Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

BBC: Auton alle jääneet eläimet kannattaisi syödä – Suomessa se on laitonta, koska valtio omistaa raadot

Suomessa raadonsyönnin estää laki. Raadot kun usein ovat valtion tai muiden tahojen omistamia.

Auto
 
Cityeläimen matka päättyy lannoitesäkkiin
Cityeläimen matka päättyy lannoitesäkkiin
Kuolleet ratsut ja kolarieläimet tekevät viimeisen palveluksensa ihmiskunnalle lannoitteena, rehuna tai dieselinä. Espoossa luonnon kiertokulku kulkee kaatopaikan raatokontin kautta. Toimittaja Kaisa Hakkarainen, kuvaus ja editointi: Kimmo Räisänen

Brittien yleisradio BBC kertoo verkkosivuillaan 11 syytä, minkä vuoksi tienposkessa olevat, auton alle jääneet eläimet kannattaa pistää poskeensa.

Jutun mukaan raatojen syöminen on erittäin ekologista ja eettistä.

Se on jopa velvollisuus.

”Ihmiset ajavat yöllä kuin idiootit, vaikka meillä on (Isossa-Britanniassa) kuutta eri kaurislajia. Siitä syntyy paljon raatoja”, sanoo Jonathan McGowan, jota BBC kuvaa intohimoiseksi raadonsyöjäksi.

Raadonsyöjien mukaan jokaisen autoilijan tulisi ottaa kuolleista eläimistä kaikki hyöty irti, jottei eläin olisi kuollut surkealla tavalla turhaan.

BBC:n mukaan teillä kuolleiden eläinten syöminen on myös halpaa ja yllättävän turvallista.

Jälkimmäistä kehua ei tosin kannata ottaa täysin annettuna faktana.

Eläin on nimittäin voinut olla kuolleena jo pitkään, ja mikäli vaikkapa mahalaukku on hajonnut, sen sisältö on voinut levitä ympäri eläimen ruumista.

BBC:n mukaan kannattaa jättää eläin rauhaan, mikäli ei ole täysin varma syömisen turvallisuudesta, mutta useissa tapauksissa raadonsyönti on kuulemma turvallista.

Maksaa ja muita sisäelimiä BBC ei tosin suosittele syötäväksi, sillä esimerkiksi maksa on kuin auton öljynsuodatin, ja luonnossa eläneiden eläinten suodattimiin on voinut jäädä melkoisesti epäpuhtauksia.

Sivustolla arvioidaan, että liikenneonnettomuudessa kuollut eläin voi olla jopa erityisen terveellistä ruokaa. Se on todennäköisesti elänyt erittäin luonnonmukaista elämää ilman lääkityksiä ja teollisia ruokavalioita, jolloin se on erityisen puhdasta luomuravintoa.

Peuranliha on todistetun mainiota ruokaa, mutta BBC:n mukaan moni ei-ruokaeläimeksi miellettykin eläin saattaa olla perin herkullista. Kuulemma muun muassa supi – joita Suomessa jää tämän tästä auton alle – on riittävän valkosipulilla ja yrteillä maustamisen jälkeen ihan syötävää.

Esimerkiksi sammakko ja hiiri ovat BBC:n mukaan fantastisen makuisia, jos niitä keittää ensin ja laittaa sitten lihat wokkiin. Liha on valkoista ja maistuu kuulemma hieman kanalta.

Taiteilija ja innokas raadonsyöjä Alison Brierley jakaa blogissaan muutamia reseptejä. Tarjolla on muun muassa southern fried squirrel eli uppopaistettua oravaa etelävaltioiden tapaan.

Suomessa tilanne on sellainen, että reseptejä ei tuosta vain pääse kokeilemaan, jos haluaa toimia lain puitteissa. Suomessa on nimittäin päätetty, että jokainen raato on jonkun tietyn tahon omaisuutta.

Kuollut suurpeto on valtion omaisuutta, ja esimerkiksi auton alle jäänyt hirvi tai villisika on alueen riistanhoitoyhdistykselle kuuluva.

Pienemmät eläimet, kuten vaikka jänis, taas kuuluvat kelle tahansa henkilölle, jolla on onnettomuusalueella metsästysoikeus. Metsästyskauden ulkopuolella jäniskin kuuluu taas valtiolle.

Poikkeustilanteessa raadon saa siirtää ja hävittää omin kustannuksin. Tällainen tilanne on silloin, jos eläin retkottaa kuolleena vaarallisesti ja liikennettä häiritsevästi.

Usein kukaan ei Suomessakaan lopulta varsinaisesti lunasta kuollutta eläintä omakseen, vaan luonto hoitaa raadon itse. Esimerkiksi varikset ja naakat ovat vikkeliä nokkimaan raadon vaikka ruuhka-aikaan.

Kun yö laskeutuu ja liikenne rauhoittuu, pikkupedot ilmestyvät piiloistaan ja viimeistelevät puhdistustyön – ja jäävät silloin tällöin epähuomioissaan seuraaviksi autoilijoiden uhreiksi.

Pete Aarre-Ahtio
Näätä ei päässyt Vanhan Turuntien yli, vaan jäi auton alle.
Näätä ei päässyt Vanhan Turuntien yli, vaan jäi auton alle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit