Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisen supersähköauton varaukset alkavat

Toroidionin hinta on vielä arvoitus – kuten myös se, milloin auto tulee markkinoille.

Auto
 
Janne Järvinen
Toroidion esiteltiin huhtikuussa 2015 Monacossa.
Toroidion esiteltiin huhtikuussa 2015 Monacossa. Kuva: Janne Järvinen

Maailman tehokkainta sähköautoa kehittävän Toroidionin toimitusjohtaja Pasi Pennanen sai juuri Ornamo-muotoilupalkinnon, mutta se ei ehkä ole nyt Pennasella päällimmäisenä mielessä.

Lauantaina Tammisaaressa Pennanen järjestää Toroidionin kannalta merkittävän tapahtuman. Silloin asiakkaat pääsevät varaamaan suomalaisvalmisteisen supersähköauto 1MW:n itselleen.

”En osaa vielä sanoa, millainen varausmaksu se on, mutta eiköhän se lauantaihin mennessä selviä”, Pennanen sanoo torstaina.

Toroidionista on nähty vasta tekninen prototyyppi, ja varauksilla yritys pyrkii saamaan rahaa tuotantoauton valmistuksen aloittamista varten. Pennanen on sanonut, että tuotantoauto voisi valmistua vuonna 2018. (Lue lisää autosta täältä)

Samassa tilaisuudessa sijoittajien on mahdollista tehdä sijoituksia Toroidioniin, mutta paikan päälle voi tulla ihan muuten vaan.

”Se on sellainen rento, yleisölle avoin tapahtuma, jossa julkistetaan vähän sitä sun tätä. On viihdettä ja sen sellaista”, Pennanen sanoo.

Tapahtuma järjestetään autokaupassa Tammisaaressa kello 9– 15.

Kalifornialainen sähköautovalmistaja Tesla julkaisi hiljattain edullisen luokan sähköauton, jota pystyi niin ikään varaamaan etukäteen, vaikka auto julkaistaan vasta myöhemmin.

Teslan Model 3:n julkistus antoi uskoa sähköautoa kehittävälle firmalle, vaikka Toroidionin auto onkin täysin eri hintaluokassa.

”Mitä niitä Tesloja nyt on varattu, taidetaan mennä yli kolmessasadassatuhannessa? Kun varausmaksu on 1 000 dollaria, niin siinä on kolmesataamiljoonaa rahaa. Kyllä sillä pitäisi tuotekehitysprojektin pyöräyttää käyntiin.”

Toroidionillakin olisi rahalle tarvetta, sillä sellainen tuotekehitysprojekti pitäisi nyt käynnistää. Yhtiö aikoo nimittäin ryhtyä valmistamaan superautonsa lisäksi suurille massoille suunnattua edullisempaa autoa.

”Totta kai. Kyllä niille on kysyntää. Ja kyllä Suomessa autoteollisuusosaamista on.”

Pennasen mukaan tällainen tuote on silti vielä ”vuosien päässä”.

”1,5–2,5 vuotta siinä menee, ennen kuin niitä voisi alkaa putkahdella tuotantolinjalta.”

Pennanen sanoo, että sijoittajilla on ollut paljon kiinnostusta Toroidionia kohtaan. Siksi sijoituksia varten on perustettu oma yhtiö Green Speed Fund Oy.

”On hyvä, että siellä on osaaja hommissa. Olemme ohjanneet kaikki kiinnostuneet sijoittajat hänelle, ja hän ottaa niistä nyt koppia. Meille olisi ollut mahdoton urakka hoitaa tätä asiaa.”

Pennanen ei osaa sanoa varsinaisia lukuja, mutta kuulemma lukuisia sijoittajia on jo mukana.

”Toivon mukaan saisimme sijoituskierroksen hyvin maaliin ja saataisiin pääomaa kasaan, että pystyttäisiin starttaamaan voimalinjan teollinen valmistus ja myymään noita superautoja sellainen määrä, että saisimme volyymiauton ja -tuotteiden valmistus alkamaan.”

Mutta miten ison rahakasan päällä pitäisi sitten istua, jotta olisi mahdollista ostaa se Toroidion 1MW-supersähköauto?

”Hyvä kysymys. Eiköhän tämäkin selviä lauantaihin mennessä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit