Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uber haluaa karsia suurimman kulueränsä: kuljettajat

Autonvalmistajat hakevat yhteistyötä Uberin kanssa: ”Emme halua samaan tilanteeseen kuin Nokian matkapuhelimet”

Auto
 
Juhani Niiranen
Uber-palvelusta on tullut suosittu myös Suomessa.
Uber-palvelusta on tullut suosittu myös Suomessa. Kuva: Juhani Niiranen

Kyydinvälityspalvelu Uber etsii autonvalmistajaa, jolta se voisi ostaa itsestään ajavia autoja, kertovat lehtitiedot.

Itsestään ajavien autojen avulla Uber pääsisi eroon suurimmasta kuluerästään, kuljettajista.

Saksalaislehti Manager Magazin kertoi perjantaina, että Uber olisi tehnyt tarjouksen 100 000:sta S-luokan Mercedes-Benzistä, joissa on kehittynyt autonomisen ajon järjestelmä. Täysin itsestään ajavia ne eivät kuitenkaan vielä ole.

Tieto tarjouksesta perustui Manager Magazinin haastatteleman autoalan sisäpiiriläisen tietoihin. Uber ja Mercedes-Benzin omistava Daimler eivät ole kommentoineet asiaa, ja toinen nimetön lähde oli kiistänyt tarjouksen olemassaolon.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Uber kuitenkin neuvottelee monien autonvalmistajien kanssa itsestään ajavien autojen ostosta.

Uberin toimitusjohtajan Travis Kalanickin kerrotaan sanoneen jo aiemmin, että jos Tesla tuo markkinoille itsestään ajavia autoja, Uber ostaa ne kaikki.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on kertonut, että Teslan tavoitteena on valmistaa vuoteen 2020 mennessä jopa 500 000 itsestään ajavaa autoa. Teslan hallituksen jäsen ja alkuvaiheen sijoittaja Steve Jurvetson kertoi Uberin toimitusjohtajan sanoneen, että Uber on valmis ostamaan nuo kaikki 500 000:a autoa.

Rahaahan Uberilla riittää. Business Insiderin mukaan yhtiöllä oli viime kesänä 3,6 miljardia euroa käteisvaroina.

Uber ei ole kertonut talousluvuistaan julkisesti, mutta yhtiön taloudesta on aika ajoin vuotanut tietoja julkisuuteen. Niiden perusteella Uber kasvaa hurjaa tahtia, mutta kovalla hinnalla.

Esimerkiksi viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla Uberin kassaan kilahti noin 3,3 miljardia euron edestä kyytimaksuja, mutta samalla se joutui maksamaan kuljettajille palkkioina yhteensä 2,4 miljardia euroa, käy ilmi Forbesin julkaisemista luvuista. Rahaa kuluu myös uusien markkina-alueiden valloittamiseen.

Forbesin mukaan Uber teki viime vuonna kaiken kaikkiaan lähes 900 miljoonan euron tappiot. Sijoittajat kuitenkin uskovat yhä Uberiin, joka on arvioitu yli 44 miljardin euron arvoiseksi.

Lisää Uberin talousluvuista Forbesin jutussa.

Ei siis ole ihme, jos Uber yrittää keksiä keinon poistaa kuljettajat bisneksestään.

Uber-kuskit ovat itsenäisiä yrittäjiä, jotka saavat Uberin sovelluksen kautta toimeksiantoja. Kuskit ajavat omilla autoillaan eivätkä ole työsuhteessa Uberiin, joka pidättää kuskeilta viideosan heidän ansioistaan.

Autoihin panostaminen nostaisi Uberin kuluja hetkellisesti hyvin paljon, mutta pidemmän päälle se voi olla yhtiölle kustannustehokkaampi ratkaisu. Toisin kuin nykyisille Uber-kuljettajille.

Itsestään ajavat robottiautot tulevat ennusteiden mukaan olemaan huikean suuri bisnes.

Sijoituspalveluyhtiö Exane BNP Paribasin mukaan itsestään ajavien autojen teknologian tulee olemaan yli 22 miljardin euron bisnes vuoteen 2020 mennessä. Tästä markkinasta sekä Uber että perinteiset autonvalmistajat haluavat osallisiksi.

Reutersin haastatteleman autoalan sisäpiiriläisen mukaan autonvalmistajat eivät olisi aiemmin olleet halukkaita tekemään sopimuksia Uberin kaltaisten startupien kanssa, mutta ajat ovat muuttuneet.

”Me emme halua päätyä samaan tilanteeseen kuin Nokian matkapuhelimet. Joskus ne olivat huikea rahasampo, mutta sitten ne katosivat”, lähde sanoi Reutersin mukaan.

Uber on autonvalmistajille houkutteleva kumppani, koska kalifornialainen startup on mullistanut maailman taksimarkkinat, vaikka yhtiö ei omista yhtään taksia. Näyttää kuitenkin siltä, että tulevaisuudessa Uber haluaa myös omistaa autoja. Kunhan ne kulkevat ilman kuljettajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit