Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pidä nämä varusteet aina mukana autossa

Pääsiäisen autoreissu sujuu leppoisasti, kun varustaa auton etukäteen mahdollisten yllätysten ja vaihtelevan kelin varalta.

Auto
 
mostphotos
Tien päällä on huolettomampaa, kun on varautunut yllätyksiin.
Tien päällä on huolettomampaa, kun on varautunut yllätyksiin. Kuva: mostphotos

Ensi viikolla moni pakkaa autonsa täyteen ja lähtee pääsiäiseksi reissuun.

Miten pitäisi varustautua, jotta automatka sujuisi mahdollisimman hyvin? Kysyimme Autoliiton koulutuspäälliköltä Teppo Vesalaiselta.

Lakisääteisten varusteiden lisäksi ainakin näitä tavaroita kannattaa säilyttää autossa aina.

Hätätilanteiden varalle

Kännykkä mahdollisimman täyteen ladattuna

”Kännykkään on syytä tallentaa valmiiksi tiepalvelun puhelinnumero ja yleinen hätänumero. Älypuhelimeen suosittelen lataamaan 112-sovelluksen, joka helpottaa paikannusta mahdollisessa onnettomuustilanteessa.”

Puhelimen autolaturi

”Jotta puhelimen akku saadaan pidettyä mahdollisimman täynnä koko ajan. Näin apua saadaan hälytettyä aina, kun sitä tarvitaan.”

Ensiapulaukku

”Tarkasta laukun sisältö riittävän usein. Varmista, etteivät tuotteet ole vanhentuneita.”

Vararenkaaseen sopivat pultit, jos on vararengas

”Auton alla olevien renkaiden kiinnityspultit tai -mutterit eivät välttämättä sovellu vararenkaan kiinnittämiseen, jos vanteet eroavat toisistaan. Huolehdi siis, että autossa on mukana vararenkaaseen soveltuvat kiinnityspultit tai -mutterit.”

Lukkopulttien avain

”Jos auton renkaissa käytetään varkauksia ehkäiseviä lukkopultteja, on lukkopulttiavain oltava autossa mukana.”

Heijastinliivit kuljettajalle ja matkustajille

”Jos auto jättää tien päälle, heijastinliivi auttaa muita autoilijoita havaitsemaan sinut ja matkustajasi. Heijastinliivi on erinomainen pimeällä mutta helpottaa havaittavuutta myös valoisaan aikaan. Hyvä säilytyspaikka heijastinliiveille on auton matkustamossa. Usein etuistuimien alla tai selkänojien takana on säilytyskoteloita tai taskuja, joista heijastinliivit on helppo ottaa ja pukea päälle jo ennen autosta poistumista.”

Toimiva valaisin

”Paristojen kunto tai akkukäyttöisen valaisimen varaustila on hyvä tarkastaa säännöllisesti. Erityisesti pakkanen lyhentää paristojen käyttöikää ja laskee akkujen varaustilaa.”

Jotta asiat sujuisivat mukavasti

Työ- tai tankkaushanskat

”Polttoaineen täyttöluukku ja sen alla oleva korkki sekä huoltoasemien polttoainepistoolit ovat usein likaisia. Likaa kulkeutuu kuljettajan käsissä auton sisälle ja hallintalaitteisiin, ellei hanskoja käytetä tankattaessa. Erityisesti dieselpolttoainetta jää tankkauspistoolista helposti käsiin, ja se on koostumukseltaan hyvin rasvaista ja leviävää. Dieselpolttoaineen haju säilyy käsissä tai hallintalaitteissa pitkään. Se myös liukastaa ohjauspyörän pintaa ja voi aiheuttaa vakaviakin vaaratilanteita.”

Lasinpesunestettä

”Sen lisäksi, että säiliön täyttää säännöllisesti, olisi autossa syytä pitää aina vuodenaikaan soveltuvaa lisäyslasinpesunestettä.”

Erityisesti talvella

Lämmintä vaatetta, pipo ja talvihansikkaat

”Lyhyelläkin matkalla auto voi hajota tai saatetaan joutua onnettomuuteen. Tällöin auto viilenee nopeasti, joten kaikkien autossa olijoiden on syytä varustautua lämpimällä vaatetuksella.”

Tukeva ja jämäkkä muovinen skrapa

”Säilytä skrapa niin, että se pysyy puhtaana. Puhdista se myös aina käytön jälkeen. Likainen skrapa naarmuttaa ikkunapintoja.”

Lumiharja ja lapio

”Säilytä harja niin, että se pysyy puhtaana. Likainen harja naarmuttaa maalipintaa. Kokoon taitettava, autokäyttöön suunniteltu, metallinen lapio on hyvä olla mukana. Muovilapioilla ei jäistä penkkaa juuri saa poistettua.”

Moottorilämmittimen johto

”Jos autossa on verkkovirtaan kytkettävä moottorilämmitin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit