Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähköautoilijan onnenpäivät koittavat pian – nämä valmistajat tuovat markkinoille pidemmän toimintamatkan autoja

Hyundai, Volvo, Tesla, GM, Volkswagen, Audi, Nissan, BMW... Monet valmistajat panostavat nyt sähköautoihin.

Auto
 
Opel Ampera-e, Nissan Leaf ja Tesla Model 3 yrittävät tehdä sähköautoilusta massojen hupia.
Opel Ampera-e, Nissan Leaf ja Tesla Model 3 yrittävät tehdä sähköautoilusta massojen hupia.

Sähköautoja tulee markkinoille kiihtyvällä tahdilla, mutta monelle autoilijalle ne eivät ole vielä varteenotettava vaihtoehto.

Syitä ovat muun muassa sähköautojen hinta ja niiden toimintamatka. Pitkillä toimintamatkoilla varustetut Teslat maksavat paljon, ja halvemman hintaluokan sähköautojen toimintamatkat jäävät monelle liian lyhyiksi.

Muutaman vuoden päästä tilanne voi olla toinen, kun markkinoilla alkaa olla edullisemman hintaluokan sähköautoja, joiden akut jaksavat pidemmänkin matkan.

Minkälaisia sähköautoja lähivuosina on tulossa markkinoille?

Hyundai

Juuri paljastui, että eteläkorealainen Hyundai yrittää tuoda vuonna 2020 markkinoille sähköauton, jonka toimintasäde olisi yli 400 kilometriä.

Hyundain ympäristöystävällisten autojen kehityksestä vastaava johtaja Byung Ki Ahn kertoi Autoblogille, että vuonna 2018 yhtiöltä on myös tulossa sähköauto, joka kulkisi yhdellä latauksella 320 kilometriä.

Nämä ovat lukemia, jotka saavat autonostajat innostumaan.

Tesla

Innostus näkyi esimerkiksi silloin, kun kalifornialainen Tesla esitteli uuden Model 3 -autonsa.

Sadattuhannet ovat jo varanneet auton, jonka pitäisi tulla markkinoille ennen ensi vuoden loppua. Model 3:n toimintamatka on 346 kilometriä, ja sen hinta on Yhdysvalloissa 35 000 dollarin luokkaa.

General Motors

Teslan Model 3 saanee kovan haastajan autojätti General Motorsista, joka pyrkii julkaisemaan edullisemman luokan sähköautonsa jo tämän vuoden aikana. Chevrolet Bolt on Yhdysvalloissa 37 500 dollaria maksava täyssähköauto, joka jaksaa yhdellä latauksella yli 320 kilometrin matkan.

Chevrolet Bolt on auto, jota tuskin Suomessa nähdään, mutta General Motorsin omistama saksalainen Opel on tuomassa ensi vuonna Euroopassa markkinoille Ampera-e:n, joka tulee todennäköisesti muistuttamaan paljon Boltia.

Volkswagen

Monet muutkin valmistajat ovat alkaneet tuoda sähköautoja yhä enemmän esille markkinoinnissaan ja viestinnässään. Päästöskandaalissa ryvettynyt Volkswagen siirsi kohun jälkeen stategiansa kärjen voimakkaammin sähköautoihin.

Automedioissa liikkuneiden tietojen mukaan Volkswagenin uusi toimitusjohtaja Herbert Diess haluaisi yhtiön julkaisevan maailman ensimmäisen todellisen massoille suunnatun sähköauton, joka kilpailisi Teslan Model 3:n ja Chevrolet Boltin kanssa.

Ennen päästöhuijauksen paljastamista Volkswagen yritti valloittaa Yhdysvaltain markkinat diesel-autoillaan, mutta nyt yhtiö on jättämässä dieselit taka-alalle keskittyäkseen sähköautoihin.

Audi

Myös Audi on kertonut, että se on tuomassa markkinoille sähköllä toimivan katumaasturin, jonka toimintasäde olisi yli 500 kilometriä.

Nissan

Sähköautojen edelläkävijä on ollut Nissan, jonka Leaf on maailman myydyin sähköauto noin 220 000 auton kokonaismyynnillä.

Nissan Leafin uusin versio tuli hiljattain myyntiin Suomessa (Lue HS:n koeajo). Sen toimintamatkaksi lupaillaan 250 kilometriä, mutta lähitulevaisuudessa Nissan pyrkii tuplaamaan luvun.

HS:n haastattelussa Nissanin sähköautopuolta johtava Gareth Dunsmore kertoi, että yhtiön tähtäin on 550 kilometrissä.

”En voi vielä sanoa, mutta tuskin siihen menee turhan pitkään. Teknologia on kehittynyt hyvin paljon viimeisen kahden vuoden aikana, ja samalla asiakkaiden vaatimukset ovat koventuneet. 550 kilometrin toimintasäde on seuraava askeleemme”, Dunsmore sanoi haastattelussa.

Volvo

Ruotsalainen Volvo aikoo jatkossa valmistaa autoistaan aina myös hybridiversiot, ja se aikoo panostaa tulevaisuudessa voimakkaasti sähköautoihin. Volvon tavoitteena on myydä miljoona sähkökäyttöistä autoa vuoteen 2025 mennessä.

”Nyt ensimmäistä kertaa sähköautojen teknologialla on mahdollista kasvattaa bisnestä”, kertoi Volvon sähköautoista vastaava johtaja Mats Andersson, kun HS vieraili Volvon tehtaalla Göteborgissa. Lue lisää tästä.

BMW

Saksalainen BMW aloitti juuri Suomessa täyssähköauto i3:n myynnin. Siitä on saatavilla eri versioita, ja pidempiinkin matkoihin on mahdollisuus, jos BMW:stä hankkii lisämoottorilla varustetun version.

Tällaisessa autossa on pieni moottori, jonka ainoa tehtävä on ladata auton akkua. Silloin auton toimintasädettä on mahdollista kasvattaa 245 kilometristä jopa 370 kilometriin.

Automaailma elää elää siis jännittäviä aikoja, kun yhä useammat autofirmat panostavat sähköautoihin.

Monille sähköauto sopisi esimerkiksi kaupunkiautoksi, sillä suuri osa autoilijasta ajaa autollaan alle 200 kilometriä viikossa.

Nykyiset toimintamatkat eivät kuitenkaan riitä, jos autolla tekee säännöllisesti pidempiä matkoja. Lisäksi latauspisteitä ei Suomessa vielä ole yhtä tiheään kuin Yhdysvalloissa tai muualla Euroopassa.

Suomessa sähköautojen julkisia latauspaikkoja on Sähköinenliikenne.comin mukaan 226 kappaletta, kun bensa-asemia löytyy lähes 1 900 kappaletta.

Yhdysvalloissa on tällä haavaa 9 000 julkista latauspistettä, kun bensa-asemia on 114 500, kertoo The Guardian.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit