Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällaisilla autoilla Suomessa ajetaan: Idässä kulkupelien keski-ikä jopa kaksinkertainen etelään verrattuna

HS selvitti autojen keski-iät eri puolilla Suomea.

Auto
 
HSTV-keskustelu: Kuinka iso riski ikivanhat autot ovat liikenteessä?
HSTV-keskustelu: Kuinka iso riski ikivanhat autot ovat liikenteessä?
HSTV:n keskustelussa puidaan sitä, kuinka iso riski vanhat autot ovat liikenteessä. Suomalaisautojen kuntoa arvioi johtava asiantuntija Erik Asplund Trafista. Toimittaja: Jussi Sippola.

Espoolainen Mehmet Uykun on ajanut Kauniaisissa kauppakeskuksen pihaan ihmeen. Se on musta BMW-merkkinen auto, joka kiiltää, kuten tuliterällä autolla on tapana.

Ihmeellisen BMW X-Drive 320D:stä tekee se, että auto on upouusi. Sellaiset ovat Suomessa harvassa: Suomen henkilöautojen keski-ikä on Liikenteen turvallisuusviraston Trafin tuoreimpien tilastojen mukaan 11,3 vuotta.

Mustan Bemarin vieressä seisova Uykun hätkähtää, kun kuulee autojen keski-iästä.

”Ei voi olla totta. Mutta niin se vain on, että suomalaisella ei taida olla oikeutta ajaa hienolla autolla. Ruotsissa tilanne on ihan toinen”, Uykun sanoo. Hän on asunut Suomessa 27 vuotta ja pyörittää Espoossa ravintolaa.

Toisenlainen tilanne on tavallaan myös Kauniaisissa, sillä siellä ajetaan Suomen keski-iältään nuorimmilla autoilla.

”Ai. No kuinka vanhoja autot ovat täällä?” Uykun kysyy.

Kauniaisissa autot ovat keskimäärin 8,1-vuotiaita.

”Älä, niin vanhoja! En olisi uskonut. Itse vaihdan kolmen vuoden välein, mutta se johtuukin siitä, että olen yrittäjä ja tienaan vähän enemmän.”

Yukun arvelee, että suomalaiset ostaisivat enemmän ja uudempia autoja, jos autovero olisi täällä järkevämpi.

”Muissa Euroopan maissa auto on kuin roska, jonka voi heittää pois. Täällä et voi heittää, koska autovero on niin korkea.”

Uudempia autoja Suomen teille haluaisi myös Trafin tietojohtaja Juha Kenraali. Siihen on monia syitä.

”Uudet autot ovat turvallisempia ja ympäristöystävällisempiä. Uusien autojen keskimääräinen hiilidioksidipäästö on pudonnut noin viisi grammaa joka vuosi. Yksittäisen auton kannalta se ei tarkoita hirveästi, mutta koko autokannassa se tuntuu.”

Suomen autokanta on eurooppalaiseen tasoon verrattuna vanhaa. Euroopan autonvalmistajien liiton ACEA:n tilastojen mukaan vuonna 2014 autojen keski-ikä Euroopassa oli 9,8 vuotta.

”Jos vertaamme Suomea EU-maihin ja muihin Suomen kaltaisiin maihin, kuten Skandinavian maihin ja esimerkiksi Saksaan, meidän autokantamme on keskimäärin pari vuotta vanhempaa”, Kenraali sanoo.

Autojen keski-iät eroavat suuresti myös eri puolilla Suomea. Kun pääkaupunkiseudulla ajellaan keskimäärin alle kymmenen vuotta vanhoilla autoilla, Itä-Suomessa körötellään 14–15-vuotiailla autoilla.

Esimerkiksi Outokummussa henkilöautojen keski-ikä on Trafin maaliskuun lopun tietojen mukaan 15 vuotta.

Sama keski-ikä on autoilla Karvian kunnassa Satakunnassa. Keski-ikätilaston ykköspaikka ei yllätä Tero Raitaluomaa, joka pyörittää autokorjaamoa Karvialla, noin kilometrin päässä kunnan komeasta puukirkosta.

Trafin tilastojen mukaan Karvialle on rekisteröity 1 477 henkilöautoa, joiden pitkässä iässä myös Raitaluoman korjaamolla on ollut osansa.

”No onhan se saavutus sekin. Tosin voisihan niitä hommia enemmänkin olla”, hän sanoo.

Viitisen vuotta autokorjaamon puikoissa ollut Raitaluoma uskoo, että uuden auton osto on monelle liian kallis investointi.

”Ei tämä maailman tilanne kauheasti helpota. On kovaa aikaa, joten ihmiset ajavat olemassa olevilla. Näissä vanhoissa autoissa on usein mekaanisia vikoja, kun uusissa on sitten sähköpuolen juttuja ja vikakoodien poistoja”, Raitaluoma kuvailee.

Jotta Suomen autokanta alkaisi nuortua, Suomessa pitäisi rekisteröidä vuosittain yli 150 000 uutta henkilöautoa, Autoalan tiedotuskeskus laski viime vuonna.

Siitä ollaan kaukana, sillä viime vuonna uusia autoja myytiin yhteensä 109 000 kappaletta. Luku oli parempi kuin edellisenä vuonna, jona myynti jäi 3 000 autoa alemmas.

Myyntiä piristi erityisesti romutuspalkkiokokeilu, sanoo Trafin Kenraali.

Vuoden loppuun kestäneen kokeilun kautta Suomen teille tuli noin 8 000 uutta autoa. Trafin tutkimuksen mukaan noin 60 prosenttia näistä autoista olisi jäänyt hankkimatta ilman kokeilua.

Romutuspalkkiokokeilun tarkoituksena oli uudistaa Suomen autokantaa. Kokeilussa uudesta autosta sai 1 500 euron alennuksen, kunhan ostaja vei samalla vanhan autonsa romutukseen.

Romutuspalkkiokokeilun yhteydessä romutettujen autojen keski-ikä oli 18,6 vuotta. Kokeilun jatkosta ei ole tietoa.

”Jatko vaatisi poliittisen päätöksen. Trafi näkee nämä tulokset myönteisinä ja rohkaisevina”, Kenraali sanoo.

Tuli kampanjalle jatkoa tai ei, autoala uskoo, että tästä vuodesta tulee autokaupan kannalta edellistä parempi. Autoala ennustaa, että tänä vuonna autoja kävisi kaupaksi 112 500 kappaletta.

Sami Kero / HS
Tuliterällä BMW:llä autoileva ravintolayrittäjä Mehmet Uykun ihmettelee, miten kukaan voi ajaa yli kymmenen vuotta vanhalla autolla.
Tuliterällä BMW:llä autoileva ravintolayrittäjä Mehmet Uykun ihmettelee, miten kukaan voi ajaa yli kymmenen vuotta vanhalla autolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit