Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tullin näyttely paljastaa: Näin suomalaiset välttelivät autoveroa

Suomen autovero on aina ollut monimutkainen. Uuusi näyttely kertoo autoveron historiaa. Ja esittelee tapoja, miten veroa on kierretty.

Auto
 
Forselius
Toukokuussa 1900 Turkuun saapuu Saksasta laivalla Suomen ensimmäinen auto. Sen on tilannut kauppias Victor Forselius. Benz Velo Comfortable tullataan Turun tullikamarissa 2. toukokuuta 1900.
Toukokuussa 1900 Turkuun saapuu Saksasta laivalla Suomen ensimmäinen auto. Sen on tilannut kauppias Victor Forselius. Benz Velo Comfortable tullataan Turun tullikamarissa 2. toukokuuta 1900. Kuva: Forselius

Vuoden 1900 keväällä Turussa oltiin ihmeissään.

Satamaan saapui ulkomailta tuotuja vehkeitä, joita tullattiin hevoskärryinä. Todellisuudessa kyseessä oli selkeästi hevoskärryjä arvokkaammat ja tehokkaammat laitteet. Ne olivat automobiileja, autoja.

Halvalla meni tullista läpi, joten jotain piti keksiä.

Koska keskeinen erottava tekijä hevoskärryihin oli moottori, päätettiin, että moottori pitää tullata erikseen. Mutta koska tullaus perustui painoon, moottori olisi pitänyt irrottaa tullausta varten punnittavaksi, mikä oli kauhean hankalaa.

”Päätettiin, että moottorin paino on 30 prosenttia koko ajoneuvon painosta”, kertoo Tullimuseon museojohtaja Janne Nokki.

Suomenlinnan Tullimuseossa on esillä tällaisia historiallisia seikkoja, esineitä, dokumentteja ja anekdootteja otsikolla: Veroista vihatuin.

Kyse on tietenkin autoverosta ja sen historiasta. Ja voi pojat, siinä onkin ollut ihmettelemistä niin kansalaisille kuin viranomaisille.

Autoveroa on pyritty kiertämään mitä erikoisimmilla tavoilla.

Esimerkiksi 1950-luvun lopussa oli suosittua ostaa käytetty auto Saksasta, purkaa se osiksi, tuoda osat käytettyinä varaosina Suomeen ja koota auto taas uudestaan kasaan.

Tämä siksi, että varaosista ei maksettu autoveroa. Mutta jos ne ”varaosat” olisivat olleet auton muodossa yhteen liitettyinä, veroa olisi luonnollisesti pitänyt maksaa.

Nokkin mukaan tällaisia pyrkimyksiä on ollut myöhemminkin, mutta ne on osattu tullissa näyttää aika hyvin toteen, joten verojenkierto on ollut hankalampaa.

Sekin on saattanut vaikuttaa asiaan, että nykyään autot ovat niin monimutkaisia kapistuksia, että niiden purkaminen ja uudelleen kokoaminen voivat olla ylitsepääsemätön urakka itse kullekin kotimekaanikolle.

Toinen suosittu kikka oli käyttää hyväksi pakettiautojen verovapautta 1960-luvulla. Näin se onnistui:

Peitetään farmariauton takaikkunat auton sivuilta. Revitään takapenkit pois. Rakennetaan aikaisempien penkkien tilalle tietyt mitat täyttävä väliaikainen istuin (erittäin epämukava ja pehmustamaton). Hyväksytetään istuimet katsastusmiehellä. Käytetään uutta ”pakettiautoa” tavallisen perheauto tapaan.

”Meillä on esillä jäljitelmä sellaisesta väliaikaisesta istuimesta. Olivathan ne aika hirvityksiä”, Nokki sanoo.

Mutta raha ratkaisi. Pakettiautoksi muutetun henkilöauton hinnasta saattoi lähteä 60 prosenttia.

Tämäntyyppinen kikkailu on synnyttänyt Suomeen kokonaan omanlaisensa modifioitujen autojen kannan, josta voit lukea lisää tästä jutusta.

Suosittua oli myös kolariautojen tunti 1980-luvulla.

Kolariautot verotettiin uusina autoina, jos niillä oli ajettu ulkomailla alle 10 000 kilometriä ja alle puoli vuotta.

Uuden auton tullausarvo oli alempi, koska autonvalmistajat alensivat niiden myyntihintaa Suomen autoveron vuoksi. Vähän käytetyn kolariauton sai siis puolella käytetyn, ehjän auton verosta.

Vuonna 1985 ulkomailla käytetyn auton autovero säädettiin aina uuden auton veron suuruiseksi, ja kolariautojen tunti väheni.

Monia muitakin muutoksia ja erikoisuuksia Suomen autoverossa on vuosien saatossa ollut. Esimerkiksi maastoautot olivat pitkään verottomia siksi, että niitä olisi saatavilla äkillisiin armeijan tarpeisiin.

Nykyään maastoautot ovat taas verrattain erittäin kalliita, sillä vuodesta 2008 autovero on ollut sidoksissa auton hiilidioksidipäästöihin.

Nyt hallitus on päättänyt hieman keventää vuonna 1958 väliaikaiseksi säädettyä autoveroa ja siirtää verotusta vuosittaiseen ajoneuvoveroon. Autoala on ollut tyytyväinen tähän suuntaan, mutta moni on silti sitä mieltä, että autoveron kevennykset ovat käytännössä yhtä tyhjän kanssa.

Esimerkiksi Autoliitto ry:n toimitusjohtaja Pasi Niemisen mukaan hallituskauden aikana portaittain tehtävä kevennys ”ei tavallista uuden auton ostajaa kauheasti lämmitä.”

Hinnat putoavat korkeintaan satasia.

Tullimuseon esimerkit kertovat paljon siitä, kuinka autovero on ollut aina melkoisen monimutkainen juttu.

Näillä näkymin se ei ole merkittävissä määrin muuttumassa tai ainakaan alenemassa vähään aikaan.

Autovero tuo Suomelle lähes miljardi euroa vuodessa. Kun autokauppa on nyt piristynyt muun muassa romutuspalkkiokokeilun ja maltillisen autoveron alennuksen myötä, rahaa tullee tänä vuonna vielä enemmän.

Ensi vuoden alusta yksi muutos kuitenkin astuu voimaan.

Vuonna 2017 autoverotus siirtyy nimittäin Tullilta Verohallinnolle.

Veroista vihatuin -näyttely Tullimuseossa Suomenlinnassa 17.5.-31.8. ti-su klo 12.30-17.30 Vapaa pääsy.

Kolariautojen tuonti kasvaa 1980-luvulla. Kolariautot verotetaan uusina autoina, jos ulkomailla on ajettu alle 10 000 kilometriä ja alle puoli vuotta. Uuden auton tullausarvo on alempi, koska autovalmistajat alentavat niiden myyntihintaa Suomen autoveron vuoksi. Niinpä vähän käytetyn kolariauton saa puolella käytetyn, ehjän auton verosta. Vuonna 1985 ulkomailla käytetyn auton autovero säädetään aina uuden auton veron suuruiseksi. Kolariautojen tuonti vähenee.
Kolariautojen tuonti kasvaa 1980-luvulla. Kolariautot verotetaan uusina autoina, jos ulkomailla on ajettu alle 10 000 kilometriä ja alle puoli vuotta. Uuden auton tullausarvo on alempi, koska autovalmistajat alentavat niiden myyntihintaa Suomen autoveron vuoksi. Niinpä vähän käytetyn kolariauton saa puolella käytetyn, ehjän auton verosta. Vuonna 1985 ulkomailla käytetyn auton autovero säädetään aina uuden auton veron suuruiseksi. Kolariautojen tuonti vähenee.
Autoliikennettä Tornion tullissa 1960-luvulla.
Autoliikennettä Tornion tullissa 1960-luvulla.
Tullimuseota sisältä. Veroista vihatuin -näyttely Tullimuseossa Suomenlinnassa 17.5.-31.8. ti-su klo 12.30-17.30 Vapaa pääsy.
Tullimuseota sisältä. Veroista vihatuin -näyttely Tullimuseossa Suomenlinnassa 17.5.-31.8. ti-su klo 12.30-17.30 Vapaa pääsy.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Reseptit