Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvostoliittolainen KrAZ -kuorma-auto on jämäkkää tekoa – vaihdelaatikko kestää, vaikka sinne heittäisi viisi kiloa hiekkaa

Auto
 
Neuvostoliittolainen KrAZ -kuorma-auto on jämäkkää tekoa
Neuvostoliittolainen KrAZ -kuorma-auto on jämäkkää tekoa
Matti Jarva tuntee itänaapurin kulkupelit. Toimittaja, kuvaus ja editointi Kimmo Taskinen HS.

Matti Jarva tuntee työnsä puolesta itäautot hyvin. Jarva on töissä Leningrad Automobile -firmassa, jonka nimi jo paljastaa minkä tyyppisestä kalustosta on kyse. Yksi Jarvan kokoelman kummajaisista on Neuvostoliitossa valmistettu KrAZ-255B-kuorma-auto.

Autoyksilö tuli Suomeen vuonna 1991. Se oli ollut sitä ennen osana Itä-Saksan armeijan kalustoa. Autoa käytettiin aktiivivuosina ponttoonialustan kuljetusautona. Idän ihme tuli myöhemmin myyntiin puolustusvoimien huutokauppaan, josta Jarva osti sen itselleen. KrAZ on varsin jämäkkää tekoa. Painoa järkäleellä on 11 700 kiloa. Jo pelkästään etuakseli painaa 930 kiloa.

Koska auto on kooltaan vaikuttava, polttoainettakin kuluu reippaasti. Jarvan arvion mukaan auton kulutus on maantieajossa noin 40 litraa ja maastossa tuplasti enemmän.

KrAzin kanssa ei kannata lähteä pyörimään ostoskeskusten parkkihalleihin. Auton kääntösäde on yli 13 metriä. "Tämän auton huono puoli on, että tämän kanssa täytyy erityisesti varoa muita autoja", Jarva paljastaa. "Tällä pystyisi helposti saamaan tiilirakennuksen hajalle ihan vain ajamalla kohti."

KrAZ saa vastaavasti kiitosta talviominaisuuksistaan. "Kun pakkasta on -60 astetta, niin tämä ajoneuvo saadaan käyntiin", Jarva kehuu. Suomen oloissa kovimmat pakkaset paukkuvat -30:n nurkilla, joten käynnistysongelmia ei ole tiedossa.

Auto on jämerää tekoa ja se on vuosien varrella tullut selväksi myös Matti Jarvalle. "Vaihdelaatikko on niin vahva, että vaikka sinne heittäisi viisi kiloa hiekkaa sisälle, niin se tulisi vain tarkemmaksi", mies nauraa.

Toisen tarinan mukaan auton käynnissä ollut moottori imaisi sisäänsä työhansikkaan. Hansikas jatkoi matkaansa kohti pakoputkea, josta se kauniiksi lopuksi putkahti esiin vain hieman rähjääntyneenä. Tarinat saattavat olla vain puolustusvoimissa syntynyttä legendaa, mutta kiinnostavat koneet poikivat kiinnostavia tarinoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit