Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin säästät pysäköintimaksuissa 50 prosenttia Helsingissä – tuhannet jättävät hyödyntämättä

Helsinki tarjoaa pysäköintialennuksen vähäpäästöisille autoille mutta haluaa poistaa edun dieselautoilta.

Auto
 
Emmi Tulokas
Helsingin keskustassa pysäköinti voi maksaa jopa neljä euroa tunnilta. Kaupunki kuitenkin tarjoaa tuntuvaa pysäköintialennusta vähäpäästöisille autoille.
Helsingin keskustassa pysäköinti voi maksaa jopa neljä euroa tunnilta. Kaupunki kuitenkin tarjoaa tuntuvaa pysäköintialennusta vähäpäästöisille autoille. Kuva: Emmi Tulokas

Auton pysäköinti Helsingissä on usein kallista puuhaa.

Kadulle pysäköinnistä voi joutua pulittamaan keskustassa jopa neljä euroa tunnissa. Asukaspysäköintitunnukset taas maksavat tavallisesti 248 euroa vuodessa.

Helsingin kaupungin pysäköintipaikoille on kuitenkin mahdollista saada 50 prosentin alennus, sillä kaupunki on jo vuosia tarjonnut pysäköintialennusta vähäpäästöisille autoille.

Alennus koskee kaikkia yleisten liikennealueiden maksullisia pysäköintipaikkoja sekä maksullista asukas- ja yrityspysäköintitunnusta.

Alennusta voi hakea Helsingin rakennusvirastosta, kunhan auto täyttää tietyt kriteerit.

Alennuksen saavat:

– Bensiini- ja diesel- ja hybridiautot, joiden hiilidioksidipäästöt ovat enintään 100 grammaa kilometrillä.

– Täyssähköautot.

– Kaasu- ja etanoliautot, joiden hiilidioksidipäästöt ovat enintään 150 grammaa kilometrillä.

– Täyssähkökäyttöiset mopoautot.

Lisäksi kaikkien autojen on täytettävä vähintään Euro 5 -päästöluokitus.

Alennuksen saadakseen pysäköinti pitää maksaa puhelimella tai Comet-pysäköintilaitteella. Helsinki on kuitenkin päättänyt luopua keltaisista Comet-laitteista, joten tulevaisuudessa alennuksen saa kertapysäköinnin yhteydessä vain matkapuhelinmaksulla. Alennusta voivat hakea myös muut kuin helsinkiläiset.

Myös asukas- ja yrityspysäköintitunnuksia käyttävät saavat alennuksen ottamalla yhteyttä rakennusvirastoon, joka tarkistaa Trafin tiedoista, täyttävätkö autot alennukseen vaadittavat kriteerit.

Helsinki on tarjonnut alennusta vuodesta 2011 lähtien, ja tällä haavaa sitä hyödyntää 2 165 autoa, kertoo Helsingin rakennusviraston asiakaspalvelupäällikkö Tarja Posti.

Monilta helsinkiläisiltä alennus on mennyt sivu suun, sillä alennukseen oikeutettuja vähäpäästöisiä autoja on Helsingissä yhteensä lähes 6 000, kertovat Trafin tilastot. Autoja saattaa olla hieman enemmänkin, sillä Trafin tilastot ovat tältä osin suuntaa-antavia.

Alennusta saavista autoista dieseleitä on 477 kappaletta, mutta tulevaisuudessa Helsinki ei haluaisi myöntää alennusta dieselautoille.

Se johtuu dieselautojen typenoksidipäästöistä – ja etenkin siitä, että dieselautojen ilmoitetut päästöt eivät vastaa todellisuutta. Uusien dieselautojen todelliset typenoksidipäästöt ovat keskimäärin seitsemän kertaa luvattua suuremmat, sanoo kaupungin ympäristötarkastaja Outi Väkevä.

”Dieselautot heikentävät ilmanlaatua enemmän kuin bensiiniautot, mistä syystä pysäköintietuutta on ehdotettu poistettavaksi. Dieselautojen päästöt ovat yksi syy siihen, miksi ulkoilman typpidioksidipitoisuudet eivät ole laskeneet oletetulla tavalla ja raja-arvot ylittyvät edelleen useissa kaupungeissa, myös Helsingissä”, sanoo Väkevä.

”Toki myös bensiiniautojen kulutuslukemat ovat todellisuudessa ilmoitettua suuremmat, mutta niillä ei ole korkeita typenoksidipäästöjä. Dieselautojen typenoksidi- ja hiukkaspäästöt ovat haitallisia kaupunkien ilman laadun kannalta”, Väkevä sanoo.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee dieselautojen parkkietujen poistamista lähitulevaisuudessa.

On ollut jo pitkään tiedossa, että autot kuluttavat enemmän polttoainetta ja tuottavat enemmän päästöjä kuin mitä autonvalmistajat kertovat. Se johtuu muun muassa laboratoriotesteistä, jotka ovat monien asiantuntijoiden mielestä jääneet ajastaan jälkeen. Lue lisää päästötesteistä tästä.

Toinen syy siihen, miksi päästötiedot eivät vastaa todellisuutta, on päästötesteissä huijaaminen.

Saksalainen autoyhtiö Volkswagen jäi kiinni juuri dieselautoihin liittyvästä huijauksesta Yhdysvalloissa.

Volkswagenin hallintoneuvoston puheenjohtaja Hans Dieter Pötsch on todennut, että huijaus liittyi Volkswagenin tavoitteisiin valloittaa Yhdysvaltain markkinat. Volkswagenin tavoitteena oli nousta maailman suurimmaksi autonvalmistajaksi, ja yksi keino tehdä se oli tuoda paljon dieselautoja Yhdysvaltain markkinoille.

Yhdysvalloissa autojen päästörajat ovat kuitenkin huomattavasti tiukemmat kuin Euroopassa, mikä aiheutti Volkswagenille ongelmia: Volkswagenin diesel-autot eivät täyttäneet Yhdysvaltojen päästövaatimuksia. Lue lisää Yhdysvaltojen ja Euroopan päästövaatimusten eroista tästä jutusta.

Parkkimittarit eivät ota enää kolikoita tulevaisuudessa
Parkkimittarit eivät ota enää kolikoita tulevaisuudessa
Helsingin kaupunki valmistelee pysäköintimittareidensa uusimista. Tulevaisuudessa lippuautomaattiin maksetaan kolikoiden asemesta lähinnä maksukorteilla. Video toukokuulta 2015. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta: Kallein rengassetti on 300 euroa kalliimpi kuin halvin – miksi?

Auto

Pelottaako autolla ajaminen? – Vastaa HS:n kyselyyn ja teemme jutun siitä, miten autoilupelosta pääsee eroon

Autot