Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit on kova kolaus autoteollisuudelle – Suomen autokauppaan tuskin suurta vaikutusta, arvioi asiantuntija

Talouden epävarmuuden pelätään säikyttävän ainakin hetkellisesti Suomen piristynyttä autokauppaa.

Auto
 
Helsingin Sanomat
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Suomen autokauppa piristyi alkuvuonna.
Suomen autokauppa piristyi alkuvuonna. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Jose Riikonen

Britannian kansanäänestys EU:sta eroamiseksi on kova kolaus automarkkinoilla. Epävarmuus vaikuttaa usein ensimmäisten joukossa juuri autojen myyntiin.

Auton ostaminen on yleensä yksittäiselle ihmiselle merkittävä investointi. Jos tulevaisuudesta ei ole varmuutta, kymmenien tuhansien eurojen ostopäätöstä siirretään mieluusti parempiin aikoihin. Siksi autokauppa on hyvin herkkä markkinoiden heilahtelulle.

Autoteollisuus on suurin yksittäinen teollisuuden ala koko maailmassa. Sillä on valtavia taloudellisia vaikutuksia kansallisesti ja maailmanlaajuisesti.

Juuri nyt ei näytä hyvältä.

Analyytikkoyhtiö LMC Automotiven brexitin jälkeinen ennuste ennustaa autojen myynnille Britanniassa kymmenen prosentin pudotusta. Tänä vuonna autoja myytäisiin 120 000 kappaletta vähemmän, ja tulevana kahtena vuonna 400 000 kappaletta vähemmän kumpanakin vuotena.

Analytiikkayritys Evercore ISI:n mukaan ensi vuoden autojen myynti putoaa Britanniassa 14 prosenttia. Se tekisi autonvalmistajien tuloksiin kaikkiaan kahdeksan miljardin euron loven seuraavan kahden vuoden aikana.

Tällaiset luvut vaikuttavat todennäköisesti myös Britannian ulkopuoliseen Eurooppaan – ja Suomeenkin.

Jotta ymmärtäisimme, miten isosta asiasta on kysymys pelkästään Britanniassa, lyödään tiskiin hieman lukuja.

Britanniassa valmistetaan noin 1,6 miljoonaa uutta autoa vuodessa. Se on Euroopan kolmanneksi suurin autonvalmistusmaa. Autovalmistuksen liikevaihto eli arvo on Britanniassa noin 85 miljardia Euroa.

Vertailun vuoksi: Suomen valtion kokonaisbudjetti on noin 57 miljardia euroa.

Autoteollisuus työllistää Britanniassa suoraan 730 000 ihmistä. Väkilukuun suhteutettuna se tarkoittaisi, että Suomessa pelkän autoteollisuuden pitäisi työllistää suoraan noin 70 000 ihmistä.

Vertailun vuoksi: iso Suomen vientiala metsäteollisuus työllistää Suomessa noin 45 000 ihmistä.

Autoteollisuus on siis Britanniassa valtava teollisuudenala. Vaikutukset tulevat olemaan siellä todennäköisesti kaikkein raskaimpia, sillä lähes kaikki Britanniassa tapahtuva autonvalmistus on muunmaalaisten yhtiöiden käsissä.

Esimerkiksi intialaiset, japanilaiset ja saksalaiset tehtailevat autoja Britanniassa.

”Britannian autonvalmistajat joutuvat nyt elämään hetken epävarmuudessa, voidaanko tuotantoa jatkaa tulevaisuudessa samalla volyymillä ja suunnitelmilla kuin tähän asti. Voi olla, että voidaan. Muutokset ja tuotannon siirtäminenkin ovat kuitenkin mahdollisia”, kertoo Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Esimerkiksi Venäjällä autokauppa romahti pari vuotta sitten, kun talouspakotteet, öljyn hinnan aleneminen ja ruplan kurssin syöksy säikäyttivät ulkomaiset autonvalmistajat. Autot eivät menneet kaupaksi, ja ulkomaisessa omistuksessa olevien tehtaiden tuotantoa ajettiin alas.

Autokauppa ei ole elpynyt Venäjällä vieläkään.

Lähes puolet Britanniassa valmistetuista autoista menee EU-markkinoille – ja tässä on brexitin eli Britannian EU:sta eroamisen tuoma suuri riski.

Nyt Britannia nauttii tavaran vapaasta liikkumisesta kuten muutkin EU-maat. Jos Britannia ei enää kuulu EU:hun, sen pitää mahdollisesti maksaa tullia EU:n alueelle tuoduista autoista.

”Teoriassa siis kaikista noin 700 000 Britanniassa valmistetusta, EU:hun tuotavasta autoista voitaisiin kantaa kymmenen prosentin tulli”, Kallio kertoo.

Hän ei tosin usko, että näin tulee tapahtumaan.

”Britannia ja EU tulevat neuvottelemaan Norjan kaltaisen vapaakauppasopimuksen. Se olisi molempien osapuolien etu”, Kallio arvioi.

Myös Suomessa valmistetaan autoja. Valmet Automotiven tehtaalla on laajamittaista Mercedes-Benz-autojen tuotantoa.

Mercedes-Benzin omistavan Daimler-yhtiön toimitusjohtaja Dieter Zetsche sanoi Autonews-lehdessä huolestuttavasti:

”Tämä ei ole hyvä päivä Euroopalle, ja minun näkökulmastani se ei totisesti ole hyvä päivä Britannialle.” http://europe.autonews.com/article/20160626/COPY/306269999/a-split-heard-round-the-industry

Voisiko tämä tarkoittaa, että Suomikin kärsisi, mikäli Mersujen myynti laskee ankarasti Britanniassa. Vaikuttaisiko se Valmet Automotiven tuotantomääriin?

Kallion mukaan näin tuskin tapahtuisi.

”Britannia on vain yksi vientimaa, johon meillä tai muualla valmistettuja autoja viedään. En ole edes varma valmistetaanko Uudessakaupungissa oikeinpuoleisen ohjauksen autoja.”

Suomen autokauppa kärsi pahan kerran vuonna 2008 alkaneesta talouskriisistä.

Pitkään kestänyt autokauppakriisi näyttää olevan nyt taittumassa. Suomen autokauppa on ollut muun muassa romutuspalkkiokokeilun, autoverouudistuksen ja mahdollisesti orastavan talouskasvun ansiosta pirteässä nousussa tänä vuonna.

Kallio ei usko brexitin vaikuttavan suuresti Suomen autokauppaan.

”Pörssikurssit laskevat nyt, mutta vielä jää nähtäväksi, miten paljon ja miten pitkään brexit vaikuttaa EU:n talouteen. Kaikki lähtee siitä, miten kulutuskysyntä EU-alueella pysyy nyt yllä. Toki Suomen tilanne elää muun Euroopan kanssa tasatahtiin, mutta en usko suuriin tai ainakaan pitkäaikaisiin vaikutuksiin Suomen autokaupan kysyntään”, Kallio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus