Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinasta tuli sähköautojen luvattu maa, mistä seurasi yllättäviä ongelmia

Sähköautot käyvät kaupaksi Kiinassa. Valtio tukee niiden ostoa voimakkaasti. Euroopassa suositut Teslat tosin käyvät niin huonosti kaupaksi, että Elon Musk joutui antamaan johtajilleen potkuja.

Auto
 
Mikko Paakkanen HS
Pekingiläinen Su Tianjun rakensi kiinalaisvalmisteisen BAIC E150 EV -sähköautonsa voimanlähteeksi pitkille maantiematkoille perävaunun, jossa on generaattori ja muuntaja.
Pekingiläinen Su Tianjun rakensi kiinalaisvalmisteisen BAIC E150 EV -sähköautonsa voimanlähteeksi pitkille maantiematkoille perävaunun, jossa on generaattori ja muuntaja. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Kiinassa on viime vuosien aikana alkanut sähköautojen buumi.

Se näkyy muun muassa siinä, että kiinalainen sähköautoja valmistava yritys Future Mobility Corp. on rekrytoinut merkittäviä johtajia BMW:n vihreän teknologian osastolta.

Rekrytoinnit ovat mainio konkreettinen esimerkki Kiinan panostuksista sähköautoihin. Puhutaan NEV-autoista eli New Energy Vehicleistä. Termi on Kiinan määritelmä vähäpäästöiselle autolle: se on joko täyssähköauto tai ladattava hybridi, jonka sähkömoottorilla pystyy ajamaan vähintään 50 kilometriä.

Tämä markkina-alue on nyt kovassa kasvussa, kun Kiina on tukenut hurjalla tavalla NEV-autoja. Asiassa on silti myös suuria kysymysmerkkejä.

Viimeisten parin vuoden aikana automediat ovat tämän tästä uutisoineet, kuinka Kiinan NEV-autojen myyntiluvut ovat kasvaneet ja prosentuaalinen kasvu on ollut huimaa.

NEV-innostus on ruokkinut sähköautoja tekeviä startup-yrityksiä sekä teknologiajättejä. Uusia konseptejakin on esitelty, muun muassa LeSee-yrityksen huomiota herättänyt konseptiauto.

Oli jo aikakin.

Kiinan autoteollisuus on kasvanut nopeasti. Kiina tuotti vuonna 2000 noin kaksi miljoonaa autoa – vähemmän kuin Espanja. Mutta vuonna 2014 Kiinassa myytiin jo yli 23 miljoonaa autoa – enemmän kuin millään muulla suurella markkina-alueella.

Vähäpäästöiset autot olivat kuitenkin Kiinassa pitkään täysin lapsipuolen asemassa, mikä on aiheuttanut maan suurissa kaupungeissa katastrofin.

Kiinan suuret kaupungit ovat tällä hetkellä niin saastuneita, että esimerkiksi yritysten on vaikea saada ihmisiä palkattua firmojen Kiinassa sijaitseviin toimipisteisiin.

Silkka saasteongelma ei kuitenkaan saanut ihmisiä sähköautokaupoille. Esimerkiksi vuoden 2014 alkuun mennessä Kiinassa myytiin 600 sähköautoa kuukaudessa.

Loppuvuodesta 2014 kuitenkin tapahtui jotain. Vuoden viimeisellä neljänneksellä Kiinassa myytiin yhtäkkiä monikertainen määrä sähköautoja. Yksin joulukuussa niitä myytiin 27 000 kappaletta.

Yksi syy tähän hyppyyn saattoi olla se, että Kiina poisti kokonaan veron syyskuussa 2014 sähköautoilta.

Kyse oli vain kymmenen prosentin veronpoistosta, mutta esimerkiksi talouslehti Fortunen mukaan Kiinassa valtiolta tuleva ohjaus on aiemminkin vaikuttanut todella paljon siihen, miten kiinalainen kuluttajana käyttäytyy.

Toinen syy ovat polttomoottoriautoille asetetut tiukat rajoitukset. Monissa Kiinan suurissa kaupungeissa politiikka on karrikoiden sanoen: jos haluat auton, sen on oltava sähköauto, tai ainakin vähäpäästöinen auto. Muuten lupia ei heru. Puhutaan ”rekisteröintilotosta”.

Ja vielä yksi syy saattaa olla se, että kiinalaisvalmisteiset autot ovat viimein nousseet edes jonkinlaiselle tasolle, joka miellyttää asiakkaita riittävästi.

(Kiina ei muuten ole ainoa esimerkki siitä, mitä valtion ohjauksella saadaan aikaan. Esimerkiksi Norja on maailman sähköautomekka nimenomaan siksi, että valtio on tukenut sähköautoilua vahvasti.)

Vuonna 2015 Kiinassa myytiin jo 300 000 uutta sähköautoa tai ladattavaa hybridiautoa. Lukema teki maailman suurimmasta automarkkina-alueesta myös maailman suurimman vähäpäästöisten autojen markkina-alueen.

Tänä vuonna odotetaan, että vähäpäästöisiä autoja myytäisiin 600 000 kappaletta. Presidentti Xi Jinping on sanonut, että Kiinan teillä tulee olla vuoteen 2020 mennessä viisi miljoonaa vähäpäästöistä autoa.

Kiinalainen autonvalmistaja Geely – joka on yksi maailman suurimmista autonvalmistajista – on ilmoittanut jo viime vuonna, että se aikoo tehdä liikevaihtonsa 90-prosenttisesti sähköautoilla vuoteen 2020 mennessä.

Viime kuussa Pekingin autonäyttelyssäkin oli esillä 147 erilaista sähköautoa ja ladattavaa hybridiautoa.

Mikä voisi mennä pieleen Kiinan liikenteen vihertämisessä?

Kysymys ei ole siitä, että kiinalaiset olisivat yhtäkkiä innostuneet sähköautoista.

Esimerkiksi Autonewsin haastattelema kiinalaissähköautoilija Song Yauyn kertoo ostaneensa kiinalaisvalmisteisen BAIC-merkkisen sähköauton, koska se oli ainoa tapa päästä autoilemaan.

Olihan se oli valtion etujen takia verrattain halpa, mutta pääsyy oli se, että ”rekisteröintilotossa” olisi saattanut joutua odottamaan lupaa autonomistajuuteen vuosia.

Verrattain vaatimattoman BAIC-sähköauton kanssa elo ei ole ongelmatonta.

Kylminä talvina auton 200 kilometrin toimintasäteestä lähtee puolet muun muassa autoa lämmittäessä, ja kesällä täytyy ajaa hikisenä, koska niin ikään ilmastointi syö toimintasädettä. Latausverkosto on olematon. Lisäksi Song kertoo Autonewsille, että auto on niin hiljainen, että se on vaaraksi jalankulkijoille.

Ja vielä yksi asia häntä häiritsee: Kiinassa kulkee urbaani legenda, jonka mukaan kiinalaissähköautot tuottavat radioaktiivista säteilyä.

”Olen huolissani”, Song kertoi.

Jos ratkaisu Kiinan liikenteen sähköistämiselle oli valtion ohjaus, se voi myös olla sen pahin ongelma.

Tähän mennessä Kiina on käyttänyt 4,6 miljardia dollaria vähäpäästöisten autojen tukemiseen. Jos valtio jostain syystä päättää lopettaa tukemisen, valmistetut sähköautot jäävä myyjien käsiin. Siksi valmistajien, niin kiinalaisten kuin ulkomaalaisten, täytyy seurata hyvin tarkasti Kiinan valtion päätöksiä.

Kiinan talouskasvu ei ole enää sitä, mitä se oli parikin vuotta sitten. Riskinä on, että edessä saattaa olla ongelmia myös sähköautojen tukemisen suhteen.

Jos valtio ei enää tue kansalaisten sähkö- ja ladattavien hybridiautojen hankintaa, kukaan ei niitä enää osta. Tämän huomaa siitä, miten varakkaat kiinalaiset käyttäytyvät.

He eivät osta kalliita sähköautoja kuten Teslaa, vaan päinvastoin jättimoottoreilla varustettuja saastehirmuja. Itse asiassa Teslalla on mennyt Kiinassa niin surkeasti, että firman toimitusjohtaja Elon Musk on potkinut yhtiön paikallista johtoa pihalle surkeiden tulosten takia.

Kiinalaisten mieltymykset eivät siis ole muuttuneet mihinkään, vaan vähäpäästöisten autojen markkinat toimivat pakkoelvytyksen keinoin. Tällä hetkellä Kiinan vähäpäästöisten autojen buumissa on siis pitkälti kysymys vanhasta kunnon tarjouksesta, josta on hankalaa kieltäytyä.

Moni kiinalainen kun on nykyään kuin Song Yayun: sähköautoilija olosuhteiden pakosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta: Kallein rengassetti on 300 euroa kalliimpi kuin halvin – miksi?

Auto

Pelottaako autolla ajaminen? – Vastaa HS:n kyselyyn ja teemme jutun siitä, miten autoilupelosta pääsee eroon

Autot

Autot ovat nyt täynnä hienoja ja kalliita ominaisuuksia, mutta autoilijat eivät käytä niitä, kertoo tutkimus

Autoilu