Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päästöhuijaus voi olla autobisneksen siunaus

HS listasi, mitä automaailmassa kannattaa seurata vuonna 2016

Auto
 
KIMMO TASKINEN / HS
Volkswagen-konsernin moottoreista tuli vuoden suurin autouutinen, kun yhtiön päästöhuijaus paljastui. Ensi vuodesta tulee hybridien vuosi. Uusia hybridimalleja on tulossa muun muassa Toyotalta ja BMW:ltä.
Volkswagen-konsernin moottoreista tuli vuoden suurin autouutinen, kun yhtiön päästöhuijaus paljastui. Ensi vuodesta tulee hybridien vuosi. Uusia hybridimalleja on tulossa muun muassa Toyotalta ja BMW:ltä. Kuva: KIMMO TASKINEN / HS

Viime vuoden syksy jää autoilun historiaan kenties hetkenä, joka muutti kaiken.

Saksalainen Volkswagen jäi kiinni härskistä huijauksesta, joka tulee ravistelemaan automaailmaa pitkään.

Huijaus oli tietenkin väärin, mutta se saattaa itse asiassa olla parasta, mitä autobisneksessä on tapahtunut aikoihin.

Näin voi ajatella, sillä päästöhuijauksen paljastuminen kiihdyttää muutoksia, joita autoteollisuus joutuisi joka tapauksessa tekemään. Muutoksia, jotka johtavat kohti ympäristöystävällisempiä autoja.

”Jos yhdelle maailman suurimmista valmistajista tulee tilanne, jossa se joutuu pesemään kasvojaan, se vaikuttaa koko markkinaan. Kun kyseessä on näin suuri peluri, se voi kiihdyttää tätä muutosta”, sanoo Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

Volkswagen muutti päästöskandaalin jälkeen strategiaansa: yhtiö kertoi keskittyvänsä diesel-teknologioiden sijaan enemmän sähköautojen suunnitteluun. Strategiamuutoksen myötä esimerkiksi YK:n korkein ilmastojohtaja Christiana Figueres kertoi olevansa mielissään koko skandaalista.

Autot kehittyvät kuitenkin hitaasti, mutta pieniä askeleita otetaan joka vuosi.

HS listasi, mitä uutta on odotettavissa automaailmassa vuonna 2016 ja mitä kannattaa seurata.

1. Hybridi- ja sähköautot

Vuosi 2016 tulee olemaan hybridiautojen vuosi, sanovat sekä Autotuojien tekninen asiantuntija Sami Peuranen että Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

”Hybridien ja pistokehybridien määrä lisääntyy, ja sitä kautta sähkön merkitys pikku hiljaa nousee, etenkin Euroopassa”, sanoo Nieminen.

”Hybridejä ja sähköautoja tulee yhä laajemmalla rintamalla”, sanoo Peuranen.

Monet autonvalmistajat ovatkin esitelleet tulevia hybrideitään.

Esimerkiksi BMW esitteli Frankfurtin autonäyttelyssä kolme uutta ladattavaa pistokehybridiä, 225xe:n, 330e:n ja 740e:n, jotka tulevat markkinoille ensi vuonna.

Volvo kertoi julkaisevansa jatkossa jokaisesta mallistaan ladattavan hybridiversion. Myös Toyotan uusin Prius-hybridi tulee Suomen markkinoille keväällä.

Täyssähköautot sen sijaan tuskin tulevat vielä 2016 lyömään isosti läpi Suomessa. Jos harkitset sähköauton ostoa, kannattaa lukea tämä juttu, jossa listataan, mitä sähköautoja on nyt myynnissä Suomessa.

”Sähköautot ovat vasta harvoille vaihtoehto ykkösautoksi. Akkuteknologiassa tarvittaisiin vähän suurempi läpimurto, jotta sähköautojen hintoja saataisiin painettua alas”, Peuranen sanoo.

Tällainen suurempi läpimurto voisi tulla vaikka Suomesta.

2. Ihmeelliset innovaatiot

Automaailma kohahti viime huhtikuussa, kun suomalainen autonvalmistaja Raaseporista esitteli Monacossa maailman tehokkaimman sähköauton, 1 341 hevosvoimaisen Toroidionin.

HS seurasi Monacossa, kun autosuunnittelija Pasi Pennanen paljasti auton yhdessä Monacon ruhtinaan Albertin kanssa.

