Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaismies ajaa Minnesotassa autoa, jonka pakoputkesta tupruttaa saippuakuplia – ”Lapset olivat aivan innoissaan”

Jukka Kukkosen sähköauton pakoputkesta tulee nyt saippuakuplia, koska Fordilla työskennelleen miehen omatunto alkoi kolkuttaa.

Auto
 
Jukka Kukkosen kotialbumi
Jukka Kukkonen ja sähköauto Nissan Leaf.
Jukka Kukkonen ja sähköauto Nissan Leaf. Kuva: Jukka Kukkosen kotialbumi

State fare on tapahtuma, jossa amerikkalaiset panevat parastaan ja esittelevät osaamistaan.

Minnesotassa asuva Jukka Kukkonen osallistuu joka vuosi paikalliseen state fareen. Hän esitteli siellä viimeksi sähköautoa, joka päästää saippuakuplia.

”Laitoin siihen halvan saippuakuplakoneen perään. Olin lahjonut lapset vilkuttamaan koko paraatin ajan sanomalla, että he saavat jäätelöä sitten jälkeenpäin.”

Kupliva Nissan herätti ihmetystä. ”Lapset olivat aivan innoissaan: ’wow, bubbles coming out of that car!’”

Kukkosen tarkoitus oli konkreettisesti osoittaa, että sähköautossa ei ole paikallisia päästöjä. Viesti meni hyvin perille.

Tempaus liittyi hänen työhönsä. Hänellä on konsulttiyritys PlugInConnect, ja hän on puhunut jo vuosia Yhdysvalloissa sähköautojen puolesta päättäjille, yhteisöille ja yrityksille.

Kaikki lähti siitä, kun Kukkosen omatunto alkoi kolkuttaa.

Kukkonen on asunut Yhdysvalloissa 14 vuotta. Syy Suomesta lähtöön oli klassinen: nainen.

Insinööritaustainen Kukkonen tapasi vaimonsa konsulttityön yhteydessä 1990-luvun lopulla. Sitä ennen hän oli ollut pitkään Fordilla töissä.

Fordilta hän lähti, koska koki, ettei perinteinen autoala välittänyt kestävästä kehityksestä.

”Ne tekevät juuri sen verran, kuin on pakko. Paljon puhetta ja markkinointiviestintää, mutta kun asiaa katsoo teknisestä kulmasta, huomaa totuuden. Jos ympäristötekijöillä olisi mitään merkitystä, polttomoottori tippuisi heti käytöstä.”

Yhdysvalloissa Kukkonen on puuhaillut yli puolet vuosistaan sähköautojen kanssa.

”Lähtökohtani on insinöörinä, toimiiko jokin asia teknisesti. Näin, että sähköautojen tekniikka on muihin verrattuna ylivoimainen. Siihen me olemme menossa, siitä ei ole kysymystäkään. Sähköauto on energiatehokkuudeltaan ylivoimainen.”

Kukkonen konkretisoi perinteisen autoalan hidasta kehitystahtia usein kuvalla, jonka hän näytti viimeksi puhuessaan paikallisille päättäjille senaatissa.

Kuva näyttää, miten uusien autojen polttoainetaloudellisuus on kehittynyt. Vuonna 1977 se oli 13 litraa sadalla kilometrillä, ja 2014 se oli 9,4 litraa sadalla kilometrillä.

Kukkonen kuulostaa puhelimessa vähän kiihtyneeltä.

”Kaikki se kehitys, mistä on toitotettu. Uutta ja parempaa tekniikkaa – ja käppyrä on melkein suora viiva! Polttomoottori on tiensä päässä. Siitä kertoo myös Volkswagenin päästöhuijausskandaali.”

Kukkosen yritys tuottaa sähköautoalan asiantuntijatietoa päättäjille ja yrityksille. Minkään tietyn yrityksen taskussa hän ei sanojensa mukaan ole, vaan tarkoitus on yleisesti levittää tietoutta, miten olisi mahdollisimman tehokasta siirtyä sähköautoiluun.

Kukkosen bisnes perustuu siihen, että sähkö- ja pistokehybridiautot yleistyvät maailmassa. Hän on siis lobbari.

Hänen ennustuksissaan on perää, sillä moni autonvalmistaja esittelee lähiaikoina järkevän hintaisia sähköautoja, joilla pääsee noin 300 kilometriä latauksella. Teslan Model 3 -autoja on varattu ennakkoon noin 400 000.

”Olemme selvästi kynnyksellä tässä asiassa. Ihmisten tietoisuus on lisääntynyt. Tämä ei tule tapahtumaan yhdessä yössä. Kun on käytetty jotain asiaa sata vuotta, siihen on totuttu ja muutos pelottaa. Mutta juuri nyt ihmiset alkavat kuulla lähipiiriltäänkin sähköautoista. Se on merkittävää.”

Kukkosen mukaan sähköautot voivat olla jo käytännöllisiä ja kauniita autoja.

Siksi hän kertoo automyyjille sähköautoista, jotta nämä osaisivat suositella niitä ihmisille. Nykyään sähköautot jo kiinnostavat ihmisiä.

Kun hän oli eräässä autonäyttelyssä pari vuotta sitten, pick-up-autojen keskellä oli tasan yksi sähköauto.

”Nyt meillä oli koko huone täynnä sähköautoja. Perinteisien autoista kiinnostuneiden tyyppienkin kanssa on nykyään helppoa puhua sähköautoista.”

Enää siihen ei tarvita edes saippuakuplia.

Jukka Kukkosen kotialbumi
Jukka Kukkosen saippuakuplia päästävä auto on herättänyt huomiota Yhdysvalloissa.
Jukka Kukkosen saippuakuplia päästävä auto on herättänyt huomiota Yhdysvalloissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit