen ja hankaluuksien takia lehti pudotti auton ”ei voida suositella varauksetta” -kategoriaan.

Vastatuulesta huolimatta Tesla on eittämättä erinomainen ja tilava pitkänkin matkan auto ja sähköautoista tällä hetkellä selkeästi paras ja ainakin kaunein. Valmistajan lupaamaan toimintasäteeseen Teslallakaan ei pääse, mutta matka on silti moninkertainen muihin sähköautoihin verrattuna.

Suurin ongelma auton yleistymisessä on sen hinta. Hyvin harvalla on Teslaan varaa. Muutamilla varusteilla tehottominkin malli maksaa uutena helposti 100 000 euroa, puhumattakaan niistä tehokkaimmista malleista.

Tulossa pian:

BMW i3: Pieni perheauto on saanut paljon kehuja autotesteissä

Tesla Model X: Iso, yli 100 000 euron maasturi herättää huomiota lokinsiipiovillaan

Smart ForTwo Electric Drive: Todella pikkuinen kaupunkiauto on kahdelle henkilölle suunniteltu.

Katso käytettynä näitä aiemmin Suomeen tuotuja autoja:

Mitsubishi i-MiEV: Pikkuauto kaupunkiin.

Citröen C-Zero: Pikkuauto kaupunkiin.

Tesla Roadster: Teslan ensimmäinen ja melkoisen haukuttu sähköauto on kaksipaikkainen urheiluauto

TH!NK City: Norjalainen kaksipaikkainen kaupunkiauto. Autoa valmistettiin Suomessa.

Mercedes-Benz Vito E-Cell: Sähköllä toimiva pakettiauto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit