Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lada palasi Suomeen – maahantuonnista vastaa tämä mies: ”Ladasta on tullut elämäntapa”

Ladan maahantuonti Suomeen on käynnistynyt uudelleen vuosien tauon jälkeen. Kaikki alkoi, kun tamperelainen mies ajoi Ladalla tyttöystävänsä luokse.

Auto
 
Tällainen on uusi Lada - hyppää kyytiin
Tällainen on uusi Lada - hyppää kyytiin
Venäläisauto Lada on tehnyt paluun Suomeen. HS kävi Pirkkalassa, jossa sijaitsee pieni yritys, jonka ansiota Ladan paluu on. Toimittaja: Jussi Sippola, kuvaus: Jarkko Vuolle
Fakta

Lada 2194

 Venäläinen Lada palaa Suomeen pienellä farmarimalli Kalinalla. Autosta käytetään myös mallinimeä Lada Kalina.

 Hinta: 13 823,90 euroa.

 Päästöt: 149 g/km

 Kilpailijoita: halvan hintaluokan autot, kuten Dacia Sandero, Seat Mii, Peugeot 108.

Venäläinen legenda Lada on tehnyt paluun Suomeen.

Se johtuu muutamista sattumista, joiden seurauksena tamperelainen Nikolai Osipov osti vuosimallin 1990 Ladan.

Lada osoittautui mainioksi autoksi, jolla pystyi hyvin ajamaan Tampereelta Viipuriin tyttöystävän luokse ja takaisin. Lukemattomia kertoja.

Lada oli tuttu myös Osipovin tyttöystävän isälle, joka oli pyörittänyt Venäjän Viipurissa varaosaliikeketjua ja tunsi sitä kautta suuren joukon Venäjän autoteollisuuden avainhenkilöitä. Appiukko tutustutti Nikolai Osipovin Venäjän autobisnekseen, minkä jälkeen Osipov alkoi pyörittää Ladan varaosabisnestä Pirkkalassa.

Viime vuonna hän päätti alkaa myydä Ladoja.

”Asiakkaat pyysivät, niin vastasin vain kysyntään.”

Ladalla on ollut Suomessa virallinen maahantuoja edellisen kerran vuonna 2012, jolloin Delta Motor Group lopetti venäläismerkin tuomisen Suomeen.

Menneinä vuosina Ladan maahantuonti Suomeen oli isoa bisnestä, ja ostajat kävivät hakemassa autojaan suurista autohalleista. Vuosi 1988 oli Lada-myynnin ennätysvuosi, kun uusia Ladoja rekisteröitiin 15 423.

Nyt on toisin.

”Kyllä näitä on jo muutama myyty ennakkoon”, Osipov kertoo ja osoittaa upouutta Lada 2194:ää, joka seisoo teollisuusalueella Pirkkalassa. Auto tunnetaan myös nimellä Lada Kalina.

Pirkkalalainen Manse Motors on Nikolai Osipovin ja Juha Vierikon pyörittämä pieni yritys, joka odottaa autolle hyvää menekkiä. Mutta tavoitteet eivät ole taivaissa.

”Me pyöritämme bisnestä siten, että saamme kulut katettua. Ei tätä rahasta tehdä”, Osipov sanoo.

Raha on kuitenkin tärkeässä roolissa, kun uudesta Ladasta puhutaan.

”Asiakkaamme ovat hintatietoisia ihmisiä, joiden tavoitteena on päästä mahdollisimman halvalla paikasta A paikkaan B. Siihen tämä auto sopii hyvin.”

Siltä tosiaan vaikuttaa.

Kun upouuden Ladan rattiin tarttuu, olo tuntuu turvalliselta. Se johtuu siitä, että Ladassa ei ole mitään sellaista, mitä ei olisi jo nähnyt.

Ei uusia ominaisuuksia, teknisiä innovaatioita, kosketusnäyttöjä tai internetyhteyttä. Uuden Ladan musiikkisoitinkin näyttää ihan perinteiseltä kasettisoittimelta.

Ulkonäkö kuitenkin pettää, sillä juuri musiikkisoittimesta löytyvät ne moderneimmat yksityiskohdat. Soittimessa on usb-ja sd-korttipaikka ja Bluetooth-yhteys, joten Ladassa voi kuunnella ihan mitä haluaa.

Vuosimallin 2016 Lada 2194 maksaa toimituskuluineen noin 13 800 euroa, jolla saa muun muassa seuraavat herkut: sähköinen ohjaustehostin, kauko-ohjattava keskuslukitus, sähkölasit etuikkunoissa, ilmastointi ja kolme mukitelinettä.

Tien päällä Ladan pieni farmari kulkee mukavasti ja tekee varmasti sen, mitä kauppias lupaa: vie paikasta A paikkaan B.

Lada Kalina on näyte siitä, mihin venäläinen autonvalmistaja AvtoVaz tänä päivänä kykenee. Ladan uusi aika alkoi runsaat kaksi vuotta sitten, kun autoalan konkari Bo Andersson ryhtyi Ladan toimitusjohtajaksi.

Ruotsalainen Andersson karsi kuluja muun muassa antamalla potkut noin 26 000 työntekijälle. Hän ryhtyi tehostamaan autojen suunnittelua ja sai uudet autot ennätysajassa tuotantoon.

Vaikka Andersson jätti yhtiön maaliskuussa, hän ehti viedä autoyhtiötä monta pykälää eteenpäin. Sen ansiosta Ladan maahantuonti alkoi myös Suomessa, Nikolai Osipov sanoo: ”Andersson teki Ladalle paljon hyvää.”

Mutta hankaluuksia on yhä. Osipov kertoo, että hän ei ole saanut luvattuja autoja venäläiseltä tehtaalta. ”Muutosvaiheessa viivästykset ovat ymmärrettäviä”, hän sanoo.

”Ladasta on tullut minulle elämäntapa. Ei tämä mikään iso rahanlähde ole eikä ole koskaan ollutkaan. Se ei ole tässä tärkeintä.”

Jarkko Vuolle
Uusi Lada ja Nikolai Osipov.
Uusi Lada ja Nikolai Osipov.
Jarkko Vuolle
Ladan sisätilat ovat konstailemattomat.
Ladan sisätilat ovat konstailemattomat.
Jarkko Vuolle
Uuden Ladan musiikkisoitin on varustettu usb-paikalla ja Bluetooth-yhteydellä.
Uuden Ladan musiikkisoitin on varustettu usb-paikalla ja Bluetooth-yhteydellä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit