Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itse rakennetulla pyörällä Amerikan halki – palkittu moottoripyörärakentaja toteutti haaveensa

Auto
 
Itse rakennetulla pyörällä Amerikan halki – palkittu moottoripyörärakentaja toteutti pitkäaikaisen haaveensa
Itse rakennetulla pyörällä Amerikan halki – palkittu moottoripyörärakentaja toteutti pitkäaikaisen haaveensa
Alpo Variksen tietävät kaikki kopteriharrastukseen hurahtaneet. Toimittaja, kuvaus ja editointi Kimmo Taskinen HS.

Kopteri eli chopper on moottoripyörien rakentelutyyli, jossa suositaan muun muassa pitkää etuhaarukkaa, korkeaa ohjaustankoa sekä rentoa ajoasentoa. Muita kopterin tyypillisiä piirteitä ovat pieni polttoainetankki, näyttävä takarengas ja selvästi pienempi eturengas.

Kopteri-harrastajat ovat mieltyneet useimmiten Harley-Davidson -pyöriin, mutta myös monet brittiläiset ja japanilaiset pyörämerkit ovat inspiroineet innokkaita motoristeja rakentelun pariin.

Suomessa pyörien muutostöitä on perinteisesti valvottu valtion puolesta tarkasti.

Viime vuosina rakentelun säännöt ovat jonkin verran helpottuneet. Maavaran tulee olla kopterissa vähintään 80 millimetriä ja pyörän kokonaispituus ei saa ylittää 3,5:a metriä. Pyörän rakenteen on oltava sellainen, että ohjattavuus ja jarrutusominaisuudet pysyvät hyvinä.

Runkomuutokset on tehtävä alkuperäistä runkomateriaalia käyttäen. Kun säännöt on hallussa, on loppu kiinni rakentajan taidoista ja mielikuvituksesta.

Alpo Varis on kopterirakentamisen mestari. Mies on palkittu useasti sekä Suomessa että ulkomailla. Viime kesänä tallilla puuhasteluun tuli muutaman viikon tauko.

Varis seurueineen suuntasi Los Angelesiin tarkoituksenaan ajaa itse rakentamallaan pyörällä uuden mantereen poikki. Pyörä oli laivattu meren taakse jo aiemmin.

Varis tunnetaan viimeistellystä laadusta, mutta Amerikan reissun menopeliä ei tiukan aikataulun vuoksi ehditty hioa loppuun.

"Niin kuin näkyy, niin se on jäänyt maalaamatta. Se ruostui sitten matkalla", mies kertoo.

Pieni kauneusvirhe ei menoa haitannut. Muistoja kertyi koko loppuelämäksi. Varis suosittelee vastaavia tempauksia muillekin.

"Kyllä ehdottomasti kannattaa mennä", chopperimestari tunnelmoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit