Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teslan Model 3 -autoa varattu jo 400 000 kappaletta – toimitukset voivat venyä ensi vuosikymmenelle

”Autona, tarinana ja tuotteena Tesla on toki upea, muttei ehkä nyt aivan niin megalomaanisen fantastisen vallankumouksellinen, kuin moni tuntuu uskovan”, sanoo Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio.

Auto
 

Hiljattain Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ilmoitti, että Teslan odotettuun, noin 35 000 dollarin hintaiseen Model 3 -sähköautoon on tulossa sama Ludicrous-ajotila kuin sen Model S ja Model X-autossa on.

Kyseessä on sananmukaisesti järjettömän nopean kiihdytyksen mahdollistava ajotila, jonka voimin esimerkiksi Model S singahtaa 0–100 km/h vajaassa kolmessa sekunnissa.

Uutinen saattaa ennestään lisätä ihmisten innokkuutta varata ennakkoon tuhannen dollarin tai euron hintaan Model 3 -autoa.

Varausmaksuja Tesla todella tarvitsee esimerkiksi tuotantokustannuksien kattamiseksi, sillä autoja pitäisi valmistaa aika kovaan tahtiin: niitä on varattu tähän mennessä noin 400 000 kappaletta.

Autojen toimitusten pitäisi alkaa ensi vuoden lopussa, mutta viimeisimpinä autonsa varanneet saattavat joutua odottamaan autoaan jopa vuoteen 2020 asti, arvioi talouslehti Fortune.

Tälle arviolle pontta tuo toimitusjohtaja Muskin kommentti. Hän on sanonut, että Teslan täytyy ”ehdottomasti miettiä uudelleen tuotantosuunnitelmiaan”.

Tämän hän sanoi itse asiassa jo silloin, kun autoja oli varattu vasta 200 000 kappaletta.

Tesla alkaa olla Model 3 -autollaan isojen poikien pelikentällä. Vaikka jo aiemmin tästä omaehtoisesta sähköautonvalmistajasta on puhuttu paljon, Model 3:n tiimoilta siitä saattaa tulla oikeasti merkittävä peluri automaailmassa.

Merkittävyyden nimittäin lopulta määrittää se, kuinka paljon autoja myy.

Jos kaikki 400 000 varaajaa tosiaan ostavat auton, Model 3 nousee monen suositun volyymimallin kintereille. Suurin piirtein samoissa myyntilukemissa nimittäin on sellaisia autoja kuin BMW 3 -sarja, Mazda 3 -sarja ja Toyota Yaris.

Tässä vertailussa on kuitenkin – tavallaan – tietynlainen laskuvirhe, muistuttaa Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

”Vaikka Tesla lopettaisi nyt Model S:n ja uuden Model X:n valmistamisen ja keskittyisi täysin Model 3:n valmistamiseen, 400 000 ennakkotilausautoa on toimitettu kenties vuoteen 2021 mennessä. Samaan aikaan esimerkiksi Fordin F-sarjan pick-up -autoja ehditään valmistaa lähes 5 miljoonaa kappaletta.”

Vaikka autoja on siis periaatteessa myyty muutamassa kuukaudessa ennätysmäärä ennakkoon, todellisuudessa myynti realisoituu vasta usean vuoden kuluessa.

Tähän mennessä Tesla on koko olemassaolonsa aikana toimittanut vasta noin 100 000 autoa asiakkaille.

Muutaman vuoden sisällä sen pitäisi viisinkertaistaa tämä määrä.

Asiaa auttaa se, että Tesla on jo tässä vaiheessa kerännyt ainakin 400 miljoonaa dollaria varausmaksuilla, joita se otti Model 3 -auton varanneilta.

”Tuotantokapasiteetin nostaminen ja rakentaminen vaatii aikansa – ja se on kallista lystiä se. Toki tiedämme, että Muskin taskut ovat syvät”, Kallio sanoo.

Lisäksi Tesla on päässyt oppimaan omista virheistään. Sillä oli ongelmia X-mallinsa tuotannon kanssa, eikä firma varmasti toista noita virheitä. X-malli myöhästyi vuosia, ja kun se viimein oli valmis, toimitukset takkuilivat.

Tesla tekee automarkkinoilla monia asioita toisin kuin perinteiset valmistajat. Se ei esimerkiksi ole Kallion luotsaaman Autotuojat ry:n edunvalvonnan piirissä.

Kallio ei halua kuitenkaan olla maalaamassa piruja seinille.

”Autona, tarinana ja tuotteena Tesla on toki upea, muttei ehkä nyt aivan niin megalomaanisen fantastisen vallankumouksellinen, kuin moni tuntuu uskovan. Hieno, uusi automerkki, joka on toiminut omalta osaltaan sähköautoilun päänavaajana.”

On mielenkiintoista nähdä, kuinka moni 400 000 varaajasta lopulta tulee auton lunastamaan

Mikäli kaikki varaajat lunastavat auton, Tesla myisi niitä 14 miljardilla dollarilla olettaen, että hinta on sen 35 000 dollaria. Laitetaan tuohon päälle vielä lisävarusteita, ja summa pyörinee jossain 14 ja 20 miljardin välimaastossa.

Se on ennenkuulumaton summa minkä tahansa uuden tuotteen lanseeraamisen yhteydessä.

Suomessakin moni varasi Teslan. Mitä, jos kyllästyy odottamaan? Ovatko rahat menneet kankkulan kaivoon?

Tesla ei nimittäin hyväksy esimerkiksi sitä, että varauksensa siirtäisi toisen, ennalta sopimattoman ihmisen nimiin. Tämä kielletään varausehdoissa.

Ongelma ei kuitenkaan ole tämän näköinen. Mikäli tulee toisiin ajatuksiin, rahansa saa takaisin koska tahansa yksinkertaisesti peruuttamalla varauksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit