Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Lähes kaikki ajavat ylinopeutta tietyö­maalla – Ikaalisissa neljä prosenttia kuskeista noudatti nopeus­rajoituksia

Pahimmillaan lähes kaikki autoilijat ajavat tietyömaalla ylinopeutta, ilmenee Liikenneviraston juuri valmistuneesta tutkimuksesta. Virasto mittasi viime kesänä ajonopeuksia kolmella tietyömaalla.

Auto
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Autoilija ei välttämättä huomaa, että tietyömaalla kulkee ihmisiä jalan.
Autoilija ei välttämättä huomaa, että tietyömaalla kulkee ihmisiä jalan. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pahimmillaan lähes kaikki autoilijat ajavat tietyömaalla ylinopeutta, ilmenee Liikenneviraston juuri valmistuneesta tutkimuksesta. Virasto mittasi viime kesänä ajonopeuksia kolmella tietyömaalla.

Pahiten rajoituksia rikottiin valtatie 3:n kohteessa, joka oli siltatyömaa Ikaalisissa. Siellä vain neljä prosenttia autoilijoista ajoi nopeusrajoitusten mukaisesti päiväsaikaan. Yöaikaan rajoituksia noudatti vain kaksi prosenttia ja keskimääräiset ylinopeudet olivat suurempia.

Liikenneviraston työturvallisuuspäällikkö Risto Lappalainen sanoo, etteivät autoilijat ehkä hoksaa, että työmaalla kulkee ihmisiä jalan ja että siellä liikkuu myös työkoneita. ”Siellä on joidenkin isiä ja äitejä töissä. Mitä suurempi nopeus autolla on sitä lyhyemmäksi jää reagointiaika yllättävään tilanteeseen.”

”Viime kesänä oli ainakin kaksi tapausta, joissa auto törmäsi työntekijään ja työntekijä loukkaantui. Toisessa tapauksessa autoilija oli alkoholin ja huumeen vaikutuksen alaisena”, Lappalainen kertoo.

Törmäyksien lisäksi vaaraa aiheuttavat myös renkaiden sinkauttamat kivet.

Muut Liikenneviraston kohteet, joissa nopeuksia mitattiin, olivat asfalttityömaa kantatie 65:llä ja parannushanke valtatie 5:llä Mikkelin kohdalla. Kummassakin kohteessa nopeusrajoitukset tehosivat, sillä keskinopeudet olivat vain vähän lujempia kuin työmaan nopeusrajoitukset.

Kesän tutkimuksessa havaittiin myös, että kun tietyömaalla oli nopeusnäyttö, sen ohi ajaneet hidastivat yleensä heti. Vauhtia hidastivat sekä ylinopeutta ajavat että luvallista nopeutta kulkeneet.

Risto Lappalainen sanoo, että tutkimuksen nojalla nopeusnäytöt lisäävät työmaiden turvallisuutta. Nopeusnäyttöjä on nyt käytössä joillakin työmailla, ja Liikenneviraston tavoitteena on lisätä niitä edelleen. ”Niiden lisääminen on harras toiveeni. Kuljettaja reagoi voimakkaammin ulkoa tulevaan ylinopeusilmoitukseen kuin siihen, että hänen oma mittarinsa näyttää ylinopeuden.”

Poliisi valvoo ajoittain nopeuksia tietyömaakohteissa. Niistä muodostuu helposti sakkorysiä.

Tyypillisesti tietyömaakohteen nopeusvalvonnassa otetaan tunnissa 5–10 ajokorttia hyllylle ylinopeuden vuoksi, kertoo komisario Ilkka Kantola Länsi-Uudenmaan poliisista. Länsi-Uudenmaan vilkkailla väylillä liikennemäärät ovat niin suuria, että kun valvonnassa ylinopeutta ajavia pysäytetään, kertyy nopeasti pitkä jono. Jonoon ei voi loputtomasti autoja pysäyttää.

Kantola sanoo, että poliisi keskittää työmaiden nopeusvalvontaa nimenomaan niihin kohteisiin, joissa on jokin tai joitakin vaaraa aiheuttavia tekijöitä. Vaarallisuutta lisäävät tietysti meneillään olevat työt, kun alueella liikkuu työntekijöitä jalan ja koneita, sekä esimerkiksi huono tienpinta tai kavennettu tie.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta: Kallein rengassetti on 300 euroa kalliimpi kuin halvin – miksi?

Auto

Pelottaako autolla ajaminen? – Vastaa HS:n kyselyyn ja teemme jutun siitä, miten autoilupelosta pääsee eroon

Autot