Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi vaihtoehtoa autoilijan maksuksi – näin Bernerin kaavailemia tienkäyttömaksuja kerättäisiin

Ministeri Anne Berner kaavailee Suomeen tienkäyttömaksuja. HS selvitti, miten maksuja kerättäisiin.

Auto
 
Mika Ranta HS
Koko Suomen liikenneverkosto on menossa uusiksi, jos liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) maanantaina esittelemät suunnitelmat etenevät. Kuvassa liikenneympyrä Siltavoudintien ja Käskynhaltijantien risteyksessä Helsingin Oulunkylässä.
Koko Suomen liikenneverkosto on menossa uusiksi, jos liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) maanantaina esittelemät suunnitelmat etenevät. Kuvassa liikenneympyrä Siltavoudintien ja Käskynhaltijantien risteyksessä Helsingin Oulunkylässä. Kuva: Mika Ranta HS
Fakta

Suuret hankkeet liikenteessä

 Liikenne- ja viestintäministeriö aikoo ministeri Anne Bernerin (kesk) johdolla uudistaa valtion koko liikenneverkoston.

 Ministeriössä on valmisteltu teiden ja muiden väylien yhtiöittämistä.

 Berner haluaisi myös vapauttaa taksilupien määrän ja taksikyytien hinnoittelun.

 Suurin hanke on nimeltään Liikennekaari. Sen tavoitteena on digitalisoida Suomen liikenne.

Koko Suomen liikenneverkosto on menossa uusiksi, jos liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) maanantaina esittelemät suunnitelmat etenevät.

Yksi keskeisiä uudistuksia olisi teiden ja muiden väylien yhtiöittäminen. Bernerin mukaan jo vuonna 2018 Suomen valtion tiet ja väylät voisi omistaa Suomen valtion omistama yhtiö, jolle Berner oli antanut nimen Live Oyj.

Yhtiö pitäisi huolen Suomen tiestöstä ja rahoittaisi toimintansa perimällä tien käyttäjiltä, eli suomalaisilta autoilijoilta, tienkäyttömaksua.

Mutta mitä se käytännössä tarkoittaisi?

Sitä ei tiedetä vielä liikenneministeriössäkään, mutta ministeriön ylijohtaja Juhapekka Ristola valotti HS:lle muutamia vaihtoehtoja, joita ministeriössä on pohdittu.

Miten teiden käyttömaksut käytännössä toimisivat?

Käytännössä kuluttajalla olisi mahdollisuus maksaa teiden käytöstä eri tavoin. Teidenkäyttöbisnestä pyörittäisivät yksityiset operaattorit.

Vaihtoehto 1: Autoilijan prepaid

Autoilija ostaa ajo-oikeutta tarvitsemansa määrän, esimerkiksi 15 000, 30 000 tai 60 000 kilometriä. Autoon voi ladata lisää kilometrejä kuin puheaikaa prepaid-liittymään.

Vaihtoehto 2: Autoilijan Netflix

Autoilija ostaa vuoden ajo-oikeuden, jolla voi ajaa niin paljon kuin haluaa. Malli muistuttaisi esimerkiksi Netflix-palvelua, jonka kautta voi katsoa kuukausimaksulla niin paljon elokuvia ja tv-sarjoja kuin haluaa.

Vaihtoehto 3: Autoilijan Spotify

Autoilija voisi saada ilmaisia kilometrejä, jos antaa autonsa keräämän datan kauppatavaraksi. Tämä tarkoittaisi sitä, että mainostajat pääsisivät käsiksi vaikkapa siihen, missä autolla on ajettu. Mallia voisi verrata musiikkipalvelu Spotifyhyn, jonka rajoitettua versiota voi käyttää ilmaiseksi, kunhan suostuu kuuntelemaan mainoksia.

Vaihtoehto 4: Aja ensin, maksa sitten

Auton kilometrimäärä tarkistetaan katsastuksen yhteydessä, minkä perusteella määräytyy lasku teiden käytöstä. Mahdollisuus myös kuukausilaskutukseen ajettujen kilometrien perusteella. Hintaa voivat nostaa erilaiset maksuvyöhykkeet, joihin Suomi olisi jaettu.

Vaihtoehto 5: Autoilijan palvelupaketti

Autoilija ostaa autopaketin autoliikkeestä kuukausimaksulla. Pakettiin kuuluu auto, johon autoliike on ostanut oikeuden ajaa 30 000 kilometriä vuodessa.

Ministeriön ylijohtaja Juhapekka Ristola korostaa, että yllä olevat mallit ovat vasta pohdintoja. Ministeriö ei ole lyönyt lukkoon mitään muuta kuin sen, että maksujärjestelmän on oltava edullinen, turvallinen ja sen pitää suojata autoilijan yksityisyyttä.

”Lisäksi on keskeistä rakentaa valtionyhtiön toimintaa suuntaava järjestelmä, joka edellyttää, että yhtiö kiinnittää huomiota myös muuhun kuin kannattavimpaan toimintaan”, Ristola sanoo.

Tämä tarkoittaisi sitä, että yhtiön olisi pidettävä huolta myös vähän käytetyistä teistä, jotka eivät ole kaupallisesti yhtä kannattavia kuin toiset.

Keitä maksujärjestelmiä pyörittävät operaattorit olisivat?

”Mahdotonta edes arvailla yritysten nimiä, mutta oletettavasti mukana olisi pieniä ja isoja toimijoita.”

Berner sanoi, että autoilijan muut maksut voisivat keventyä, jos tienkäyttömaksut otetaan käyttöön. Mitkä maksut halpenisivat ja miten paljon?

”Hankeselvityksen lähtökohtana on se, että autoilijan kokonaisrasitus ei ainakaan saa nousta. Jos teille tulee käyttöön perustuva asiakasmaksu, vastaavasti liikenteeseen kohdistuvien verojen pitäisi laskea. Näitä voivat olla esimerkiksi polttoainevero, autovero tai ajoneuvovero.”

Bernerin mukaan tienkäyttömaksu edesauttaisi Suomen autokannan uudistumista. Miten?

”Jos tässä hankkeessa päädyttäisiin auto- ja ajoneuvoveron alentamiseen, autot olisivat edullisempia.”

Milloin Bernerin visiot voisivat toteutua?

”Nyt on käynnistetty hankeselvitys, joka on lähetetty lausuntokierrokselle. Viimeistään ensi syksynä tiedämme, edetäänkö yhtiöhankkeessa pidemmälle. On mahdollista, että uusi yhtiö voisi aloittaa vuoden 2018 alussa.”

Tieverkon yhtiöittämisen lisäksi liikenne- ja viestintäministeriössä on käynnissä muitakin tavallista suurempia liikenteeseen liittyviä hankkeita. Tärkein niistä on viime syksynä käynnistetty Liikennekaari-hanke.

Sen tavoitteena on digitalisoida Suomen liikenne ja tuoda liikenteeseen uusia palveluja. Nämä palvelut voisivat olla taksipalvelu Uberin kaltaisia uudenlaisia liikennepalveluita.

Teiden yhtiöittäminen ei suoraan liity Liikennekaari-hankkeeseen, mutta suunnitelmat yhtiöittämisestä on laadittu niin, että toteutuakseen ne vaativat myös Liikennekaaren suunnitelmien toteutumisen.

HS kysyi: 1. Paljonko olisit valmis maksamaan pyörä- ja autoteiden käytöstä vuodessa? 2. Mitä ajatuksia suunnitelmat väylien käytön veloituksesta herättävät?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta: Kallein rengassetti on 300 euroa kalliimpi kuin halvin – miksi?

Auto

Pelottaako autolla ajaminen? – Vastaa HS:n kyselyyn ja teemme jutun siitä, miten autoilupelosta pääsee eroon

Autot

Autot ovat nyt täynnä hienoja ja kalliita ominaisuuksia, mutta autoilijat eivät käytä niitä, kertoo tutkimus

Autoilu