Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS kysyi maahantuojilta suosittujen autojen toimitusaikoja – Suomi-Mersua pitää odottaa helmikuuhun

Auton ostaja joutuu odottamaan uutta kiesiään viikoista kuukausiin. Uudessakaupungissa valmistettavan Mercedes-Benz GLC:n toimitusaika venyy ensi vuoden puolelle.

Auto
 

Kun kaupat on lyöty lukkoon, autokaupasta ajaisi mieluusti ulos uudenkarhealla kiesillä.

Se onnistuu kuitenkin vain harvoin. Himoitsemaansa uutta autoa joutuu usein odottelemaan jopa kuukausia, käy ilmi kyselystä, jonka HS lähetti suomalaisille automaahantuojille.

HS kysyi suosituimpien automallien maahantuojilta ja viestintävastaavilta uusien autojen keskimääräisiä odotusaikoja.

Nopeimmillaan auton saa ajaa suoraan kaupasta ulos, mutta jos uutta autoaan haluaa tuunata lisävarusteilla, väreillä tai muulla vastaavalla, on varauduttava odotukseen.

Keskimäärin odotusaika tehtaalta tulevalle uudelle autolle on noin kolmen kuukauden luokkaa. Toimitusajat kuitenkin vaihtelevat merkeittäin. Esimerkiksi Mercedes-Benz GLC:n toimitusaika on nyt yli puoli vuotta.

Alla katsaus Suomessa suosittuihin automerkkeihin.

Mercedes-Benz

Joskus toimitusajat venyvät poikkeuksellisen pitkiksi. Näin on käynyt esimerkiksi uuden Mercedes-Benz GLC -katumaasturin kanssa. Sen valmistus alkaa Uudessakaupungissa ensi vuonna, mikä on voinut osaltaan vaikuttaa Suomen-kysyntään.

Vehon lehdistöpäällikkö Pekka Koski kertoo, että GLC on ollut suosittu sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

”Suosiota kuvaa varmasti se, että jos asiakas tilaa auton tänään Suomessa, hän saa sen valitettavasti vasta ensi vuoden helmikuussa”, Koski sanoo.

Kosken mukaan auto on ollut Suomessa kysytty, mutta myyntimääriin hän ei ota kantaa.

Keskimäärin Mercedes-Benzin toimitusajat liikkuvat kolmen kuukauden kieppeillä.

Tosin jos auto valmistetaan Yhdysvalloissa, kuten mallit GLE ja GLE Coupe, toimitusaika voi venyä viiteen kuukauteen.

”Toisaalta Saksassa valmistettavan C-sarjan farkun saa kahdessa kuukaudessa”, Koski sanoo.

”Ja meillä on koko ajan maassa satoja autoja, joten jos malli, moottori, vaihteisto, varusteet ja väri sopivat, auto voi olla asiakkaalla ajossa saman viikon sisällä.”

Citroën, Peugeot, DS

Veho tuo maahan myös Citroën-, Peugeot- ja DS -merkkejä. Niiden tuotantoprosessi on hieman erilainen kuin vaikkapa Mercedes-Benzillä.

”Näiden merkkien kohdalla valmistaja yhdessä maahantuojan kanssa valitsee kolme-neljä varustetasoa, joilla katetaan 80 prosenttia kysynnästä”, Pekka Koski selvittää.

Nämä autot pystytään toimittamaan asiakkaille 1–3 viikossa, sillä niitä löytyy kaupoista tai varastosta. Loput, eli noin 20 prosenttia myynnistä on autoja, joiden toimitusajat ovat 3–4 kuukautta.

Volkswagen, Audi, Seat

Saksalaisomistuksessa olevilla automerkeillä Volkswagenilla, Audilla ja Seatilla toimitusajat ovat noin kolme kuukautta, kertoo näitä merkkejä maahantuova VV-Auto Group.

”Varastoautoja on sitten saatavilla nopeaan toimitukseen ja parhaassa tapauksessa esimerkiksi Volkswagen Polon voi saada samana päivänä ajoon”, viestintäpäällikkö Riitta Karjalainen VV-Autolta sanoo.

Opel, Renault, Škoda

Kolmen kuukauden kerhoon kuuluu myös kolmikko Opel, Renault ja Škoda.

Opelille tämä autovuosi on kuitenkin ollut poikkeuksellinen. Opelin Astra-malli valittiin Suomessa ja Euroopassa vuoden autoksi, joten autoyhtiö on varautunut suureen kysyntään.

”Erilaisia varustetasoja ja moottorivaihtoehtoja löytyy maasta saman tien toimitettavaksi, niin 5-ovisena kuin Sports Tourer -mallina”, kertoo Opelin viestinnästä Suomessa vastaava Johanna Laune.

Renaultilla uuden tuotantotilauksen toimittaminen kestää kolme-neljä kuukautta. Riitta Leskinen Renaultin viestinnästä kuitenkin sanoo, että tehtaalta on mahdollista saada nopeampiakin toimituksia. Myös Suomen varastoista löytyy nyt jonkin verran autoja.

”Kaikkia malleja on jonkin verran Suomen maahantuojan varastossa, joten toimitus on silloin mahdollista noin viikon sisällä tilauksesta”, Leskinen sanoo.

Škoda puolestaan kertoo normaaliksi toimitusajakseen 2–3 kuukautta. Osa mallistosta on myös saatavilla välittömästi varastosta.

Volvo

Volvo kertoo pystyvänsä hieman nopeampiin toimitusaikoihin kuin edellä esitellyt valmistajat. Volvon viestinnästä vastaava Thomas Hallbäck kertoo, että uusien autojen toimitusaika tehtaalta on yleensä noin kaksi kuukautta.

”Mutta tehtaan kesälomien aikana se on noin kymmenen viikkoa”, hän sanoo.

Lue HS:n juttu Volvon Göteborgin-tehtaalta tästä.

Hallbäck kertoo, että Volvon uutuusmallien S90:n, V90:n ja XC90:n toimitusajat saattavat venyä, jos kysyntä maailmalla käy kovaksi.

BMW

BMW:n keskimääräiset toimitusajat ovat noin 11 viikkoa, kertoo Henri Jantunen BMW:n viestinnästä.

Hieman pidempään täytyy odottaa, jos on ostamassa BMW:n i-malliston sähköautoja, M-sarjan urheiluautoja tai X-mallin maastureita.

Toyota

Toyota-mallien toimitusajat vaihtelevat autosta riippuen noin kuukaudesta muutamaan kuukauteen.

Kalle Kalaja Toyotan viestinnästä kertoo, että Toyota varastoi myydyimpiä mallejaan Ruotsin Malmössä, joten toimitusajat Suomeen pysyvät pääasiassa lyhyinä.

Esimerkiksi Toyota Yaris saapuu Malmöstä noin kuukaudessa, ja jos autoonsa haluaa lisäherkkuja, toimitusaika on noin kaksi kuukautta. Toisaalta esimerkiksi RAV4-katumaasturia voi joutua odottamaan lokakuulle, vaikka sen päättäisi ostaa nyt.

Toyotan nettisivuille on tulossa lähitulevaisuudessa palvelu, joka kertoo autojen toimitusajat tarkasti.

”Sivuja selaava henkilö näkee tietyn automallin ja -version kohdalta, milloin sellainen olisi toimitettavissa, jos autokaupat syntyvät. Kun auto on tilattu, rekisteröitymällä erilliseen palveluun asiakas näkee missä hänen ostamansa auto on parhaillaan menossa kohti jälleenmyyjäliikettä”, Kalaja kertoo.

Kia, Mitsubishi

Kian ja Mitsubishin ostajat saavat autonsa keskimäärin viikossa tai kahdessa, kertoo Lauri Puintila maahantuonnista vastaavasta Delta Motor Groupista.

Tällainen toimitusaika on mahdollinen silloin, jos autot ovat jo maassa. Puintilan mukaan Kia ja Mitsubishin keskeisten mallien suhteen varastotilanne on hyvä.

”Ladattavan hybridin Mitsubishi Outlander PHEV -mallin myynti on käynyt niin hyvin, että toimitusajat ovat päässeet kevään aikana venymään. Tilanne on kuitenkin normaalisoitumassa heinäkuun aikana, jolloin saamme lisää autoja maahan”, Puintila sanoo.

Eteläkorealaisen Kian Sportage- ja cee’d -mallit valmistetaan tehtaalla Slovakiassa. Autojen toimitusajat tehtaalta ovat 2-3 kuukauden luokkaa.

Nissan

Nissan Qashqai on yksi Suomen suosituimmista autoista, ja sen toimitusaika on tällä haavaa 2–3 kuukautta, kertoo Julia Korvenranta Nissanin viestinnästä.

”Jos nyt tilaa auton, sen saa syyskuussa ihan hyvin”, hän sanoo

”Qashqai valmistetaan Britanniassa Sunderlandissa, mutta Suomessakin on autoja varastoissa. Jos asiakas haluaa auton tietyllä varustetasolla ja värikombinaatiolla, se menee usein tehdastuotantoon.”

Ford

Myös Ford pitää Suomessa varastoa myydyimmistä malleista, kertoo viestintäpäällikkö Juuso Asp.

Jos tehtaalta haluaa tilata juuri tietynlaisen auton, toimitusaika on nyt mallista riippuen 1–4 kuukautta.

”Jos tilatunlainen auto löytyy jo maassa olevasta varastosta tai on jo matkalla Suomeen on myös nopeampi toimitusaika mahdollinen”, Asp sanoo.

Tänä vuonna kysyttyjä Fordeja ovat olleet Focus RS, ja lähes koko vuoden tuotanto on jo myyty. Ford selvittääkin nyt, voiko se lisätä Focus RS:n tuotantoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – tapasimme suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Reseptit