Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Volvon uusi lippulaiva S90 saa suitsutusta maailmalla – näin Volvo selätti kriisinsä

Volvon kurssi näyttää kääntyneen parempaan suuntaan, mutta muutama vuosi sitten meni huonosti.

Auto
 

”Jos Volvo oli aiemmin hieman nukkavieru ja setämäinen Phil Collins, se on nyt tyylikäs mutta edelleen turvallinen ja perinteikäs Frank Sinatra.” Näin runolliseksi heittäytyy Car and Driver -autolehti verratessaan Volvon uutta lippulaivaa, sedan-mallista S90-autoa klassisiin poptähtiin.

Auto on lehden mukaan eheä, miellyttävä, kaunis ja käytännöllinen. ”Sen tulisi pitkästä aikaa tehdä Volvosta peluri keskiluokan luksusautojen luokassa”, lehti ennustaa.

Suistustus on Volvolle mannaa, sillä juuri tähän yhtiö tähtää uusillä S90- sekä farmarimallisella V90-autoillaan.

Uuden perheauton tuominen markkinoille on aina merkittävä asia autonvalmisajalle, sillä nelioviset perheautot ovat autoista myydyimpiä. Volvolla menee siis juuri tällä hetkellä lujaa.

”Ympyrä ja nuoli, siitä alkaa huoli.”

Näin kuuluu Volvosta kertova pila, joka oli epäilemättä sijoittajien mielessä joitain vuosia sitten. Volvo oli silloin kuilun partaalla.

Vuonna 2008 alkanut talouskriisi oli iskenyt Volvoon erityisen rajusti. Myynti laski ankarasti, mikä johtui osaltaan kovasta kilpailusta saksalaisten premium-merkkien kuten BMW:n ja Audin kanssa.

Firman sisällä kärsittiin myös moraalikadosta. Huhuja alkoi kiertää, että Volvon henkilöautobisneksen omistava Ford olisi myymässä Volvoa.

”Firma oli psykologisesti masentunut ja melkein konkurssissa”, kehitys- ja tutkimusosaston varapääjohtaja Peter Mertens kertoi BBC:lle.

Ford myi kuin myikin Volvon kiinalaiselle Geelylle vuonna 2010.

Se olisi voinut olla katastrofi.

Volvon imago etenkin turvallisuuteen panostavana premium-autojen valmistajana oli vaarassa, sillä jotkut Geely-yhtiön autot olivat menestyneet heikosti törmäystesteissä. Kiinalaisilla autonvalmistajilla oli vielä tuolloin maine lähinnä halpoina kopiopajoina.

Geelyllä oli kuitenkin suunnitelma.

Volvo sai säilyttää ruotsalaisen johtoportaansa. Geelyn hallituksen puheenjohtaja Li Shufu puhui ideoiden, ei liikevaihdon tuottamisesta. Sen sijaan, että Geely olisi halunnut nähdä rahaa tässä ja nyt, se kannusti Volvoa valmistelemaan huolellisen, pitkän aikavälin vision.

Volvo sai siis kiinalaisilta vapaat kädet lähteä nostamaan firmaa jaloilleen niillä keinoilla, jotka se osasi. Geely antoi Volvolle itseluottamusta, jonka se oli kadottanut.

Luottamus, aika ja resurssit myös tuottivat tulosta.

Volvo itse nimesi viime vuonna myyntiin tulleen XC90-maasturin kohtalon autoksi.

”Tämän täytyy toimia. Toista mahdollisuutta ei ole”, toimitusjohtaja Håkan Samuelsson sanoi vuonna 2014 ennen uuden auton julkistusta.

Kohtalokkaksi se osoittautuikin – hyvällä tavalla. Se on voittanut maailmanlaajuisesti 140 erilaista palkintoa. Tänä vuonna Volvon myynti on noussut vuoden viitenä ensimmäisenä kuukautena 20 prosenttia. Se on kova luku, kun muistaa, että autoala kokonaisuudessaan on kasvanut vain runsaan prosentin.

Volvo on edelleen pieni saksalaisiin kilpailijoihinsa verrattuna, mutta sen myynnin kasvu on prosentuaalisesti verratonta.

Kohtalon katumaasturiakin tärkeämpiä tuotteita ovat ylemmän keskiluokan S90 sekä sen farmariversio V90. Niitä on määrä myydä huomattavasti enemmän kuin kallista XC90-maasturia.

Tämäkin S90 saattaa osoittautua hyvällä tavalla merkittäväksi. S90-autoa koeajaneet mediat eivät säästele ylisanoja sitä kuvaillessaan.

Sisustusta kiitellään tyylikkääksi, istuimia erityisen mukaviksi. Kyyti on yllättävän ketterää ottaen huomioon auton iso koko. Muotoilua kuvataan ”kauneimmaksi farmariksi vuosiin”.

Nelisylinterisissä moottoreissakin riittää lehtien mukaan puhtia. Sanat ”skandinavinen”, ”design” ja ”elegantti” korostuvat arvioissa.

Sen lisäksi, että Volvo on onnistunut uusien autojen kehittämisessä, se on vahvasti mukana tulevaisuuden teknologiaa hyödyntävissä projekteissa.

Volvo on panostanut muun muassa sähköautoihin ja itse ajaviin autoihin. Se on ensimmäisiä valmistajia, joiden autot ajavat ilman kuskin apua jo ensi vuonna Göteborgissa, kun sata itse ajavaa XC90-autoa ajelee siellä testimielessä.

Volvo on nyt niin suitsutettu, että se ei matki ketään. Se on tehnyt itsenäisiä päätöksiä ja panostanut vahvuuksiinsa. Tämä on suurilta osin sen ansiota, että rahakas omistaja Geely on ollut kärsivällinen isäntä, joka ei ilmeisesti ole vaatinut kaikki mulle heti -mentaliteetilla Volvolta liikoja liian äkkiä.

Volvo on noussut kuilun partaalta, ja jos sen kannalta käy hyvin, S90, V90 ja muut tulevaisuudessa siintävät volyymiautot sekä teknologiset ratkaisut voivat nostaa sen vielä nykyistäkin suurempaan nousukiitoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – tapasimme suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Reseptit