Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyyn kuolema – Dodge Viper on äärimmäisen rehellinen muskeliauto, mutta nyt sen taru loppuu

Dodge Viper on alusta asti ollut äärimmäisyyksien auto. Se on äärimmäisen epäkäytännöllinen, äärimmäisen saastuttava ja äärimmäisen tehokas ja äänekäs äärijenkkiauto.

Auto
 
Dodge
Legendaarisen muskeliauton tarina on saamassa päätöksen.
Legendaarisen muskeliauton tarina on saamassa päätöksen. Kuva: Dodge

Maailmaan mahtuu useita legendaarisia automalleja.

Vuonna 1961 esitelty ja 1974 kuopattu Jaguar E-type on monesti äänestetty kaikista kauneimmaksi autoksi.

T-Ford on modernin auton kantaisä ja autojen teollisen valmistuksen alkurysäys.

Edelleen tuotannossa oleva Ford Mustang on villin voiman ja vapauden symboli.

Volkswagenin Kupla on sympaattisuuden symboli – vaikka olikin alun perin Hitlerin tekosia.

Aston Martin DB5, Chevrolet Corvette, Nissan Skyline, Porsche 911 – onhan näitä.

Harva legendaarinen automalli on kuitenkaan samalla tavalla muodoiltaan ja tekniikaltaan silkka voimanosoitus kuin yhdysvaltalainen Dodge Viper. Sen tarina tulee päätökseen ensi vuonna, uutisoivat useat automediat.

Chrysler valmistaa Dodge Viperista vielä viisi erikoisversiota, ja sen jälkeen se on – näillä näkymin – menoa tälle muskeliautoikonille.

Kimmo Taskinen
Dodge Viper Geneven autonäyttelyssä 2013.
Dodge Viper Geneven autonäyttelyssä 2013.

Chrysler esitteli ensimmäinen Dodge Viperin vuonna 1992. Se oli ensimmäinen moderni sarjatuotantoauto, jossa oli valtava 8-litrainen V-10 eli 10-sylinterinen moottori. Moottori oli alun perin kehitetty lava-auton voimanlähteeksi.

Vertailun vuoksi: esimerkiksi valtaosassa uudemmista Suomessa myydyistä uusista autoista on moottori, joka on korkeintaan 2-litrainen. Sylintereitä on usein maksimissaan neljä.

Dodge Viper on alusta asti ollut äärimmäisyyksien auto. Se on äärimmäisen epäkäytännöllinen, äärimmäisen saastuttava ja äärimmäisen tehokas ja äänekäs äärijenkkiauto.

Jos Ferraria ajaessaan täytyy laittaa hieno puku ja italialaiset kengät jalkaan, Dodge Viperin repivää kiihtyvyyttä voi tunnustella tuulipuvussakin.

Jos Lamborghini on IT-alan uusrikas, Dodge Viper on viisi vuotta hirvittävän määrän ylitöitä tehnyt ahtaaja.

Jos Aston Martin yrittäisi iskeä itselleen kumppanin, se veisi tämän hienoon valkoiset pöytäliinat -ravintolaan ja tarjoaisi samppanjaa sekä älykkään keskustelun. Dodge Viper veisi seuralaisen leffaan, tarjoaisi popcornia ja vonkaisi sen jälkeen neljännen tuopin jälkeen saatille.

Näiden seikkojen takia niin moni rakastaa vähän karskia mutta rehellistä Dodge Viperia.

Viperin valmistamisen lopettaminen ei ollut mikään yllätys, sillä maailma on ajanut Viperin ohitse.

Siinä missä aikoinaan automainoksessa saatettiin kehua sillä, kuinka tämä auto vie enemmän polttoainetta kuin naapurisi auto, nykyään valmistaja kuin valmistaja on lähtenyt pienempien ja vähemmän polttoainetta kuluttavien moottorien tielle.

Dodge Viperit oli varustettu iskutilavuudeltaan vähintään 8-litraisilla V-10-moottoreilla. Se on hurjan kokoinen moottori verrattuna moniin eurooppalaisiin samantyylisiin urheiluautoihin, joissa moottoreiden iskutilavuus on usein puolet pienempi.

Päästörajoitusten myötä autonvalmistajat ovat pakotettuja pienentämään moottorien kokoa. Vaikka valmistajilla on usein mallisarjoissaan niitä tehokkaimpia ja viritettyjä autoja, niissäkään ei enää pröystäillä moottorin koolla. Tämän päivän sana on pieni iskutilavuus ja ankara turboahtaminen sekä sähköautot.

Jos Dodge Viper olisi ihminen, se olisi hieman hyväsydäminen mutta äkkipikainen, ruumiillista työtä tekevä iso kaveri, joka ei välttämättä elvistele illanistujaisissa kirjallisuushistorian tiedoillaan, mutta osaa ahkerasti ja tehokkaasti sahata puita metsässä.

Sellaisia tyyppejä ei nykyajan pirstaloituneessa, kauhean moniselitteisessä ja vaikeassa tietoyhteiskunnassa enää kauheasti ole, tai ainakaan heillä ei menee enää niin hyvin kuin joskus aikoinaan.

Siksi tämä ei ole enää maailma, jossa Dodge Viper selviytyisi, niin hurja auto kuin se onkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit