Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

V8-Jaguar on ärsytetty kissapeto

Auto
 
Helsingin Sanomat
V8-Jaguar on ärsytetty kissapeto
V8-Jaguar on ärsytetty kissapeto
Ilkka Lyyjynen on jenkkiautomiehiä, mutta on ihastunut brittiläiseen kilpa-Jaguariin. Toimittaja, kuvaus ja editointi Kimmo Taskinen HS.

Toisen maailmansodan aikana Jaguar-yhtiössä käynnistettiin kahdella nokka-akselilla varustetun 3,4-litraisen moottorin suunnittelu. Suunnittelutyö onnistui erinomaisesti. Kun uusi tuote esiteltiin Lontoon autonäyttelyssä vuonna 1948, se sai yleisön haukkomaan henkeään. Suorituskykyinen moottori piti pintansa Jaguar-autojen voimanlähteenä seuraavien neljän vuosikymmenen ajan. Näyttelyauto, jossa uusi moottori esiteltiin, oli Jaguar XK.

Jaguar XK vuodelta 1952 on kiinnostava laite. Alkuperäinen 1950-luvun XK-malli oli jo valmiiksi raju auto, mutta espoolaisen Ilkka Lyyjysen kissapeto on saanut lisää puhtia monen muutoksen voimin. Auton monimutkainen nimi on kokonaisuudessaan Jaguar XK 120 Coupe Race Modified V8. "Tämä on täysiverinen kilpa-auto", kokenut autoentusiasti toteaa.

Viritetty peto ei nauti ruuhkassa ajelusta, se on parhaimmillaan rataolosuhteissa. 500-hevosvoimaisen auton tehot eivät jää huomaamatta tavalliselta kaduntallaajaltakaan. Auton äänet ovat rouheat. Perinteinen Jaguarin moottori ei riittänyt tämän auton rakentajalle.

Autoa rakennettiin viisitoista vuotta. "Mukavuuden tilalle haettiin radikaalia urheiluautoa", Lyyjynen kertoo. Autosta on vaihdettu koko tekniikka. Auton keulalla majailee V8-ruiskumoottori ja laatikko on kuusivaihteinen.

Auto on juuri saatu valmiiksi. Sillä on ajettu nykyisen tekniikan aikana vain muutama sata kilometriä. Kulkupelin rakentamisesta vastaava omistaja ei päässyt koskaan nauttimaan luomuksestaan. Kuolintapauksen vuoksi auto päätyi Lyyjysen kokoelmiin ja on nyt myynnissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit