Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläinlääkäri selittää, mitä koiran elimistölle tapahtuu kuumassa autossa – näin kävi autoon jätetylle jääkoiralle

Auto
 
Näin jääkoira sulaa kuumassa autossa
Näin jääkoira sulaa kuumassa autossa
Kuuma auto on koiralle surmanloukku. HS testasi auton kuumuutta jättämällä jäästä veistetyn koirapatsaan Opel Astran takapenkille helteisenä päivänä. Nopeutettu video näyttää, miten patsaalle käy. Kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen, toimittaja: Jussi Sippola
Fakta

Toimi näin, jos huomaat koiran yksin autossa lämpimällä säällä

1. Hae heti apua. Esimerkiksi kaupassa voi pyytää kuuluttamaan auton omistajaa.

2. Jollei auton omistajaa löydy nopeasti, ota yhteyttä poliisiin, joka voi tarvittaessa murtautua autoon. Hätätapauksessa auton lasin voi rikkoa itse, mutta ota ensin yhteys hätäkeskukseen.

3. Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena. Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä.

4. Jos koira pystyy juomaan, anna sille viileää juomavettä.

5. Vie koira eläinlääkärille, vaikka se virkoaisikin. Matkan ajaksi koira kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.

Lähde: SEY

Koiralle käy kuumassa autossa kuin kananmunalle kiehuvassa vedessä. Vaikka ulkokuori näyttäisi olevan kunnossa, sisäpuolella kuohuu.

Näin kärjistää Katariina Thomson, joka työskentelee yliopistollisessa eläinsairaalassa johtavana eläinlääkärinä.

Jos auton jättää auringonpaisteeseen siten, että ulkolämpötila on noin 26 astetta, lämpötila auton sisällä nousee jo kymmenessä minuutissa yli 37 asteen, laskee yhdysvaltalainen eläinlääkäriyhdistys Avma.

20 minuutissa lämpötila on noussut jo yli 42 asteeseen, ja tunnin jälkeen lämpötila on yli 50 astetta.

Koiran olo autossa käy hyvin nopeasti tukalaksi.

”Muistan pari kesää sitten sattuneen tilanteen, jossa koira jäi autoon odottamaan kauppareissun ajaksi. Tämä lyttykuonoinen koira oli lämpöhalvauksen partaalla ja joutui sairaalahoitoon”, Thomson kertoo.

Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton SEY:n mukaan parkkipaikalle autoon jätetyt koirat ovat jokakesäinen ongelma. Siksi SEY kampanjoi jo kuudetta kesää, jotta koiranomistajat eivät jättäisi lemmikkejään autoihin hetkeksikään.

HS kuitenkin jätti – tosin lemmikki ei ollut oikea koira, vaan jäästä veistetty koirapatsas.

Testasimme, miten nopeasti jäinen saksanpaimenkoiraa esittävä veistos sulaa autossa hellepäivänä.

Torstaina lämpötila Helsingissä nousi jälleen hellelukemiin, ja puolilta päivin aurinko porotti pilvettömältä taivaalta. Jätimme jääveistäjä Anssi Kuosan jääveistoksen kuumaan Opel Astraan, käynnistimme kameran ja jäimme seuraamaan tapahtumia.

Ulkona lämpöasteita oli noin 24, mutta auton sisällä lämpötila kohosi nopeasti 34 asteeseen. Jääkoira alkoi sulaa nopeasti, mutta ensimmäinen kuuman auton uhri oli kuitenkin GoPro-videokamera. Se ilmoitti tilanteen olevan liian kuuma ja sammutti itsensä.

Jääkoira menetti ensin korvansa, sitten silmänsä, seuraavaksi jalkansa, ja lopulta se muistutti enemmän norppaa tai pingviiniä kuin koiraa. Nopeutetun version koiran sulamisesta voit katsoa HSTV:n videolta.

Jääkoira autossa oli leikkimielinen muistutus vakavasta asiasta, mutta mitä oikean koiran elimistössä tapahtuu kuumassa autossa? Annetaan eläinlääkäri Katariina Thomsonin selittää.

”Koira ei hikoile kuin ihminen, vaan sen viilennysmekanismi on läähättäminen. Jos ympäristön lämpötila on korkea kuten kuumassa autossa, lämmön poistuminen on tehotonta”, hän sanoo.

Siksi koira ja kuuma auto eivät sovi hyvin yhteen.

”Koiran elimistössä alkaa tapahtua muutoksia, kun koiran ydinlämpötila nousee yli 41 asteen. Keuhkoihin alkaa kertyä nestettä, ja koiran elimistö yrittää viilentää itseään siirtämällä verta pintaihoon.”

Tämä voi tapahtua kuumassa autossa nopeastikin.

”Se taas johtaa siihen, että sisäelimiin, munuaisiin ja maksaan, tulee hapenpuutetta ja verenvähyyttä. Tämä aiheuttaa verenvuotoa suolistoon, mikä taas johtaa siihen, että elimistöön vapautuu myrkkyjä, mikä aiheuttaa verenmyrkytystilan”, Thomson kuvailee.

”Sitten solut alkavat rikkoutua. Se aiheuttaa yleistyneen tulehdusreaktion, joka vaikuttaa kaikkiin elimiin. Koiran läähätys muuttuu tehottomaksi, ja koska se vaatii lihasten käyttöä, se vain pahentaa kuumenemistilaa.”

Seuraavaksi hengityselimistö alkaa pettää.

”Ja kun ydinlämpötila nousee 42 asteeseen ja yli, hermosolut menevät kuolioon, mistä seuraa pysyviä muutoksia aivoihin. Kuolinsyy on yleistynyt monielinvaurio.”

Kuuma auto on koiralle kuin kidutuskammio.

Thomsonin mukaan vakavia tapauksia sattuu muutaman kerran kesässä.

”Jotkut eivät selviä, vauriot ovat liian laajoja.”

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Kuuma auto on eläinlääkärin mukaan koiralle kuin kidutuskammio.
Kuuma auto on eläinlääkärin mukaan koiralle kuin kidutuskammio.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit