Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nämä miehet rakastavat autoja – ja ovat ylpeitä siitä

Saastuttava, kallis ja vanhanaikainen yksityisautoilu on saatava vähenemään, ajattelee moni. Autointoilijat Timo Suomala ja Tuomas Rajala puolustavat autoilua ja kertovat, miksi se on parasta, mitä voi tehdä housut jalassa.

Auto
 
Kaksi autohullua, kolme väitettä ja korttelirallia
Kaksi autohullua, kolme väitettä ja korttelirallia
Autointoilijat Timo Suomala ja Tuomas Rajala hyppäsivät 200 000 euron BMW:hen ja kumosivat autoiluvastaisia väitteitä parhaansa mukaan nopeammin kuin ajoimme Hesperian puiston ympäri. Toimittaja: Jose Riikonen ja Jussi Sippola, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen, grafiikka: Boris Stefanov

Ei ole yksityisautoilijalla ja etenkään polttomoottoriautoilijalla helppoa.

Helsingin Hämeentiestä on tarkoitus tehdä joukkoliikennekatu. Kaupunkibulevardien pitäisi korvata kaupunkiin päättyvät moottoritiet.

Helsingin asukaspysäköintimaksut moninkertaistuvat muutamassa vuodessa. Ruuhkamaksuista keskustellaan. Polttoaine on kovalla verolla. Auton osto on kovalla verolla. Ajoneuvovero nousee.

Maailmallakin tapahtuu: Oslo aikoo kieltää yksityisautoilun kaupungin keskustassa. Kiinassa yksityisautoilua on rajoitettu monin keinoin viime vuosina.

Automaailma on ollut viime vuodet myllerryksessä, sillä tarkoituksena on saada saastuttava bensa- ja dieselautoilu loppumaan.

On siirryttävä sähköautoihin, joukkoliikenteeseen, kimppakyyteihin ja itse ajaviin, energiaa säästäviin autoihin.

Mutta parjataanko yksityisautoilua jo liikaa? Vastareaktioita on nähty.

Esimerkiksi autolehti Tuulilasin toimittaja Niko Ranta kirjoitti kolumnissaan: ”Ajan bensa-autolla. Kivittäkää vapaasti (…) ei siis hävetä, vaikka se ehkä itsekkäältä kuulostaakin.”

Suomessa on kolmisen miljoonaa henkilöautoa. Autoilu siis kiinnostaa. Mutta kuka puolustaisi autoilijaa?

HS kysyi kahdelta tunnetulta autointoilijalta, miten he lohduttaisivat huonoa omaatuntoa potevaa autoilijaa. Autotoimittaja Tuomas Rajala ja autotoimittaja ja -muotoilija Timo Suomala tarttuivat haasteeseen.

Suomala virnistää ja käy monologiin:

”Autoilu on ainoa järkevä kiinnekohta ihmisen elämässä. Parisuhteet menee. Lapset kasvaa. Uskonto on kusetusta. Mutta autoilulla on vakioarvo, jonka tiimoilta yksilö voi muodostaa minän ja johon voi tukeutua.”

Käy heti selväksi, että nyt on tulossa täysilaidallinen yksityisautoilun puolesta.

Tapaamme Helsingin keskustassa. Suomala ja Rajala ovat tulleet paikalle autoilla. Keskustelu alkaa uuden Jaguar F-type -urheiluauton ihmettelemisellä.

Suomala: ”575 pollea. 700 Newtonia vääntöä. Neliveto. Nollasta sataan 3,8 sekuntia.”

Rajala: ”Raju on. Onko hybridi? Ai ei? Ihan bensa? Niin, kyllähän litrasta saa kolmesataa kaakkia ruuvaamalla.”

Äänenpainot nousevat. Meno on korostetun miesmäinen – ja sekin on yksi seikoista, jonka takia autoilua joskus parjataan.

Esimerkiksi automessuilla, -mainoksissa ja -lehdissä on edelleen pitkäsäärisiä naisia, jotka esittelevät murisevia autoja miehille.

”Onhan se autointoilu nyky-yhteiskunnan kontekstissa ihan junttia. Autokulttuurissa on jotain pirun maskuliinista. Mieti nyt, mekaaniset koneen äänet siellä saatana, metalli metallia vasten. Onhan se hirveä prosessi”, Rajala sanoo.

”Minua häiritsee tässä nykypiipityksessä se, että ei voi sanoa pitävänsä jostain ihan vaan siksi, että se on kivaa. Miksei voi vaan sanoa, että halusin ison, tehokkaan ja kalliin auton, kun se on niin rouhea? Jos tykkää autoilusta, järjettömän auton osto on panostamista omaan hyvinvointiin”, Suomala sanoo.

Autointoilussa ei sitä paitsi ole kysymys pelkästään nopeudesta, voimasta ja pörinästä.

Suomala herkistyy. Hän kertoo, kuinka auton muoto voi olla niin kaunis, että kun sen pinnalla vetää kättään, kylmät väristykset käyvät selkäpiissä. Hän vertaa auton muotoa Daavidin patsaaseen.

”Kun menee autoon sisälle, sitä joutuu koskemaan kaikkia paikkoja. Tuoksut ja mitä siellä sisällä näkee, teknologia, nahkapenkit. Kun sen laittaa päälle, se ääni ja lopulta itse ajaminen” Suomala sanoo.

Suomala muistelee lämmöllä 36-hevosvoimaista vuoden 1974 Citroenia, jolla hänen lapsuudessaan ajettiin. Täytyy erottaa superautot ja autoilu yleensä, hän selittää.

Autoon on myös aina liitetty ajatus vapaudesta ja omasta tilasta. Ehkä osin siksi Yhdysvallat on niin autokeskeinen.

”Auto on oma tila. Oma valtakunta. Mä vihaan julkisia kulkuneuvoja. Siis vihaan! Auto on työssä käyvälle, perheelliselle ihmiselle ainoa paikka, jossa voi päättää omista asioistaan”, Rajala sanoo.

”Mitäs tämä kertoo sun elämästä?” Suomala nauraa.

”Ihan totta. Himassa aikataulut määrittävät pitkälti lapset ja rouva. Töissä on asiat, jotka pitää tehdä. Näiden välissä on se autoilu. Teen usein niin, että kun ajan töistä kotiin, teen pitkiä lenkkejä, ettei kotiin tarvitsisi mennä ihan vielä. Joo joo! Se autoilun nautinto on niin käsittämätön.”

Timo Suomala lentää jatkuvasti ympäri maailmaa koeajamassa autoja. Tuomas Rajala omistaa kolme autoa ja kolme moottoripyörää ja lentää runsaasti.

He tuskin voivat kiistää olevansa maapallolle raskaita miehiä kantaa?

”Ei ole epäilystäkään siitä, ettei autoilu olisi ympäristön kannalta haitallista. Mutta miksi siihen autoon tartutaan aina niin äänekkäästi?” Suomala sanoo.

Rajala jatkaa ajatusta:

”Jos vertaa tavallista autoilijaa hipsteriin, joka käy useamman kerran vuodessa halaamassa Äiti Ammaa ulkomailla, ostaa jatkuvasti uusinta teknologiaa ja omistaa kolme isoa koiraa, jotka syövät lihaa, niin sen autoilijan hiilijalanjälki on varmaan pienempi”, hän uskoo.

Auto on konkreettinen ja näkyvä asia ja siksi helposti kritisoitavissa, toisin kuin piilossa olevat päästöt, kuten vaikkapa arkinen googlettaminen.

Harvardin yliopiston tutkijan Alex Wissner-Grossin mukaan jokainen Google-haku tuottaa seitsemän grammaa hiilidioksidia.

Vuonna 2011 uuden auton keskimääräinen hiilidioksidipäästö oli noin 145 grammaa kilometrillä. Parikymmentä Google-hakua vastaa siis kilometrin automatkaa.

Suomala ja Rajala eivät puolusta yksityisautoilua sokeasti.

”Polttomoottori on ihan järjetön laite. Hyötysuhde on surkea”, Suomala sanoo.

”Eihän se saisi koskaan myyntilupaa, jos se keksittäisiin nyt”, Rajala sanoo.

Pikemminkin he haluavat kyseenalaistaa tekopyhyyttä.

”Juttelin lasteni harrastustoiminnassa eräälle toiselle vanhemmalle. Hän sanoi, että parkkipaikkoja ei pitäisi rakentaa asuntojen yhteyteen. Että sillä tavalla saataisiin autoilua vähennettyä. Kysyin, millä hän tuli tänne paikalle. No autolla”, Rajala kertoo.

Lasten harrastustoiminta on asia erikseen, mutta entä, jos asuu yksin Helsingin keskustassa ja ajaa autoa? Eihän sitä siellä tarvitsisi?

”Jos tuohon keskusteluun lähdetään, niin eihän ihminen tarvitse kuin yhden vaatekerrankaan”, Rajala sanoo.

Janne Järvinen HS
Tuomas Rajala ja Timo Suomala rakastavat autoja.
Tuomas Rajala ja Timo Suomala rakastavat autoja.

Kiina ja Intia autoistuvat vauhdilla, ja se on paha juttu. Mutta eurooppalaisten ja amerikkalaisten on tekopyhää paheksua sitä, Suomala sanoo:

”He tekevät vain samaa, mitä me olemme tehneet kymmeniä vuosia sitten. Saavutetuista eduista on hankalaa luopua. Ei me voida mennä takaisin metsään syömään käpyjä.”

Siksi Suomala ja Rajala odottavat, että tulevaisuus toisi tullessaan jotain uutta sen sijaan, että rajoitettaisiin vanhaa.

”Minun mielestäni polttomoottori on ihmiskunnan hienoin keksintö. Rakastan 6-, 8- ja 10-koneita. Mutta onhan se Tesla P85D ihan järjettömän hieno vehje”, Rajala ihastelee tehokasta sähköautoa.

Tulevaisuuden megatrendiin eli itse ajaviin autoihinkin nämä ajamisesta nauttivat kaverit suhtautuvat myönteisesti, tosin tietyin ehdoin.

”Olisihan se mahtavaa lähteä kauheassa läskissä kapakasta kotiin omalla autolla. Mutta kyllä minä haluan ajaa”, Rajala sanoo.

Hänen mielestään liikennekuolemien minimoiminen autonomisen tekniikan avulla ei ole hyvä perustelu kieltää ajaminen.

”Kävelykin on vaarallista. Kielletään kävely! Etenkin talvella. Eihän täällä saa tehdä lopulta mitään, jos tähän keskusteluun lähdetään.”

Yksityisautoilun problematiikassa onkin ehkä tavallaan kysymys samoista asioista, joista jo esimerkiksi filosofit Jean-Jaques Rousseau ja John Locke kirjoittivat: miten paljon arvostamme yksilönvapauksia suhteessa siihen, kuinka haitallista niiden toteuttaminen on yhteisölle.

Saasteet, liikenneonnettomuudet ja kaupunkiympäristön viihtyisyys asettuvat vastakkain vapauden ja hauskuuden kanssa.

Kyse on vahvoista arvoista, ja siksi yksityisautoilu irrottaa ärräpäitä niin puolesta kuin vastaan.

Kuka?
Tuomas Rajala

Entinen Ylen ja Radio Novan radiotoimittaja ja nykyinen Yle Oulun toimituksen vastaava tuottaja.

Mitä tekee? Kirjoittaa autoarvosteluja Nettiauto-sivustolle. Innokas autojen ystävä ja vielä innokkaampi moottoripyörien ystävä – omistaa molempia kolme.

Viime aikoina innostunut Lamborghini Huracánista, BMW X6:desta ja Tesla P85D:stä. Oppi imitoimaan ralliauton ääntä kauan ennen kuin puhumaan.

Kuka?
Timo Suomala

Freelance-autotoimittaja ja Taideteollisessa korkeakoulussa koulutettu automuotoilija.

Mitä tekee? Koeajaa jatkuvasti autoja mutta ei omista autoa. Innostunut viime aikoina muun muassa Jaguar F-Typestä. Suosikkiautoihin kuuluvat muun muassa Jaguar XJS Coupé sekä Mercedes Benz CLS.

On juossut useamman korttelin matkan kauniin auton, jota ei ole aiemmin nähnyt, perässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta: Kallein rengassetti on 300 euroa kalliimpi kuin halvin – miksi?

Auto

Pelottaako autolla ajaminen? – Vastaa HS:n kyselyyn ja teemme jutun siitä, miten autoilupelosta pääsee eroon

Autot