Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lista näyttää kalleimmat ja halvimmat autot huoltaa – ääripäiden ero yli kolminkertainen

Toyota on ”kärjessä” eli listan alimpana. Sen ylläpitokulut ovat alle kolmasosa saksalaisen premium-merkki BMW:n kuluista.

Auto
 

Auton osto on kallista, mutta kallista on myös auton huoltaminen.

YourMechanic-sivusto tutki, millaisia eri autojen huoltokulut ovat kymmenen vuoden ylläpidon aikana. Ylläpitokuluissa otettiin huomioon nimenomaan huoltokulut, ei esimerkiksi polttoainekuluja ynnä muita ylläpitoon liittyviä asioita.

YourMechanic on yhdysvaltalainen automekaanikkojen välityspalvelu, joka on toiminut vuodesta 2012 ja jolla on mekaanikkoja yli 700 kaupungissa.

Tulokset eivät olleet yllättäviä sen suhteen, mitkä merkit loistivat ja mitkä eivät. Hintaerot sen sijaan olivat paikoin pysäyttäviä.

Tutkimus on tehty Yhdysvaltain markkinoiden autoilla, jotka poikkeavat hieman teknisesti Euroopan markkinoiden autoista. Lisäksi yhdysvaltalaisissa autoissa on usein eri moottorivaihtoehtoja kuin Euroopassa.

Eri mantereiden autojen tekniset poikkeavuudet eivät kuitenkaan ole niin merkittäviä, etteikö yhdysvaltalaistutkimus olisi vertailukelpoinen eurooppalaisiin verrokkeihinsa nähden.

”Kannattaa tosin huomata, että suuri osa tutkimuksen autoista on sellaisia, joita Euroopan markkinoilla ei edes ole”, Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallion sanoo.

Sivusto tarkasteli tutkimuksessaan eri merkkien kaikkien mallien keskimääräistä ylläpitohintaa auton omistajuuden ensimmäisen kymmenen vuoden aikana.

Jokaisen merkin vieressä on merkin kaikkien mallien huoltoihin keskimäärin käytetty summa dollareina kymmenen vuoden omistajuuden aikana:

Odotetusti Toyota on ”kärjessä” eli listan alimpana. Sen ylläpitokulut ovat alle kolmasosa saksalaisen premium-merkki BMW:n kuluista.

Muutenkin japanilaiset autot ovat verrattain halpoja ylläpidettäviä: Toyota, Scion (eli Toyotan alabrändi) Lexus (eli Toyotan alabrändi), Honda, Mitsubishi, Mazda ja Nissan ovat tutkimuksen mukaan kaikki halpoja yläpidettäviä eurooppalaisiin ja USA:laisiin merkkeihin verrattuna.

Saksalaiset premium-merkit BMW ja Mercedes-Benz ovat kalleimpia. Usein BMW, Mercedes ja Audi luetaan kilpakolmikoksi, ja tämän tutkimuksen mukaan Audi vie ylläpitokuluissa tämän kisan: se on listalla ”vasta” viides.

Ruotsalaismerkki Volvo ylläpitää niin ikään mielikuvaa kalliista eurooppalaisautoista. Se on listalla neljäntenä.

Yhdysvaltalaiset merkit sijoittuvat pitkin poikin listaa, joskin Yhdysvaltain luksusautomerkki Cadillac on kiilannut kolmoseksi.

Isot erot eivät selity yksin sillä, että kallis auto olisi automaattisesti kallis ylläpitää huoltojen osalta. Halpa ylläpidettävä Lexus on nimittäin hintaluokassaan suurin piirtein samaa tasoa kuin esimerkiksi saksalaiset premium-autot.

Mekaanikkoja välittävä yritys listasi myös yksittäiset kalleimmat automallit.

Kallein oli Chrysler Sebring (17 100 dollaria). Tämä automalli on myös Suomessa A-katsastuksen hylkäystilastojen kärkikahinoissa. USA:laisautoja oli 20 kalleimman joukossa 8 kappaletta.

Toisiksi kallein automalli oli BMW 328i (15 600 dollaria). Mercedeksen kallein auto oli E350, jonka kymmenvuotisylläpitokulut huoltojen osalta ovat tutkimuksen mukaan 14 700 dollaria.

Kallein Audi oli A4 quattro, jonka ylläpitokulut 10 vuoden aikana olivat 12 800 dollaria. Tämä auto oli kahdeksanneksi kallein.

Japanilaisiakin mahtui 20 kalleimman mallin joukkoon. Muun muassa Nissan Murano oli kolmas (14 700 dollaria), Mazda 6 oli yhdeksäs (12 700 dollaria) ja Subaru Forester oli kymmenes (12 200 dollaria).

Halvimmat automallit eivät yllättäneet.

Toyota dominoi. Sen Prius-malli pitää kärkisijaa (4 300 dollaria). Toyotoja on 20 halvimman joukossa 7 kappaletta.

Lisäksi halvimpia automalleja oli aasialaismerkeistä Kialla, Nissanilla, Hondalla ja Subarulla.

Ainoat ei-aasialaiset mallit, jotka olivat päässeet 20 halvimman joukkoon, olivat sijalla 16. oleva Volkswagen Jetta (6 800 dollaria) ja sijalla 18. oleva Ford Fusion (7 000 dollaria).

Myös auton iän suhdetta huoltokuluihin tutkittiin.

Tutkimuksen mukaan huoltokulut kasvavat melko tasaisesti 150 dollaria vuodessa jokaista vuotta kohden siihen asti, kun auto on kymmenen vuoden ikäinen.

11 ja 12 vuoden välillä kulut nousevat merkittävästi, ja 13 vuoden jälkeen koittaa muutaman vuoden tasainen jakso, jossa auton vuosittaiset kulut ovat tasautuneet noin 2 000 dollariin. Sivuston mukaan tämä saattaa selittyä sillä, että monen näin vanhan auton huoltojen hinta alkaa olla samaa luokkaa kuin auton myyntihinta.

Suomessa autojen keski-ikä on vajaat 12 vuotta.

Kaikki auton huoltokuluihin liittyvät listat ovat täydellisinä luettavissa YourMechanicin sivustolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Penkit valaan peniksestä, ratti alligaattorista – onko tässä maailman röyhkein autonvalmistaja?

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Oikukas Vanha leidi on arvonsa tunteva kaunotar – vuoden 1941 Cadillac on todellinen muotovalio

Autotallien aarteet

Auto käynnistyy kännykällä – autonavaimet ovat pian historiaa

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Talvikeli on pian täällä – vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta

Auto

Näistä pysäköintivirhemaksuista valitetaan eniten – ja suurin osa valituksista hylätään

Pysäköinti

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Reseptit