Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennuste murskaa toiveet sähköautojen yleistymisestä – mutta sen laati öljymaiden järjestö Opec

Öljymaiden järjestö Opec uskoo kuitenkin hybrideihin

Auto
 
Leif Rosas / redstar
Espoolainen Rauno Lönnberg ajaa Tesla-taksia.
Espoolainen Rauno Lönnberg ajaa Tesla-taksia. Kuva: Leif Rosas / redstar

Sähköautot kasvattavat suosiotaan jatkuvasti, ja se on hyvä asia ympäristön kannalta.

Erilaisia ennusteita sähköautojen ja muiden vaihtoehtoisia polttoaineita käyttävien autojen yleistymisestä sorvaillaan jatkuvasti, ja nyt yksi sellainen on taas tehty.

Se ei ole sähköautojen kannalta miellyttävä ennuste: ennusteen mukaan vielä vuonna 2040 liikenteessä olevat autot ovat 94-prosenttisesti sellaisia, jotka käyvät jonkinlaisella öljypohjaisella polttoaineella.

Ennusteen voi tosin kyseenalaistaa sen perusteella, millainen taho sen on laatinut.

Opec eli öljynviejämaiden yhteistyöorganisaatio on laatinut kyseisen tulevaisuuden vision.

Tämän organisaation mahdollisuus tehdä rahaa riippuu vahvasti siitä, kuinka paljon öljypohjaisilla polttoaineilla käyviä autoja liikenteessä on.

”Ilman teknologista läpimurtoa akkukäyttöisten ajoneuvojen ei odoteta saavuttavan merkittävää markkinaosuutta nähtävillä olevassa tulevaisuudessa, Opec kertoi CNN:n mukaan.

Suomalainen autonvalmistaja Toroidion on kertonut ratkaisseensa sähköautoilun akkuongelman superautossaan. Tosin valmistaja ei ole vielä paljastanut, miten se käytännössä tapahtuu (lue lisää tästä).

Akkukäyttöiset autot tulevat Opecin mukaan saavuttamaan vain yhden prosentin osuuden maailmanlaajuisesta ajoneuvokaupasta vuoteen 2040 mennessä.

Järjestö ei myöskään usko maakaasu- tai polttokennoteknologiaan tankkausinfrastruktuurin puutteen ja teknologian kalleuden vuoksi.

Esimerkiksi autojätti Toyota uskoo juuri polttokennoteknologiaan, eli vetyautoihin. HS testasi Toyotan vetyautoa, lue juttu täältä.

Hybridiautot Opec laskee öljypohjaisilla polttoaineilla käyväksi, sillä niissä on polttomoottori. Näiden autojen markkinaosuuden Opec ennustaa kasvavan vuoteen 2040 mennessä 40 prosenttiin.

Lisäksi järjestö sanoo, että öljyä tulee kulumaan aina vain enemmän siitä huolimatta, että autot käyvät taloudellisimmiksi, sillä niiden määrällinen kasvu kumoaa pienenevän polttoaineenkulutuksen.

Samaan aikaan muun muassa maailman väkirikkain maa ja maailman suurin automarkkina-alue Kiina valmistaa kovalla tahdilla ladattavia hybridiautoja.

Marraskuussa tällaisia ajoneuvoja valmistettiin yli 72000 kappaletta – kuusinkertainen määrä verrattuna viime vuoteen, kertoo Autonews China.

Kiina panostaa myös rajusti sähköautoihin, kaiken kaikkiaan 100 miljardia juania eli 1 406 000 0000 euroa, kertoo Autonews China. Niin paljon maa aikoo investoida sähköautoihin ja niiden markkinoiden kasvattamiseen.

Tämä johtuu siitä, että sähköautoja on ollut vaikeaa myydä siitäkin huolimatta, että Kiina on linjannut sellaisen ostajalle paljon erilaisia etuja.

Kiinan on tarkoitus kymmenkertaistaa sähköautojen määrä vuosikymmenen loppuun mennessä. Se tarkoittaisi viittä miljoonaa sähköautoa.

Euroopassa vaihtoehtoisia polttoaineita käyttävien autojen ja hybridiautojen myynti kaikista autoista on 4,4 prosenttia. USA:ssa lukeman oletetaan nousevan tänä vuonna 3,3 prosenttiin.

Muun muassa Norja on näyttänyt, että sähköautoja saadaan myytyä suurella volyymilla kylmässä pohjolassakin, mikäli valtio tekee sellaista politiikkaa, että sähköauton ostaminen on kannattavaa.

Suomessa sähköautoista selvityksen liikenneministeriölle vuonna 2011 tehnyt VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund on arvioinut, että vuonna 2050 Suomenkin teillä kulkevista autoista suurin osa kulkisi sähköllä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta: Kallein rengassetti on 300 euroa kalliimpi kuin halvin – miksi?

Auto

Pelottaako autolla ajaminen? – Vastaa HS:n kyselyyn ja teemme jutun siitä, miten autoilupelosta pääsee eroon

Autot