Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS vertaili vuokra-autojen lomahintoja – hinnoissa isot erot

Neljän ison vuokraamon hinnoissa viikon ja kuukauden lomareissuilla voi olla satojen eurojen erot. Jari Laiho suosii vuokra-autoja, koska hän arvostaa turvallisuutta ja vaivattomuutta.

Auto
 
Rio Gandara / HS
Mariko Harju esitteli vuokra-autoja Jari Laiholle Helsingin Kampissa. Laiho vuokraa tulevanakin kesänä auton perheen lomamatkalle.
Mariko Harju esitteli vuokra-autoja Jari Laiholle Helsingin Kampissa. Laiho vuokraa tulevanakin kesänä auton perheen lomamatkalle. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Näin vertailu tehtiin

 Hinnat on laskettu niin, että auto vuokrataan 17. toukokuuta ja otetaan käyttöön 2. heinäkuuta. Autonvuokrausyrityksistä pyydettiin suosittua esimerkkiautoa pienestä autosta ja perheautosta.

 Usein on halvempaa maksaa vuokraus heti varattaessa (prepaid), mutta koska kaikissa vuokraustilanteissa prepaid-maksua ei ole mahdollista tehdä, vertailemme pelkästään nonprepaid-hintoja. Silloin maksu hoidetaan autoa haettaessa.

 Hinnat voivat nousta ja laskea päivästä toiseen paljonkin johtuen lähinnä autojen saatavuudesta. Mitä lähempänä käyttöönottoajankohtaa auton vuokraa, sitä kalliimpaa se on.

 Kaikissa vertailun vuokraamoissa on mahdollisuus ostaa lisäpalveluita ja varusteita, kuten auton toimitus haluttuun paikkaan, lastenistuin tai navigaattori. Myös vakuutusturvaa voi laajentaa lisämaksuilla.

 

Kesäreissut lähestyvät, ja moni vuokraa reissuja varten auton.

HS vertaili neljän suuren autonvuokrausyrityksen hintoja. Mukana vertailussa olivat Sixt, Hertz, Avis Budget ja Europcar.

Esimerkkihinnat laskettiin ison ja pienen auton vuokraamiseen viikoksi ja kuukaudeksi.

Vertailun perusteella ei voi nimetä yksiselitteisesti halvinta tai kalleinta firmaa, sillä tilanne vaihtelee eri kategorioissa. Myös omavastuiden hinnoissa ja vuokrausehdoissa on eroja.

Vertailussa esimerkiksi pienen auton viikkovuokra oli 166–373 euroa ja ison 399–545 euroa.

Pienen auton kuukausivuokra voi puolestaan olla 595–779 euroa ja ison 1 080–1 200 euroa.

Hinnat voivat nousta ja laskea päivästä toiseen paljonkin johtuen auton saatavuudesta.

”Jos kuluttaja varaa viikkoa aikaisemmin, hinta on todennäköisesti eri, kuin jos hän varaa 1–2 päivää ennen vuokrauksen alkua”, sanoo Sixtin kehitys- ja markkinointipäällikkö Taina Kivistö-Valta.

Vielä suurempi ero on, jos vertaa hyvissä ajoin tehtyä varausta siihen, että vuokraisi auton juuri ennen lomaa.

Kivistö-Vallan mukaan on vaikea arvioida, miten paljon enemmän joutuu maksamaan, jos varaa vuokra-auton vasta viikkoa ennen vuokra-aikaa heinäkuussa verrattuna siihen, että varaisi jo toukokuussa.

”Paras arvioni olisi 30–50 prosentin hinnan nousu, mutta sitä on melkeinpä mahdoton arvioida”, hän sanoo.

Hintaan vaikuttavat erilaisten lisäpalvelujen lisäksi vakuutukset, joita voi ostaa erikseen vaikkapa renkaille tai tuulilasille. Vakuutuksella voi myös poistaa omavastuun kokonaan.

”Lyhyissä vuokrauksissa omavastuu poistetaan selvästi useammin kuin pidemmissä vuokrauksissa. Omavastuun poistamisen hinta vaihtelee autoluokittain ja vuokrausajan pituuden mukaan”, kertoo Europcarin myyntijohtaja Timo Keskinen.

Oheisessa kuvasarjassa näet neljän vuokraamon hinnat ja vuokrausehdot nuolta klikkaamalla.

Parikymmentä vuotta vuokra-autoja käyttänyt helsinkiläinen Jari Laiho ei koskaan maksa omavastuun poistosta, koska se tulee kalliiksi.

”Olen laskeskellut, että tässä vaiheessa vaikka sattuisikin jotain, olisin silti edelleen voiton puolella.”

Vuokraamisessa ei ole kyse ideologiasta tai siitä, ettei olisi varaa omaan autoon. ”Olemme laskeneet, että auton omistaminen ei kannata”, Laiho sanoo.

Tänäkin kesänä hän vuokraa auton lomareissulle, jonne lähtevät myös vaimo ja kolme lasta.

Laiho vuokraa autoa loma-aikoina talvella ja kesällä sekä satunnaisesti lyhyemmiksi ajoiksi pari kertaa vuodessa.

Nykyään tavallisen vuokraamisen vaihtoehto on usein minileasing-vuokraaminen, jota kannattaa erikseen kysyä, jos sitä ei vuokraamoissa tarjota. Tällaisen sopimuksen voi saada, jos vuokraa auton yli kuukaudeksi.

Laiho on laskeskellut, että minileasing kannattaa usein, vaikka ei tarvitsisi autoa edes kokonaista kuukautta.

”Mitä pidemmäksi aikaa vuokraa, sitä halvempi on päiväkohtainen vuokra. Minileasing romahduttaa päiväkohtaisen hinnan.”

Vuoden aikana Laiho maksaa vuokra-autoista keskimäärin 3 000–4 000 euroa.

”Perheellisenä arvostan sitä vaivattomuutta, että vuokratessa saa ajaa aina uudella autolla. Lisäksi se on turvallinen eikä jätä tielle. Tarjonta on sitä paitsi parantunut vuosien saatossa.”

Laiho käy ennen auton vuokraamista läpi suurimmat firmat ja vertailee hintoja. Se on tärkeää etenkin nyt, kun hän tarvitsee tila-auton, joita on saatavilla vähemmän kuin pieniä autoja.

Firmat joustavat joskus ilahduttavasti. Tänä vuonna Laiho vertaili ensin hintoja ja kysyi sitten, onko toinen firma valmis tulemaan hinnassa vähän vastaan, kun kilpailevasta vuokraamosta saa halvemmalla. Se onnistui.

Laiho vinkkaa seuraamaan tarjouksia. Tietyillä ehdoilla ja tietystä toimipisteestä voi saada hyvällä onnella auton satoja euroja normaalia halvemmalla.

Laihot asuvat Helsingin Tammisalossa rivi- ja omakotitaloalueella. Siellä lähes jokaisella naapurilla on auto tai kaksikin.

Joissain asioissa oma auto voisi helpottaa elämää. Esimerkiksi maitomäärät alkavat olla niin suuria, että autolla kaupassakäynti olisi helpompaa.

Yhdeksänvuotiaalla pojalla on harrastukset, ja kyytejä pitää sopia muiden vanhempien kanssa.

Toisaalta: ”Ei ole renkaidenvaihtoa, katsastuksia, pesettämisiä. Lisäksi anopilla on auto, ja saamme lainata sitä aina silloin tällöin. Mutta joskus, jos auto on pitkään lainassa, se seisoo tuossa autotallin oven edessä, kun on tottunut pärjäämään ilman.”

Tulevaisuudessa auton osto ei ole poissuljettua. Silloinkaan Laiho ei todennäköisesti investoisi isoon ja kalliiseen autoon.

”Voisi ottaa halvimman mutta luotettavan auton, jolla sujuisivat tarvittavat arkimenot. Lomaksi vuokraisimme todennäköisesti yhä isompaa autoa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit