Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toyota osti palan Uberista – autofirmat tekevät nyt jättisijoituksia kyydinjakopalveluihin

”Autonvalmistajat näkevät tässä uhan ja mahdollisuuden.”

Auto
 

Maailman suurin autonvalmistaja Toyota on ostanut palan kyydinvälitysyhtiö Uberista.

Sen lisäksi Toyota ryhtyy tarjoamaan autojaan Uber-kuljettajille leasing-sopimuksilla, kertoo Bloomberg.

Toyota ja Uber eivät ole kommentoineet tarkemmin sijoituksen suuruutta, mutta Bloombergin haastatteleman sisäpiiriläisen mukaan sijoitus on niin pieni, että Toyota voi tarvittaessa irrottautua kumppanuudesta.

Toyotan ja Uberin yhteistyö on jälleen yksi merkki siitä, mihin suuntaan autoteollisuus ja autoilu tulevaisuudessa liikkuvat.

Monien ennusteiden mukaan ihmiset omistavat tulevaisuudessa yhä harvemmin oman auton. Omistamisen sijaan ihmiset tulevat ostamaan autoilupalveluita, joiden tarjoajiksi monet nykyiset autojätit hamuavat.

”Autonvalmistajat näkevät tässä uhan ja mahdollisuuden. Jos autofirmat eivät tee mitään muuta kuin myyvät autoja, ne eivät näe asiakkaitaan vuosiin, mikä on ongelma”, autoalan analyytikko Alan Baum sanoi Bloombergille.

Siksi monet autofirmat sijoittavat nyt uusiin kyydinjakopalveluihin.

Myös saksalainen autojätti Volkswagen on tehnyt 300 miljoonan dollarin sijoituksen israelilaiseen kyytipalvelu Gettiin ja yhdysvaltalainen General Motors 500 miljoonan dollarin sijoituksen kyytipalvelu Lyftiin.

Sekä Gett että Lyft ovat Uberin kilpailijoita, mutta eivät ole pystyneet haastamaan kalifornialaisyrityksen asemaa alan markkinajohtajana.

Internetyhtiö Apple on myös tulossa automarkkinoille, sillä se on tehnyt miljardin dollarin sijoituksen kiinalaiseen kyydinjakopalveluun Didi Chuxingiin. Lisäksi Applen on huhuttu kehittävän itsestään ajavaa autoa.

Autofirmat kehittelevät myös omia jakamispalveluitaan.

Esimerkiksi BMW testaa juuri Seattlessa autoilun Airbnb:tä, jossa BMW:n omistajat voivat vuokrata ja jakaa omia autojaan muille maksua vastaan.

Brittipankki Barclaysin analyysin mukaan vuonna 2040 autoja omistetaan jopa 50 prosenttia vähemmän kuin nyt. Analyysi perustuu näkemykseen, jossa itsestään ajavat autot ja autonjakopalvelut yleistyvät.

Alan toimijat puhuvat murroksesta termillä MaaS, Mobility as a Service. (Mitä se tarkoittaa? Lue lisää tästä.)

Autoteollisuus ja monet valtiot uskovat itsestään ajavien autojen kehitykseen ja panostavat teknologioiden ja sääntelyn luomiseen suuria summia rahaa. Esimerkiksi Yhdysvallat kertoi alkuvuonna sijoittavansa robottiautoilun lainsäädännön kehittämiseen noin neljä miljardia dollaria.

Myös Suomen valtio tekee panostuksia luodakseen uudenlaisia liikkumisen palveluita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit