Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itseohjautuvista autoista kuhinaa Detroitissa: Ford testaa autoja lumipyryssä, Tesla rajoittaa ”autopilottiaan”

Auto
 
Antti Hämäläinen
Sähköautojen valmistaja Tesla julkisti kuljettajaa auttavan autopilot-toiminnon viime syksynä.
Sähköautojen valmistaja Tesla julkisti kuljettajaa auttavan autopilot-toiminnon viime syksynä. Kuva: Antti Hämäläinen

Autojen itsenäinen liikkuminen on kuuma aihe, kun valmistajat kokoontuvat tänään maanantaina alkavaan Detroitin autonäyttelyyn Yhdysvalloissa.

Yksi autojen itseohjautuvuuden hidasteista on ollut selviäminen poikkeuksellisista säistä. Yhdysvaltalaisvalmistaja Ford kertoi Detroitin näyttelyn alla testaavansa itse ajavia autojaan myös lumessa.

Lumi on haaste autoille, koska valkoinen vaippa saattaa estää näkyvyyttä ja peittää liikennemerkit sekä merkinnät tiessä. Ford pyrkii ratkomaan ongelmaa yhdistämällä yksityiskohtaisen kolmiulotteisen kartan tietoon, jota auto kerää kameroilla ja muilla keinoin.

Kartan avulla auto pystyy päättelemään asioita, joita se ei saa lumen takia muutoin selville.

”Näemme kaiken maan tasalta, ja yhdistämme sen karttamme. Kartta sisältää tiedon siitä, missä kaistat ovat ja mitkä liikennemerkit kertovat”, kertoi Fordin johtaja Jim McBride Wired-lehdelle.

Omaa autoaan kehittävä Google kertoi vuodenvaihteessa, että yhtiö on alkanut kerätä tietoa ajamisesta myös hankalissa sateisissa ja lumisissa olosuhteissa. Anturit voivat Googlen mukaan päätellä, kuinka rankkaa sade on ja hidastaa vauhtia sen mukaan.

Sähköautoja valmistava Tesla puolestaan ilmoitti muutoksista ajamista avustavassa ohjelmistossa.

Tesla julkisti syksyllä ”autopilotiksi” nimetyn toiminnon, joka tarkkailee ympäristöä ja avustaa kuljettajaa. Toiminto sai osakseen arvostelua, koska ohjelmistoa pidettiin vielä keskeneräisenä.

Sunnuntaina Tesla ilmoitti rajaavansa autopilotin käyttöä siten, ettei ohjelmistoa hyödyntämään kaduilla tai teillä, joista puuttuu keskiviiva.

Uutuutena Tesla julkisti toiminnon, jonka avulla auto pystyy parkkeeraamaan itsensä. Vastedes Tesla pystyy pysäköimään itse itsensä esimerkiksi omistajan autotalliin.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk lupaili rohkeaan tyyliinsä, että jo parin vuoden kuluttua auto voisi ominaisuutta hyödyntäen ajaa itsensä omistajan luo vaikkapa halki Yhdysvaltojen mantereen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit