Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS koeajoi Jaguar F-Typen, joka pyrkii ikonien luokkaan

Jaguar F-Type S AWD on näyttävä, ketterä – ja hyvin kallis.

Auto
 
Harry Kuurio
Kimmo Taskinen HS
Kissapeto on taas täällä. Vasemmalla kaksi takavetoista E-Typeä kova- ja avokattoisina versioina, oikealla ”kaikista nurkista raapiva” nelivetoinen F-Type S AWD.
Kissapeto on taas täällä. Vasemmalla kaksi takavetoista E-Typeä kova- ja avokattoisina versioina, oikealla ”kaikista nurkista raapiva” nelivetoinen F-Type S AWD. Kuva: Kimmo Taskinen HS
Koeajossa

Jaguar F-TypeS AWD

 F-Type on näyttävä, suorituskykyinen ja teknisesti onnistunut tuleva klassikko.

 Neliveto tuo ajo-ominaisuuksiin uuden ulottuvuuden: tämä urheiluauto on ketterä tiehen tarrautuja.

 F-Typen muotoilu miellyttänee useimpia, eikä suorituskyky petä. Voima kuitenkin maksaa, ja käytännön kulutus karkaa helposti kaksinumeroisiin lukuihin.

 Monien urheiluautojen tapaan myös F-Type on epäkäytännöllinen, vaikka autossa onkin kohtuullinen tavaratila. Sisälle meno vaatii kyyristelyä ja notkeat nivelet.

 Rengasmelu kantautuu sisälle tavalla, jota ei odottaisi tämän hintaluokan autossa.

 Hinta: 138 248 euroa.

 Yhdistetty kulutus (ilmoitettu): 8,9 litraa / 100 km.

 Hiilidioksidipäästöt: 211 g/km.

 Kilpailijoita: BMW M4 Coupé, Lotus Evora 400, Mercedes-AMG C 63 S Coupé A, Porsche

Cayman S.

Ikoninen. Se on sana, jota automaailmassa viljellään turhankin löyhin perustein.

Ikoniseksi yltäviä autoja haluttaisiin usein nähdä myös silloin, kun autonvalmistajat eivät haastavissa tavoitteissaan aivan onnistu. Se on harmi, sillä sanan merkitys kärsii tuntuvan inflaation.

Ikoniksi ei nimittäin tosiasiassa voi syntyä, sellaiseksi täytyy kasvaa.

Mikä kumman ikoni?

Ikoninen tarkoittaa kultinomaisen ihailun kohdetta tai idolina pidettävää.

Oikeiksi ikoneiksi nousseita eurooppalaisia, suuressa mittakaavassa valmistettuja urheiluautoja ei ole monta. Siinä missä Yhdysvalloissa kaikki tuntevat Chevrolet Corvetten ja Ford Mustangin, on Euroopassa syntynyt kaksi suurta tähteä: Porsche 911 ja Jaguar E-Type.

Jaguar E-Typellä ovat ajaneet kaikki silmää tekevät – osa pilke silmäkulmassa, kuten Jerry Cotton ja Austin Powers. Automaailman legenda on valittu useamman kerran maailman kauneimmaksi autoksi.

Saavutusta on luonnollisesti vaikea parantaa, mutta siihen Jaguarin tuore F-Type pyrkii.

On vaikea sanoa silti varmasti, onko F-Type tulevaa ikoni-ainesta.

Onko se kaunis?

Kauneus on aina katsojan silmissä, mutta historia antaa perspektiiviä. Niin 911 kuin E-Typekin olivat 1960-luvun alun tuotteita. Porsche on pitänyt auton perusmuodon tunnistettavan muuttumattomana jo yli 50 vuoden ajan ja samalla jäänyt osin myös tuon klassisen muodon vangiksi.

