Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autokoululiitto jyrähti opetuslupaopetuksen puutteista, mutta onko väitteissä perää?

Opetusluvilla ajamaan opettelevien määrä on kasvussa.

Auto
 

Opetuslupaopetuksessa on puutteita, väittää Autokoululiitto.

Mutta onko väitteessä perää?

Liitto lähetti tiistaina tiedotteen, jonka otsikossa Autokoululiitto ”jyrähtää opetuslupaopetuksen heikkouksista”.

Jyrähdyksen taustalla oli huoli opetuslupaopetuksen huonosta laadusta ja sen seurauksista liikenneturvallisuuteen.

”Opetuslupien suosio on hienoisessa kasvussa: vaikka joukossa on erinomaisia opettajavanhempia, niin laajasti tarkasteltuna opetuslupaopetuksessa on puutteita”, Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi sanoi tiedotteessa.

Hän jatkoi antamalla esimerkin.

”Esimerkiksi viihteellisessä Äidin ja isän autokoulu –ohjelmassa todellisetkin heikkoudet tulivat esiin. Vaaratilanteita kuitataan olankohautuksilla ja jopa naureskelulla.”

Vaaratilanteille naureskelu on toki huolestuttavaa, mutta onko huolelle opetuslupaopetuksen heikkouksista muita perusteita kuin viihteellinen televisio-ohjelma?

Kysytäänpä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista, onko Autokoululiiton huoli aiheellinen?

”Me emme näe tätä asiaa samalla tavalla kuin Autokoululiitto”, sanoo osastopäällikkö Kimmo Pylväs Trafista.

”Meillä ei ole mitään tutkimuksellista näyttöä siitä, että opetuslupa tuottaisi huonompia tuloksia kuin autokoulujärjestelmä. Kyllä opetuslupaoppilaat tuntuvat pärjäävän liikenteessä ihan yhtä lailla”, hän jatkaa.

Pylväs huomauttaa, että opetuslupaopetukseen liittyy myös hyötyjä, jotka puuttuvat perinteisestä autokoulusta.

”Voi olla, että opetuslupaopetuksessa vanhemmat seuraavat lapsen ajoa aktiivisesti myös tutkinnon suorittamisen jälkeen ja sitoutuvat opettamaan lastaan myöhemminkin. Autokoulussa taas koulu käydään, tehdään pakolliset opetukset ja sitten ajetaan. Autokoulun homma loppuu siihen.”

Autokoulujen kouluttamat autoilijat läpäisevät kuitenkin ajokokeen hieman useammin kuin opetusluvalla ajamaan oppineet. Viime vuonna opetusluvalla autokoulujen kouluttamista kuskeista 82 prosenttia läpäisi ajokokeen ensimmäisellä kerralla, kun opetusluvalla ajaneilla luku oli 71 prosenttia.

Autokoulubisnes on tietynlaisen murroksen edessä, kun alalle on tullut uusia yrittäjiä, jotka hyödyntyvät opetusluvalla opettamista. Uusi Ratti.fi-palvelu pyrkii rakentamaan autokoulujen Uberin välittämällä opetuslupaopettajia ja tarjoamalla ajokortteja halvemmalla kuin autokoulut.

HS:n haastattelussa Jokilampi kiisti, että ”jyrähdys” opetuslupaopetuksen heikkouksista liittyisi autokoulubisnekseen tuleviin uusiin yrittäjiin.

Autokoulujen bisnes kuitenkin on uuden edessä.

Trafin alkuvuoden tilastot kertovat, että opetuslupien määrä on hienoisessa nousussa samalla kun autokoulujen kautta suoritetut tutkinnot ovat laskussa.

Tämän vuoden tammi-maaliskuussa tutkintoja oli suoritettu opetusluvan kautta noin 3 200. Viime vuonna samalla ajanjaksolla opetusluvalla suoritettuja B-ajokortin tutkintoja oli noin 2 500, ja vuotta aiemmin 1 100.

Autokoulujen oppilasmäärät sen sijaan ovat laskussa, kun tarkastellaan tammi-maaliskuun tilastoja viime vuosilta.

Vuonna 2014 tammi-maaliskuun aikana B-ajokortin sai autokoulun kautta noin 15 700 ihmistä, viime vuonna luku oli samalla ajanjaksolla 15 400 ja tänä vuonna 13 100.

Kaiken kaikkiaan autokoulun käy kuitenkin valtaosa autoilijoista. Viime vuonna ajokokeen läpäisi yhteensä 160 978 autoilijaa, joista 125 087 oli käynyt autokoulun.

Autokoululiitto ajaa autokoulujen asiaa Suomessa, joten on ymmärrettävää, että opetuslupaopetuksen yleistyminen saa liiton reagoimaan.

”Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että isä tai äiti opettaa, mutta jos sitä tehdään bisneksenä, asia menee väärään suuntaan”, puheenjohtaja Jokilampi sanoi HS:lle.

Autokoululiitto kertoi myös kehittävänsä omaa uutta opetuslupapalvelua, joka kulkee nimellä Opetuslupa By Autokoulu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit