Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Volvo lupaa, että kukaan ei kuole sen autoissa vuoden 2020 jälkeen – onko olemassa hyväksyttävä määrä liikennekuolemia?

Vuosikymmenen sisällä liikennekuolema on yhtä todennäköinen kuin kuolema salamaniskusta, sanoo Toyotan teknologiajohtaja.

Auto
 
Volvo
Volvoja törmäystesteissä ruotsalaisyhtiön tehtaalla Göteborgissa.
Volvoja törmäystesteissä ruotsalaisyhtiön tehtaalla Göteborgissa. Kuva: Volvo

Haluaisitko suojelusenkelin vai palvelijan?

Tämä on eräs ydinkysymyksistä, kun puhutaan itsestään ajavista autoista.

Ruotsalaiselle autoyhtiölle Volvolle kysymys on erityisen tärkeä, kun se suunnittelee, miten liikennekuolemat saataisiin poistumaan itsestään ajavien autojen voimin kokonaan.

Volvo sanoo edelleen, että ainakin Volvon kohdalla se on mahdollista vuoteen 2020 mennessä. Vaikeaa se tulee kuitenkin olemaan.

Moni on sitä mieltä, että liikennekuolemat ovat riesanamme siihen saakka, kunnes ihminen otetaan pois ratista.

Esimerkiksi Googlen kehittämien autonomisten autojen turvallisuudesta vastaava Ron Medford sanoi Autonewsin mukaan, että inhimillinen virhe on syynä 90 prosenttiin onnettomuuksista.

Jos autot kommunikoisivat keskenään, näkisivät ympärilleen ja tekisivät koneellisen rationaalisia ratkaisuja vailla inhimillisen virheen mahdollisuutta, nolla kuolemaa liikenteessä voisi periaatteessa olla mahdollista.

Ongelma on siinä, että ennen täysin itsestään ajavia autoja – palvelija-tyyppisiä – joudutaan olemaan hetki osittain itsestään ajavien autojen – suojelusenkelien – kanssa tekemisissä.

Enkeli-palvelija-tyypittely on Toyotan teknologiajohtaja James Kuffnerin käsialaa. Tällä hetkellä liikenteessä on nimenomaan näitä suojelusenkeleitä.

Perinteisten turvavöiden, ABS-jarrujen ynnä muiden oheen on tullut paljon turvavarusteita, jotka tekevät autosta osittain autonomisen. Esimerkiksi kaistavahdit ja adaptiiviset vakionopeudensäätimet ovat tällaisia.

Jo tänä päivänä saatavilla olevat turvallisuusvarusteet voivat vähentää liikennekuolemia merkittävästi.

Vuoden 2015 Boston Consulting Groupin tutkimuksen mukaan tällä hetkellä saatavilla olevien turvallisuusvarusteiden täysimittainen käyttö voisi vähentää USA:n liikennekuolemia 9 900 henkilöllä vuodessa.

Tällä hetkellä USA:ssa kuolee yli 30 000 ihmistä vuosittain liikenneonnettomuuksissa.

Ihmisillä olisi siis käytettävissään varjelevia teknologioita, mutta niitä ei tule käytettyä tai edes alun perin hommattua. Tämä heijastelee sitä, millä tahdilla automaailma muuttuu.

Automaailma ei ole koskaan ollut erityisen nopea liikkeissään. Koska autokanta uusiutuu verrattain hitaasti, voi mennä kymmeniä vuosia, ennen kuin uudenlaista teknologiaa alkaa olla suurella volyymilla käytössä liikenteessä.

Uusi teknologia myös maksaa rahaa kuluttajille, eikä kauhean moni ole valmis panostamaan isoja summia turvallisuuslaitteisiin saatikka olla ensimmäisenä maksamassa autonomisista autoista kovaa hintaa.

Erilaisia ennusteita liikenteen täydellisestä automatisoitumisesta on tehty, mutta yksikään ei lupaa sen tapahtuvan niin nopeasti kuin Volvo.

Ennen täydellisyyttä on kuitenkin paljon parantamisen varaa, ja hyviin lopputuloksiin on mahdollista päästä vuosikymmenessä, uskoo Toyotan Kuffner.

Mikäli autoteollisuus on päättäväinen ja ajaa tosissaan liikenneturvallisuusasiaa, Kuffner uskoo, että vuosikymmenen sisällä liikennekuolema on yhtä todennäköinen kuin kuolema salamaniskusta.

Toisaalta kysymys on lopulta myös poliittinen ja jopa filosofinen: hyväksymmekö kuolemat liikenteessä?

Tällä hetkellä yhteiskunnassa on tavallaan hiljainen sopimus: jotta pystymme pitämään yhteiskuntamme toiminnan asianmukaisena, hyväksymme hiljaa, että jonkin verran ihmisiä kuolee liikenteessä.

(Tosin Ruotsissa – eli Volvon kotimaassa – kirjattiin ihan lakiin vuonna 1997, että mikään määrä liikennekuolemia ei ole hyväksyttävä)

Muun muassa General Motorsin entinen tutkimusjohtaja Lawrence Burns sanoi Autonewsin mukaan, että ajatus tietystä hyväksyttävissä olevasta liikennekuolemien määrästä on vanhanaikainen.

”Jos sitä ajattelee, niin on uskomatonta, että liikennekuolemia on hyväksytty sata vuotta.”

On hyvä kysymys, olisiko autojen turvallisuus tänä päivänä parempaa luokkaa, mikäli autojen kehityksessä olisi keskitytty ensisijaisesti turvallisuuteen eikä esimerkiksi tehoon, näyttävyyteen tai ajotuntumaan.

Tämä on ongelmallinen seikka myös tulevaisuudessa.

Aina, tai ainakin vielä monta vuotta tästä eteenpäin, tulee olemaan ihmisiä, jotka pitävät turvallisuusnäkökulmia pitkästyttävinä ja autonomista autoa korkeintaan kännikuskina.

Voiko Volvo siis lunastaa lupauksensa siitä, ettei sen valmistamissa uusissa autossa kuolisi ketään vuoteen 2020 mennessä?

Ei varmuudella. Mutta hyvin todennäköisesti – mikäli automaailma ja yhteiskunnat siihen haluavat panostaa – liikennekuolemien määrä tulee romahtamaan hyvin lyhyessä ajassa.

Leikkimieleisesti ja yksinkertaistaen voidaan ajatella liikenneturvallisuutta ja päästöjä rinnakkain. Vähän päästävät ja päästämättömät sähköautot ovat käyneet halutuiksi poliittisen päätöksenteon, luovan hulluuden ja asioiden määrätietoisen toimeenpanon takia.

Ei kukaan olisi uskonut vaikkapa viisi vuotta sitten, että ihmiset tilaavat joltain Teslalta satojatuhansia sähköautoja ennakkoon, vaikkeivät tiedä autosta yhtään mitään.

Kehitys on onnistunut pakon edessä päästöjen suhteen – ainakin suhteellisesti – jo melko hyvin. Miksi liikenneturvallisuus olisi eri asia?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit