Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teslan itseajavan auton kuljettaja kuoli kolarissa Floridassa – kyseessä ehkä ensimmäinen onnettomuus laatuaan

Onnettomuus on tiettävästi ensimmäinen kuolonkolari, jossa automaattiohjauksessa ollut robottiauto on ollut osallisena.

Auto
 
Anu-Elina Ervasti
Alexandria Sage / Reuters
Model S -auton automaattiohjaus kykenee muun muassa vaihtamaan kaistaa, säätelemään auton nopeutta ja jarruttamaan.
Model S -auton automaattiohjaus kykenee muun muassa vaihtamaan kaistaa, säätelemään auton nopeutta ja jarruttamaan. Kuva: Alexandria Sage / Reuters

Yhdysvaltain Floridassa viranomaiset alkavat tutkia liikenneonnettomuutta, jossa automaattiohjauksessa ollut henkilöauto törmäsi kuorma-autoon. Autovalmistaja Teslan itseohjautuvan Model S -henkilöauton kuljettaja kuoli törmäyksessä.

Toukokuussa tapahtunut onnettomuus on tiettävästi ensimmäinen kuolonkolari, jossa automaattiohjauksessa ollut robottiauto on ollut osallisena.

Yhdysvaltain liikenneturvallisuusvirasto NHTSA on aloittanut ”alustavan arvioinnin” onnettomuudesta ja automaattiohjauksen mahdollisista toimintahäiriöistä, kertoo uutistoimisto AFP. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan voida sanoa varmuudella, oliko ohjausjärjestelmässä vika tai vaikuttiko se onnettomuuteen.

Alexandria Sage / Reuters
Teslan viime vuonna käyttöön ottama automaattiohjaus kykenee muun muassa vaihtamaan kaistaa
Teslan viime vuonna käyttöön ottama automaattiohjaus kykenee muun muassa vaihtamaan kaistaa

Teslan robottiauto oli ollut automaattiohjauksessa, kun puoliperävaunullinen rekka ilmeisesti kääntyi risteyksessä vasemmalle sen eteen. Automaattiohjaus ei reagoinut eteen kääntyneeseen rekkaan, eikä myöskään autoa kuljettanut 40-vuotias mies painanut jarrua. Kuljettaja kuoli yhteentörmäyksessä.

Telsan blogissa torstaina julkaistun tiedotteen mukaan automaattiohjausjärjestelmä ei huomannut rekan valkoista kylkeä kirkasta taivasta vasten, jolloin henkilöauto ajautui sen alle. Yhtiö kertoo ilmoittaneensa ”äärimmäisen harvinaisissa” olosuhteissa sattuneesta tapauksesta heti viranomaisille.

Tesla lähettää tiedotteessaan surunvalittelut uhrin perheelle ja ystäville sekä kutsui tapausta ”traagiseksi menetykseksi”. Tiedotteessa muistutettiin myös, että testausvaiheessa oleva järjestelmä on tarkoitettu vain kuljettajan avuksi ja että käyttäjiä kehotetaan pitämään kätensä koko ajan auton ratissa.

Yhtiön viime vuonna käyttöön ottama automaattiohjaus kykenee muun muassa vaihtamaan kaistaa, säätelemään auton nopeutta ja jarruttamaan. Samantyyppistä järjestelmää kehittelee myös muun muassa Google.

Molempien kuskittomat autot ovat aiemminkin joutuneet onnettomuuksiin. Keväällä Google myönsi, että sen robottiauton automaattiohjausjärjestelmä aiheutti Kaliforniassa kolarin, jossa robottiauto törmäsi bussiin. Tuolloin kukaan ei loukkaantunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit