Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autokoululiitto: Opetuslupaopetuksen huono laatu heikentää liikenneturvallisuutta

Vanhemmat kyllä opettavat auton hallintaa, mutta se on vain murto-osa ajo-opetuksen kokonaisuudesta, sanoo liiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi.

Auto
 
Trond H. Trosdahl
Vanhempien joukosta löytyy erinomaisia opettajia, mutta laajasti tarkasteltuna opetuslupaopetuksessa on Autokoululiiton mukaan puutteita.
Vanhempien joukosta löytyy erinomaisia opettajia, mutta laajasti tarkasteltuna opetuslupaopetuksessa on Autokoululiiton mukaan puutteita. Kuva: Trond H. Trosdahl

Autokoululiitto otti tiistaina vahvasti kantaa opetuslupaopetuksen puutteisiin. Kaikki opetusluvalla esimerkiksi jälkikasvuaan opettavat vanhemmat eivät ole tehtävään riittävän päteviä ja opetuslupaopetuksessa oppilas ei välttämättä saa ajamiseen riittävää teoriapohjaa.

Seurauksena voi olla liikenneturvallisuuden heikentyminen.

”Opetuslupien suosio on hienoisessa kasvussa: vaikka joukossa on erinomaisia opettajavanhempia, laajasti tarkasteltuna opetuslupaopetuksessa on puutteita”, sanoo Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi liiton tiedotteessa.

Jokilampi täsmentää HS:lle, että vanhemmat kyllä opettavat auton hallintaa, mutta se on vain ”murto-osa ajo-opetuksen kokonaisuudesta”. Ammattiopettaja kykenee lisäksi oikomaan vääriä asenteita ja kitkemään vanhempien ajotavasta poimittuja virheitä.

”Liikenteessä suurin osa virheistä on havaintovirheitä. Ohjaamisen lisäksi pitää opettaa myös katseen liikuttamista ja sitä, miten havaintoja tehdään. Tilannenopeuksien opettaminen on toinen tärkeä asia – neljäkymppiä voi olla kova nopeus taajamassa. Kolmas on turvaväli”, Jokilampi listaa.

”Nuorten osalta on menty tosi hyvään suountaan – esimerkiksi pakollinen mopo-opetus pudotti loukkaantuneiden mopoilijoiden määrää 40 prosenttia. Kyllä ammattitaitoisen liikenneopettajan työllä on saanut hyviä tuloksia.”

Onnettomuuksien vähenemiseen vaikutti myös se, että lakimuutos myös vähensi mopoilua.

Jokilammen mukaan opetusluvalla opettamisen yleistyminen voisi periaatteessa siis lisätä loukkaantumisia, joten hän haluaa ”ainakin varoittaa asiasta ajoissa”.

Jokilampi kiistää, että ulostulo olisi kannanotto opetuslupaopetuksen kaupalliseen välittämiseen ryhtynyttä Ratti.fi-palvelua vastaan. Ratti.fi on luvannut ajokortteja noin tuhat euroa halvemmalla kuin perinteiset autokoulut. Laki opetusluvasta uudistui 2014, ja nykyisin opetusluvan hankkinut opettaja saa kolmen vuoden aikana ottaa myös kolme perheen ulkopuolista oppilasta.

”Emme ota kantaa yksittäisen yrittäjän toimintaan. Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että isä tai äiti opettaa, mutta jos sitä tehdään bisneksenä, asia menee väärään suuntaan”, Jokilampi sanoo.

Ratkaisuksi opetusluvalla opettamisen ongelmiin Autokoululiitto on keksinyt Opetuslupa by Autokoulu -konseptin, jossa autokoulut tarjoavat opetuslupalaisille räätälöidyn valikoiman autokoulupalveluja. Sellaisia, joita on vaikeaa opettaa opetusluvalla: esimerkiksi pimeän ajon ja liukkaan radan kurssit, joissa yhdistetään teoria- ja ajo-opetusta. Ne ovat liiton mukaan olleet suosittuja opetuslupalaisten keskuudessa jo nyt.

”On äärimmäisen tärkeää, että oppilaat saavat ammattitaitoista, tietopuolista teoriaopetusta ennen varsinaista ajoharjoitetta, ja tämä on nimenomaan ollut opetuslupaopetuksen yksi puute”, Jokilampi kertoo.

”Yksikin ajotunti ammattilaisen kanssa voi olla hyödyllinen.”

Autokoululiitto kertoo, että se tarjoaa opetuslupapalveluja parantaakseen liikenneturvallisuutta. Se on myös keino saada lisää maksavia asiakkaita taloustilanteessa, joka on muun muassa laskenut autokoulun perusvaiheen keskihintoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae autojuttuja

”Se ei törrötä, se seisoo” – Hämeenlinna kaatoi Sunny Car Centerin mainostornin

Renkaiden nettikaupassa kannattaa olla tarkkana – saksalaiskaupan hintavirhe aiheutti valituspiikin

Auto

Penkit valaan peniksestä, ratti alligaattorista – onko tässä maailman röyhkein autonvalmistaja?

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Oikukas Vanha leidi on arvonsa tunteva kaunotar – vuoden 1941 Cadillac on todellinen muotovalio

Autotallien aarteet

Auto käynnistyy kännykällä – autonavaimet ovat pian historiaa

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Talvikeli on pian täällä – vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta

Auto

Näistä pysäköintivirhemaksuista valitetaan eniten – ja suurin osa valituksista hylätään

Pysäköinti

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Reseptit