Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Auto voi olla hyvä sijoitus – näistä halvoista autoista on tulossa klassikkoja

Tiettyjen vanhempien automallien arvo saattaa jopa nousta vuosien saatossa.

Auto
 
Autokauppias: Auton ostajalle tärkeintä on auton ulkonäkö
Autokauppias: Auton ostajalle tärkeintä on auton ulkonäkö
HS kävi autokaupassa Herttoniemessä ja kysyi autokauppiaalta, mihin asiakkaat kiinnittävät huomiota ostaessaan käytettyä autoa. Autokauppias Matti Lammassaaren mukaan tärkein kriteeri on useimmiten auton ulkonäkö. Kuvaus: Juhani Niiranen, toimitus ja leikkaus: Jussi Sippola

Mikään ei ole typerämpi sijoitus kuin auto, kuuluu vanha asfalttiviidakon sanonta.

Etenkin uuden auton ostaja saa kärsiä auton arvon alenemisesta pahimmillaan tuhansia euroja jo silloin, kun ajaa autonsa autoliikkeestä kotiin.

Mutta jos ostaa vanhemman auton, se saattaa olla jopa kannattava sijoitus, sillä tiettyjen vanhempien automallien arvo saattaa jopa nousta vuosien saatossa. Näin käy jos autosta tulee keräilijöiden himoitsema klassikko.

Usein tällaiseen asemaan nousevat autot, jotka erottuvat massasta ja herättävät positiivisia tunteita.

Brittilehti Telegraph on listannut 1980- ja 1990-luvun halpoja autoja, jotka ovat potentiaalisia tulevaisuuden klassikoita.

Yleisenä huomiona sijoituskohdetta ostettaessa kannattaa pitää mielessä asiat, jotka HS jo aiemmin kertoi käytettyjen autojen osto-oppaassa.

Klassikon ollessa kyseessä yksi erityinen asia on tärkeä: auton tulisi olla mahdollisimman alkuperäisessä kunnossa.

Jos autonsa nimittäin haluaa myydä lihavalla voitolla, ostaja on todennäköisesti jonkin sortin keräilijä tai harrastaja, ja nämä kaverit ovat tarkkoja siitä, että auto on alkuperäiskunnossa.

Lisäksi todella hyvään hintaan autonsa saa myytyä vain silloin, jos se on todella – siis todella – hyvässä kunnossa. Ostamalleen yksilölle joutunee siis tekemään hieman ehostusta, mikäli haluaa tehdä hyvin voittoa.

HS tutki, löytyykö brittilehden listaamia autoja Suomen nettikaupoista. Monien autojen hintahaarukat olivat jo kasvaneet suuriksi, mikä kertoo osaltaan klassikon asemasta. Kaikki hinnat ovat autoista, jotka ovat vuosimallia 1980–1999.

Audi TT

Suosittu Audin pikkusporttiauto on melko yleinen näky ympäri Suomen, ja niitä on myös runsaasti myytävänä käytettyinä.

Telegraphin mukaan tämä alkuperäinen TT-malli on kuitenkin mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulevaisuuden klassikko. Sitä odotellessa autolla voi ajaa vaikka itse, sillä useiden eri koeajojen mukaan kyseessä on mitä hauskin auto.

Hintahaarukka: 4 900– 9 000 euroa.

Subaru Impreza

Tämä Subaru on auto, joka ei ole kaikkien mieleen. Mutta ne, joita Impreza miellyttää, ovat usein hyvin innostuneita tästä nimenomaisesta autosta.

Impreza-harrastaja saattaa siis tulevaisuudessa maksaa isoja rahoja hyvästä yksilöstä. Puhutaan nimenomaan sedan-mallisesta, turboahdetusta mallista, jossa on hieman nopeampi kyyti kuin perusmallissa ja joka on näyttävämmän näköinen kuin hatchback-malli.

Hintahaarukka: 3 500– 15 000 euroa.

Ford Capri

Tämän auton kohdalla kannattaa kiirehtiä, sillä hinnat ovat jo nousussa. Lisäksi Suomen markkinoilla näitä on hyvin harvakseltaan myynnissä. Hyväkuntoisista malleista saattaa joutua jo nyt pulittamaan yli 10 000 euroa.

Hintahaarukka: 4 000–18 000 euroa

Peugeot 205 GTi

Peugeot 205-autoja on myynnissä jonkin verran, ja niitä saa satasilla. Mutta nimenomaan GTi-malli on paljon harvinaisempi ja kalliimpi.

Tällä hetkellä eri nettikaupoissa ja huutokaupoissa näitä vanhan liiton hatchback-mallisia autoja saa noin muutaman tuhannen euron hintaan.

Hintahaarukka: noin 2 000+ euroa

Porsche 944

Kaikki tietävät Porschen ikonisen 911-mallin, mutta harva ehkä edes tunnistaa 944-mallia Porscheksi. Siitä kun ei koskaan tullut niin suosittua kuin sisarmallistaan.

Tämä tosin tarkoittaa sitä, että 944-malleja saa huomattavasti halvemmalla kuin kovissa hinnoissa olevia, vanhempia 911-malleja. Hintahaarukka kuvaa tavallisia malleja, mutta jo tällä hetkellä myynnissä on esimerkiksi eräs vuoden 1991 erikoisyksilö, josta pyydetään yli 40 000 euroa.

Hintahaarukka: 2 500–15 500 euroa

Volkswagen Golf GTI mk1

Volkswagenin alkuperäinen Golf on jo nyt klassikko. Erilaisia Golfeja on myynnissä valtavat määrät, mutta nimenomaan sitä alkuperäistä, ennen vuotta 1983 valmistettua GTI-mallia on markkinoilla todella vähän.

Itse asiassa oikein mistään yleisestä netin kauppapaikasta ei tunnu löytyvän mk1 GTI-mallista Golfia. Pienen salapoliisityön perusteella tavallisten, ensimmäisen sukupolven Golfien hinnat alkavat kuitenkin useammasta tuhannesta, joten siinäkin on klassikkoainesta. Lisäksi kauppapaikoilla halutaan ostaa myös seuraavien sukupolvien Golfeja, joten jos ei saa käsiinsä mistään sitä ihan ensimmäistä eli mk1-Golfia, mk2 ja jopa mk3 saattavat olla nekin hyviä sijoituksia.

Hintahaarukka: (ei GTi-malli) noin 4 500+ euroa.

Saab 900 Turbo

Saabismi on sairaus, sanovat vääräleuat, mutta sillä sairaudella saattaa tehdä hyvin rahaa tulevaisuudessa. Näissä Saabeissa on aivan omanlainen muotokielensä, joka miellyttää tiettyä harrastajaporukkaa kovasti.

Hintahaarukka: 2 000–10 000 euroa.

Rover 75

Brittiklassikko, jonka retrohenkisessä ulkomuodossa on ylellistä charmia todella halpaan hintaan.

Joku voisi sanoa, että kyseessä on köyhien Jaguar, mutta se tarkoittaa myös sitä, että etenkin tällä hetkellä näitä keskikokoisia perheautoja saa erittäin kilpailukykyisiin hintoihin. Muutamia on myös Suomen markkinoilla.

Hintahaarukka: 2 000–3 500 euroa.

Citroen XM

Nettikaupasta löytyy muutamia yksilöitä, jotka kaikki ovat tosin melko paljon ajettuja ja vaatinevat jonkin sortin kunnostusta. Ja miksei tätä isoa, eittämättä mukavaa autoa voisi ottaa hetkeksi omaankin käyttöön?

Hintahaarukka: 1 200–4 500 euroa.

Oikaisu: Juttua korjattu 11.4. kello 15:50. Ford Caprin valmistus loppui jo 1986, ei 1990-luvulla, kuten jutussa aiemmin luki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae autojuttuja

”Se ei törrötä, se seisoo” – Hämeenlinna kaatoi Sunny Car Centerin mainostornin

Renkaiden nettikaupassa kannattaa olla tarkkana – saksalaiskaupan hintavirhe aiheutti valituspiikin

Auto

Penkit valaan peniksestä, ratti alligaattorista – onko tässä maailman röyhkein autonvalmistaja?

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Oikukas Vanha leidi on arvonsa tunteva kaunotar – vuoden 1941 Cadillac on todellinen muotovalio

Autotallien aarteet

Auto käynnistyy kännykällä – autonavaimet ovat pian historiaa

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Talvikeli on pian täällä – vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta

Auto

Näistä pysäköintivirhemaksuista valitetaan eniten – ja suurin osa valituksista hylätään

Pysäköinti

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Reseptit