Pennanen kertoi, että hänen autonsa voisi mullistaa koko maailman sähköautoilun (lue Toroidionin ja Pennasen tarinasta kertova juttu tästä).

”Olemme ratkaisseet kaikki perinteiset ongelmat, joita sähköiset ajoneuvot tänä päivänä kohtaavat”, Pennanen sanoi HS:lle Monacossa.

Näitä ongelmia ovat esimerkiksi akkujen kesto ja hitaat latausajat. Pennanen ei kuitenkaan ole kertonut, miten he ovat ratkaisseet ongelmat. Hän on vain kertonut patentoidusta teknologiasta, jota voitaisiin hyödyntää kaikissa kulkuneuvoissa.

Vuonna 2016 on jännittävä seurata, mitä Toroidionille tapahtuu. Toroidionin salaisuudet paljastuvat syksyllä, kun yhtiön tekemät patenttihakemukset tulevat julkisiksi. Pennanen itse on luvannut kertoa auton teknologiasta lisää loppuvuonna.

Toroidionin lisäksi maailmalla riittää lupauksia käänteentekevistä autoista. Kiinnostavimpia on kalifornialainen Faraday Future, jota on epäilty Applen salaiseksi hankkeeksi (lue lisää tästä jutusta).

Yhtiö kertoo mullistavansa autoilun sähköautollaan, joka muistuttaa perinteistä autoa vain yhdellä tavalla: siinä on neljä pyörää. Mystinen Faraday Future on rakentamassa tehdasta, ja se on saanut miljardin dollarin verran rahoitusta. Yhtiö on myös palkannut autoalan huippuammattilaisia muun muassa Teslan ja BMW:n riveistä.

3. Uudet teknologiat

Vuonna 2016 autoista tulee yhä fiksumpia, kun ne saavat sisäänsä kehittyneempää teknologiaa. Aikaisemmin vain kalliimmissa malleissa olleita ominaisuuksia alkaa näkyä halvemmissakin autoissa.

Se tarkoittaa parempia turvavarusteita ja kuskia avustavia ominaisuuksia, jotka vievät autoilua suuntaan, jossa auton tietokone pyörittää rattia paremmin kuin kukaan kuljettaja.

”Kaistavahdit ja etäisyyttä tarkkailevat vakionopeudensäätimet tulevat entistä useampaan mallistoon. Sitä kautta saamme ajan saatossa itsestään ajavan auton”, sanoo Autotuojien Sami Peuranen.

Itseään liikenteessä ajavat robottiautot ovat kuitenkin vielä vuosien päässä tulevaisuudessa, mutta vuonna 2016 otetaan uusi askeleita siihen suuntaan. Monien lähteiden mukaan robottiautoja testaava Google ja autojätti Ford ovat julkistamassa tammikuussa yhteistyökuvioita liittyen robottiautoihin.

HS testasi Teslan tehokkaimman mallin autopilottia, joka toimii mainiosti (lue juttu tästä).

4. Suomen autokaupan käänteet

Vuonna 2016 tapahtuu monen autoilijan haave: Suomi keventää autoveroa.

Veronalennus on sen verran pieni, että se tuskin lopettaa suomalaisten suosimaa kansanhuvia: autoveron välttelyä. Katso tästä HS:n jutusta, minkälaisia autoja suomalaiset ovat suunnitelleet välttyäkseen autoverolta.

Vveronalennuksen Suomi toteuttaa neljässä vaiheessa, joista ensimmäinen koittaa tämän vuoden alussa. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan keskivertoauton autovero alenee nyt 0,5–0,7 prosenttiyksikköä. Tämä tarkoittaa keskihintaisessa autossa noin 200–300 euron hinnan alennusta.

Autoliiton Nieminen uskoo, että veroalennus on käytännössä niin pieni, ettei kuluttaja sitä huomaa.

”Mutta laskeva trendi on oikea”, hän sanoo.

Veroale toteutetaan portaittain vuosien 2016–2019 alussa, ja se koskee vähäpäästöisiä autoja.

Vuonna 2015 autokauppaa piristi erityisesti romutuspalkkiokampanja, jolle autoala haluaisi jatkoa tänäkin vuonna. Kampanjassa auton ostaja sai uudesta autosta 1 500 euron alennuksen, jos vei samalla vanhan autonsa romutukseen.

Kampanjan jatkosta tullee päätöksiä keväällä. Autoliiton Nieminen uskoo, että tiukkaa talouskuria ajavat päättäjät eivät anna kampanjalle lisärahaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit