Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri vahvisti: Lähes kaikki saksalaiset auton­valmistajat ovat muunnelleet typpioksidi­päästöjä

Raportti vahvistaa julkisuuteen vuotaneet tiedot, että Saksan autoteollisuus on muuntanut päästöjä, ei vain Volkswagen.

Auto
 
Thierry Roge / Reuters
Spiegelin mukaan Boschin epäillään toimittaneen useille saksalaisille autonvalmistajille dieselpäästöjen manipulointiin tarkoitettuja laitteistoja.
Spiegelin mukaan Boschin epäillään toimittaneen useille saksalaisille autonvalmistajille dieselpäästöjen manipulointiin tarkoitettuja laitteistoja. Kuva: Thierry Roge / Reuters

Saksalaiset autonvalmistajat ovat käyttäneet dieselpäästöjen manipulointiin tarkoitettuja laitteistoja.

Tiedon vahvisti Saksan liikenneministeri Alexander Dobrindt perjantaina iltapäivällä, kun hän julkisti ministeriön tutkimusraportin saksalaisten autonvalmistajien diesel-autojen päästöjen muuntelusta perjantaina iltapäivällä Berliinissä.

Raportti vahvistaa julkisuuteen vuotaneet tiedot, että lähes koko Saksan autoteollisuus on muuntanut päästöjä, ei vain Volkswagen.

Lisäksi Der Spiegel-lehden tietojen mukaan teknologiakonserni Bosch on toimittanut moottoreiden päästöjen manipuloinnissa käytettäviä ohjelmistoja kaikille saksalaisille autonvalmistajille.

Liikenneministeriön mukaan voi olla, että noin 630 000 diesel-autoa kutsutaan takaisin.

Diesel-autojen moottoreiden päästöjä ovat muunnelleet myös Mercedes, Opel ja Porsche. Ne ovat kuitenkin toimineet eri tavalla kuin VW. Muut autonvalmistajat käyttivät laitteistoa, joka kytki päästöjen puhdistuksen moottorissa pois päältä tietyssä ulkolämpötilassa.

Esimerkiksi Mercedeksen malleissa puhdistus oli päällä vain, jos ulkolämpötila oli yli 10 astetta. Autonvalmistajat halusivat näin suojata kylmemmissä lämpötiloissa moottoria.

EU:ssa tämä muuntelu ei ole suoraan kiellettyä, mutta sitä pidetään eettisesti arveluttavana. Yhdysvalloissa laki kieltää puhdistusohjelman pois kytkemisen lämpötilan perusteella.

Liikenneministeriö päätti käydä kaikki autonvalmistajat läpi sen jälkeen, kun viime syksynä paljastui Volkswagen-konsernin huijaus diesel-autojen päästömittauksissa.

Saksan ajoneuvovirasto (KBA) on testannut yhteensä 53 automallia niin laboratorio- kuin tavallisissa liikenneolosuhteissa. Tutkituista malleista 27:n typpioksidipäästöt olivat lain sallimissa rajoissa, mutta lopuissa raja-arvot ylittyivät.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan liikenneministeriö myös kertoi etukäteen autonvalmistajille, mitä raportissa on käynyt ilmi.

Autojen päästöjen asiantuntija, VTT:n johtava tutkija Juhani Laurikko ei perjantai-iltana vielä ottanut paljastuneisiin tietoihin kantaa, sillä tiedot ovat vielä epätarkkoja.

Paljastukset eivät kuitenkaan tulleet yllätyksenä.

”Suoraan sanoen ei tämä kauheasti hätkäytä.”

Laurikko pitää mahdollisena, että teknologiakonserni Bosch olisi toimittanut autonvalmistajille vain kehitystyökaluja, ei lopullisia huijausohjelmistoja.

”Käsittääkseni autotehtaat tekevät itse työkaluille loppusäädöt ja vastaavat loppupeleissä siitä, miten ohjelmisto toimii.”

Autoyhtiöiden luottamus sai ison lommon viime syksynä, kun Saksan suurin autonvalmistaja Volkswagen jäi kiinni dieselautojen päästöjen manipuloinnista päästömittaustilanteissa.

Volkswagen ilmoitti perjantaina, että yhtiö aikoo varata 16,2 miljardia euroa päästöskandaalin hoitoon. Yhtiö kertoi myös viime vuoden tuloksestaan, jonka päästöskandaali oli painanut lähes 1,6 miljardia euroa tappiolle. Kyseessä on Volkswagenin historian suurin tappio.

Tällä viikolla japanilainen autoyhtiö Mitsubishi tunnusti, että yhtiö on vääristellyt autojensa polttoaineenkulutukseen liittyviä testituloksia.

Oikaisu 24.4.2016 kello 14.58: Päästöjä muunnelleisiin automerkkeihin ei kuulu BMW vaan Porsche.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit