Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Analyytikot: Teslan uutta autoa voi joutua odottamaan vuosia

Pystyykö viime vuonna vain noin 50 000 autoa myynyt Tesla toimittamaan autot kaikille halukkaille?

Auto
 

Teslan uusi automalli on käännekohta sähköautoilussa, sanoo Sähköinen liikenne -hanketta vetävä Elias Pöyry.

”Kyllä nyt näyttää siltä, että sähköautoilla on mahdollisuus, kun markkinoille alkaa tulla sellaisia sähköautoja, joita ihmiset oikeasti haluavat.”

Pöyry nostaa tärkeäksi julkistukseksi myös General Motorsin Chevrolet Boltin, jonka GM esitteli tammikuussa (lue lisää tästä).

”Tätä Teslan autoa oli odotettu kuin kuuta nousevaa. Sitä ennen oli jo julkistettu Bolt. Näistä ja muista kansan sähköautoista on kiinni, saavatko sähköautot superboostin”, Pöyry sanoo.

Viime perjantaina julkistetusta Tesla Model 3:sta on tehty varauksia kovaan tahtiin. Yhtiön toimitusjohtaja Elon Muskin mukaan autoja varattiin 72 tunnin aikana yhteensä 276 000 kappaletta.

Auton varauksesta oli maksettava noin 1 000 euron maksu, mikä tarkoittaa sitä, että pelkistä varauksista Teslan kassaan kilahti 276 miljoonan euron tulot.

Model 3:n hinta on Yhdysvalloissa halvimmillaan 35 000 dollaria, joten 276 000 myytyä autoa tarkoittaisi yli 9,6 miljardin dollarin tuloja.

”Tuotantosuunnitelmia pitää ehdottomasti miettiä uudelleen”, Musk kirjoitti Twitteriin lähettämässään viestissä.

Onkin aiheellista kysyä, pystyykö viime vuonna vain noin 50 000 autoa asiakkailleen toimittanut Tesla toimittamaan uudet autot kaikille halukkaille aikataulussa.

Tosin kukaan ei odota autoa talliinsa ihan lähiaikoina. Musk arvioi, että Model 3 tulisi markkinoille viimeistään ensi vuoden lopussa.

Tesla on kuitenkin aiemmin kärsinyt toimitusvaikeuksista ja myöhästymisistä. Uutistoimisto Reutersin haastattelemat analyytikot arvioivat, että yllättävän suuri kysyntä voi johtaa siihen, että jotkut ennakkoon varanneista saisivat autonsa vasta vuosina 2019–2020.

Sijoitusyhtiö Evercore ISI:n kyselyn mukaan Teslaan sijoittaneet arvioivat, että tilauksia olisi tullut paljon vähemmän, vain noin 117 000 tämän vuoden aikana.

Sähköautojen puolesta puhuva Elias Pöyry tilasi itsekin uuden Teslan ensimmäisten joukossa perjantaina. Autojen toimitus asiakkaille mietityttää myös Pöyryä.

”Kysymys on siitä, miten tavoitellussa aikataulussa pysytään. Toivon sitä ja Elon Musk on aika määrätietoinen kaveri.”

Teslan tavoitteena on käynnistää vuoteen 2020 mennessä Model 3:n massatuotanto, joka tarkoittaisi puolta miljoonaa autoa vuodessa.

Model 3 on viisipaikkainen henkilöauto, jonka hinta Yhdysvalloissa tulee olemaan 35 000 dollaria. Nollasta sataan auto kiihtyy noin kuudessa sekunnissa.

Yhdellä latauksella Model 3:n luvataan kulkevan vähintään 215 mailia eli noin 346 kilometriä.

Ennen Teslaa sähköautomarkkinoille voi ehtiä muitakin uusia massoille suunnattuja sähköautoja.

Japanilaisen Nissanin sähköautokehityksen johtoon kuuluva Gareth Dunsmore kertoi HS:lle, että Nissan pyrkii tuomaan seuraavaksi markkinoille sähköauton, joka jaksaisi yhdellä latauksella 550 kilometrin matkan. Dunsmore ei kuitenkaan osannut vielä sanoa, milloin tällainen auto voisi tulla markkinoille.

Yhdysvaltalainen autojätti General Motors taas on kertonut tuovansa vuoden sisällä markkinoille noin 30 000 dollaria maksavan Chevrolet Boltin, jonka toimintasäde on 320 kilometriä. Tällä autolla GM pyrkii haastamaan Teslan kansanauton.

Bolt on tulossa markkinoille Yhdysvalloissa, mutta saman konsernin Opel on tuomassa Euroopassa markkinoille Opel Ampera-e:n, jossa on todennäköisesti paljon samaa kuin Boltissa.

Kiinnostavaa on seurata myös päästöskandaalissa ryvettynyttä Volkswagenia, joka on kertonut panostavansa tulevaisuudessa juuri sähköautoiluun. Kansainvälisessä automediassa on liikkunut tietoja, joiden mukaan Volkswagen toisi vuonna 2018 markkinoille maailman halvimman sähköauton.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta: Kallein rengassetti on 300 euroa kalliimpi kuin halvin – miksi?

Auto