Jaguar valitsi toisen tien. Legendaksi noussut E-Type saateltiin eläkkeelle vuonna 1975, ja seuraaja XJ-S oli täysin erilainen auto. Senkin seuraaja, vuonna 1996 syntynyt XK oli edeltäjästään selkeästi eroava malli. Tosin XK oli myös klassista GT-tyyliä vaaliva.

Piti odottaa aina vuoteen 2013 saakka ennen kuin E-Type sai brittimerkiltä todellisen, saman kokoluokan coupé-seuraajan. Tuo auto on F-Type, ja onhan se eittämättä esteettisesti näyttävä.

Kimmo Taskinen HS
Klassiset pyöreät mittarit ovat selkeälukuiset. 300 kilometrin tuntivauhtihuiput eivät ole tässä autossa liioittelua.
Klassiset pyöreät mittarit ovat selkeälukuiset. 300 kilometrin tuntivauhtihuiput eivät ole tässä autossa liioittelua.
Onko se nopea?

Jotta sportti-Jaguar ansaitsisi E-Typen perillisen kannuksensa kuten F-Typen nimi viittaa, on auton oltava nykypäivän vaatimusten mukaisesti suorituskykyinen. Eikä Jaguar petä. Moottoriperheen skaala kattaa voimavarat 340 hevosvoimasta aina 550 hevosvoimaan saakka. Parhaimmillaan kiihdytys nollasta sataan on ohi 4,1 sekunnissa, ja auton huippunopeus asettuu 300 kilometrin tuntivauhtiin – siellä, missä se on sallittua.

Geneven autonäyttelyssä autosta esiteltiin vielä tätäkin tehokkaampi SVR-malli. Sopii tietenkin kysyä miksi, sillä lähes 600 hevosvoimaa tämän kokoluokan autossa saattaa kuulostaa jo liioittelulta. Kilpailu superlatiiveista on kuitenkin jatkuvaa ja tiivistä.

Onko ajaminen hauskaa?

Uudessa AWD-nelivetomallissa on selkeästi enemmän ajatusta kuin silkassa voiman lisäämisessä. Jaguar on kehittänyt järjestelmänsä takavedon ympärille, eli auto on normaalitilanteissa takavetoinen.

Jos takapyörät kuitenkin menettävät pitoa, sitä siirretään etupyörille jopa 50 prosenttia tilanteen mukaan. Jaguarin sähköisesti ohjattu IDD-pidonhallintajärjestelmä puolestaan poistaa eri ajotilanteiden mukaan niin yli- kuin aliohjautuvuudenkin taipumusta.

F-Type S AWD ei siksi lipsauta perää sivulle tai puske taitamattomissakaan käsissä niin herkästi kuin voisi odottaa. Sen sijaan auto kulkee tiukissakin mutkissa eteenpäin kuin juna.

Niinpä nelivetoinen F-Type S AWD onkin nautittava ajettava: se on kuin tyylikäs mittatilauspuku tai napakasti istuvat ajohanskat. Sen lisäksi F-Type S:n kompressoriahdettu V6-moottori loihtii kuljettajan niin halutessa todella muhevat ja aidot äänet ilmoille, mutta nekin hallitusti katkaisijan takaa. Tyylikysymys tämäkin.

Kimmo Taskinen HS
Ovenkahvat ponnahtavat hauskasti esiin ovista.
Ovenkahvat ponnahtavat hauskasti esiin ovista.
Kimmo Taskinen HS
Tunnelma F-Typen sisällä on tiivis. Istuimet tukevat hyvin, mutta autoon kulku vaatii pientä ponnistelua.
Tunnelma F-Typen sisällä on tiivis. Istuimet tukevat hyvin, mutta autoon kulku vaatii pientä ponnistelua.
Kimmo Taskinen HS
Jaguarin tyylittely on aina ollut sulavaa, eikä F-Type tee poikkeusta.
Jaguarin tyylittely on aina ollut sulavaa, eikä F-Type tee poikkeusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit