Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täällä bensa on nyt halvinta – asiantuntija kertoo, miten hinta määräytyy

Polttoaine on nyt halvempaa kuin aikoihin. Neste Oilin hinnoittelupäällikkö Olli Pyykönen kertoo polttoaineen hinnanmuodostuksesta.

Auto
 

HALVINTA JA KALLEINTA SUOMESSA JUURI NYT:

Halvinta:

Halvin Bensa (95E10):

1,328 euroa: Teboil Express, Autokeidas Sorosentie 2

Halvin Diesel:

1,104 euroa: Teboil Express, Autokeidas Sorosentie 2

Halvin Bensa (98E):

1,378 euroa: Teboil Express, Autokeidas Sorosentie 2

Kalleinta:

Kallein Bensa (95E10):

1,519 euroa: Enontekiö, Neste Oil, Kilpisjärvi Käsivarrentie 14205

Kallein Diesel:

1,409 euroa: Enontekiö, Seo, Palojärvi Galdotieva

Kallein Bensa (98E):

1,599 euroa: Neste, Karesuvanto Käsivarrentie 3676

Lähde: Polttoaine.net

Hintatietoinen ja rationaalisesti käyttäytyvä autoilija saattaa käyttää pitkänkin ajan posotellessaan huoltoasemalle, jossa polttoaine on selvästi halvempaa kuin muualla.

Tämän todistavat aika ajoin nähtävät jonot, joita halvan polttoaineen huoltoasemille syntyy.

Esimerkiksi Tuusulan Riihikalliossa oleva Nesteen asema on ollut muutamia kertoja otsikoissa, kun ihmiset ovat rynnänneet sinne ostamaan halpaa polttoainetta ja autoletkat ovat kiemurrelleet pitkissä jonoissa.

Miksi juuri tuolla asemalla on ollut niin halpaa polttoainetta, ja miten polttoaineen hinta yleisesti ottaen määrittyy alueittain ja alueiden sisällä?

Entä mikä on se maaginen raja, jonka innoittamana ihminen ajaa mieluummin muutaman kilometrin ylimääräistä sen sijaan että tankkaisi matkan varrella?

Tällä haavaa bensiiniä saa keskimäärin reilulla 1,4 euron litrahinnalla. Polttoaine on halvempaa kuin aikoihin.

Miten hinta määräytyy, Neste Oilin hinnoittelupäällikkö Olli Pyykönen?

”Perustan luo raakaöljyn hinta sekä valuuttakurssit: öljykauppaa käydään dollareissa, mutta myydään euroissa. Tietysti kokonaisuudessa on mukana myös verotus. Valmisteverosta sekä arvonlisäverosta muodostuu yli puolet polttonesteen hinnasta.”

Suomen sisäiset maantieteelliset hintaerot taas selittää pääosin kuljetusmaksu. On kalliimpaa rahdata Lappiin polttoainetta kuin Etelä-Suomeen.

Lisäksi hintaan vaikuttaa kysyntä, joka on ollut bensiinin osalta Suomessa Pyykösen mukaan tasaisen laskeva. Tämä johtuu autojen energiatehokkuuden paranemisesta sekä henkilöautokannan dieselöitymisestä – ja tämän takia taas dieselin hinta on ollut nousussa.

Logiikka on isojen linjojen suhteen siis melkoisen selvä. Mutta mielenkiintoisempaa on se, miksi pienenkin alueen sisällä polttoaineen hinta voi vaihdella paljon.

Siihen kysymykseen onkin haastavampaa saada vastausta.

Tälläkin hetkellä (20.5.) pääkaupunkiseudulla 95E10-bensiinin hinta vaihtelee paljon. Kalleimmillaan se on 1,449 euroa litra ja halvimmillaan 1,379 euroa litralta. Tiedot käyvät ilmi polttoaineen hintoja päivittäin tilastoivalta Polttoaine.net-sivustolta.

Näin pienellä alueella hintaeroa on jopa saman konsernin bensa-asemilla.

Pyykösen mukaan ”paikallinen kilpailu määrittää lopullisen hinnan mittarilla”.

Mutta miten on mahdollista, että hinta vaihtelee jopa kymmenen senttiä pääkaupunkiseudun sisällä? Miten kilpailutilannetta on mahdollista seurata päivittäin näin tarkkaan ja miten se konkreettisesti tapahtuu?

”En halua mennä siihen prosessiin tarkemmin. En halua avata sitä”, Pyykönen sanoo.

Hän ei myöskään halua kommentoida yksittäisten asemien hintoja, esimerkiksi sitä tuusulalaista, otsikoissa usein ollutta halvan polttoaineen asemaa.

Kysymys tuskin on – ainakaan Tuusulan aseman kohdalla – siitä, että polttoaine toimisi sisäänheittotuotteena: myydään paljon halpaa bensaa tappiolla ja paljon kalliita munkkeja voitolla.

Se Tuusulan halpa asema on nimittäin kylmäasema, eli siellä ei siis ole muuta myyntiä kuin polttoaine.

Entä voisiko kyseessä olla se, että kylmäasemilla on halvempaa polttoainetta, koska niissä ei ole muita ylläpidettäviä palveluita?

”Toki jos miettii kustannusrakenteen kautta, niin onhan noissa eroja. Mutta ei sekään ole hinnoittelussa ohjaava tekijä”, Pyykönen sanoo.

Periaatteessa ei olisi mitään estettä myydä polttoainetta kohtuuttoman halpaan hintaan, vaikka tasan eurolla.

Polttoainemarkkinat ovat kuitenkin sen verran kilpaillut, että kovin suuriin ylilyönteihin ei ole varaa.

”Kysymys on pörssiyhtiöstä, jonka odotetaan tuottavan lisäarvoa omistajille. Jos rahkeet kestävät, niin periaatteessa on mahdollista myydä todella halvalla, mutta pitäähän sen olla kannattavaa pitkässä juoksussa”, Pyykönen sanoo.

Pyykösen mukaan ei ole myöskään mitään maagista hinta-alennusrajaa, jonka turvin ihmismassat saataisiin jonottamaan tietylle mittarille.

”Ei siihen ole mitään yleistä sääntöä. Ei voi todellakaan sanoa, että joku tietty senttimäärä olisi ratkaiseva tekijä.”

Ihmisten mielikin muuttuu kovasti siinä, mikä on liian kallista ja mikä ei.

Polttoaine on kansantalouden termein hintasensitiivinen tuote, eli hinta vaikuttaa vahvasti siihen, millä tavalla tuotetta kulutetaan – tavallaan.

Toisaalta polttoaine on vähän kuin maito: jos sitä on pakko saada, siitä maksetaan niin paljon kuin pyydetään.

Esimerkiksi Trafin vuoden 2012 kyselyn mukaan suomalaisten ”kipuraja” eli raja, jonka jälkeen autoilu vähenisi, on bensiinin hinnassa 2,70 euroa litralta. Mielenkiintoista on se että kipuraja on noussut vuosi vuodelta. Vuonna 2010 se oli 2,39 euroa litralta ja vuonna 2009 2,29 euroa litralta.

Sitten joskus tämä kipuraja saattaa tulla ihan todelliseksi asiaksi, kun öljy vähenee ja kysynnän ja tarjonnan lait tekevät siitä erittäin kallista.

Juuri tämän takia moni on sitä mieltä, että öljy ei tule koskaan loppumaan: se viimeisin öljytippa on niin kallis, ettei sitä ole kenenkään järkeä ostaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit